BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.423,52
HABER /  GÜNCEL

İsraile Türk halkından tepki

İsrail’in Gazze’ye yönelik kanlı hava saldırıları Türkiye'nin her yerinde protesto edildi.

Abone ol İsrail’in Gazze’ye yönelik kanlı hava saldırıları, yurdun büyük kesiminde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

İSTANBUL
İsrail, Gazze’ye yönelik hava saldırılarından dolayı çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca Beyazıt Meydanı’nda düzenlenen gösteriyle protesto edildi.
Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 100’e yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisinin Beyazıt Meydanı’nı doldurduğu gösteri, öğle namazının ardından Beyazıt Camisi önünde saf tutularak, saldırıda ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılınmasıyla başladı.
Katılımcılardan bazıları, ABD Başkanı George Bush ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in fotoğrafları bulunan ve bir çift ayakkabı bağlanan büyük kukla taşıdı. Bazı göstericiler de Filistinlilerin kullandığı ve "kefiye" olarak adlandırılan eşarpla baş ve omuzlarını örttü.
Gösteride, Filistin bayrağının yanı sıra "Siyonizm yenilecek, direnen Filistin kazanacak", "Filistin halkı yalnız değildir", "İsraillilerle her türlü ilişki suçtur" yazılı pankartlar açıldı ve İsrail’i protesto sloganları atıldı..
Bazı çocukların cami duvarı önünde dizilerek tekbir getirdiği görüldü.
Gösteride konuşan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Sadrettin Karaduman,
1,5 milyarlık İslam aleminin İsrail saldırısı sonrası ayağa kalktığını ifade ederek, bu saldırıların nedeninin İslam aleminin lidersiz kalması olduğunu savundu.
Karaduman, "Küresel kriz adı altında ciddi bir medeniyet krizi yaşanıyor. Irkçı emperyalizmin büyük bir gürültüyle çöktüğüne tanık oluyoruz. Direnişe kan ve gözyaşı durana kadar devam edeceğiz" diye konuştu.
Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, bugün 15 ilde daha İsrail saldırısının protesto edildiğini belirterek, İsrail zulmüne son yine Müslümanların son vereceğini ifade etti.
Yazar Ramazan Kayan da "İstanbul’daki bu çığlığın zalimlere uyarı, Filistin’e müjde olacağını" belirterek, Filistin’in adaletin, özgürlüğün ve inancın ifadesi olduğunu söyledi.
Kayan’ın, "Filistin’e duyarsız kalan tüm İslam başkentlerini, Ankara’yı da dahil kınıyorum" sözleri üzerine göstericiler, "Hükümet uyuma, Filistin’e sahip çık" şeklinde slogan attı.

BUSH VE OLMERT’İN KUKLASI YAKILDI
Gösteride, İsrail’in daha önceki saldırılarında yaralandığı için 8 aydır
Türkiye’de tedavi gören Mahmut adlı Filistinli gencin alanda bulunduğu, hapisten yeni çıkan ve 4 yıldır görmediği ağabeyinin dünkü Gazze saldırısında öldüğünü öğrendiği duyuruldu.
Bush ve Olmert’in fotoğraflarının bulunduğu kuklanın da yakıldığı gösteri, okunan duanın ardından tamamlandı.
Gösteri nedeniyle güvenlik kuvvetlerince Beyazıt Meydanı ve çevresinde yoğun önlem alındığı görüldü.

ANKARA
İsrail’in Filistin’e yönelik saldırısı, İsrail’in Ankara Büyükelçiliği önünde farklı gruplarca protesto edildi.
Büyükelçilik önüne birer saat arayla gelen 3 ayrı grup, İsrail hükümeti aleyhine sloganlar atarak, Filistin’e dün gerçekleştirilen ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırıyı protesto etti.
Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri, büyükelçilik önünde İsrail aleyhine sloganlar attıktan sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin İsrail ile yaptığı askeri, siyasi ve iktisadi anlaşmaların iptal edilmesi, İsrail’in Ankara’daki büyükelçiliğinin kapatılması istendi.
TKP üyelerinin ayrılmasından bir süre sonra büyükelçiliğin bulunduğu sokağa gelen Milli ve Kültürel Araştırmalar Vakfı üyeleri, tekbir getirerek, büyükelçilik yakınlarında polis tarafından oluşturulan barikata kadar yürüdü.
Filistin bayrakları ile İsrail’i protesto eden grup adına açıklama yapan Vakıf Genel Başkanı Mehmet Pamak, Filistin’de büyük bir katliam yaşandığını, Gazze’de insanlık suçu işlendiğini, saldırıları ve katliamı dünyanın sessizce izlediğini, uluslararası kuruluşların tepki göstermediğini ifade etti.
Saldırılar karşısında birkaç açıklamanın dışında Türkiye’nin de sessiz kaldığını iddia eden Pamak, İsrail ile tüm anlaşmaların kesilmesini ve büyükelçiliğin kapatılmasını istedi. İsrail aleyhine slogan atılan ve tekbir getirilen basın açıklamasının ardından, Filistinli bir genç, Filistin’de yaşananları anlattı ve Türkiye’nin Filistin’e siyasi destek vermesini talep etti.
Grup, İsrail bayrağındaki "yıldız" şeklindeki simgenin bir benzerini de yaktı. Gruptan bazı kişiler, büyükelçiliğe ayakkabı fırlattı. Protestoya çok sayıda kadın ve çocuğun da katıldığı görüldü.
Anadolu Gençlik Derneği üyeleri de büyükelçiliğe siyah çelenk bıraktı ve İsrail’i protesto sloganları attı.
Protesto eylemleri nedeniyle Çevik Kuvvet polisi, bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

SİVAS
İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısı Sivas, Sakarya ve Kocaeli’nde protesto edildi.Sivas’ta Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup, İsrail’i protesto eden çeşitli pankart ve dövizlerle kent meydanında toplanarak sloganlar attı. Aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu grup, tekbir getirip, sloganlar atarak İsrail’i kınadı.Kar yağışı altında, soğuk bir havada gerçekleşen protesto gösterisinde grup üyeleri, saldırının bir an önce durdurulmasını istedi.AGD Sivas Şube Başkanı Kasım Kılıç, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail’in bütün dünyanın gözü önünde bir "soykırım" gerçekleştirdiğini belirterek, "Gözünü kar bürümüş İsrail, Gazze’de Müslüman kardeşlerimiz Filistinlilere, insanlık dışı bir ambargo uyguluyor" dedi.İsrail’in Gazze’de insan haklarını ihlal ettiğini, çocuk ve kadınlar dahil olmak üzere herkese saldırdığını ifade eden Kılıç, füze saldırılarıyla gerçekleşen katliamlar ve uygulanan abluka sonucu binlerce Filistinli’nin açlık, susuzluk ve ilaçsızlık nedeniyle toplu ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.Saldırıların durdurulmasını isteyen Kılıç, Filistin halkının gerçek bir desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.Kılıç’ın Filistinliler için dua etmesinin ardından grup, İsrail aleyhine bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

SAKARYA
Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde bir grup İsrail’in Gazze saldırısını protesto etti.Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) üyeleri basın açıklaması yaparak İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısını kınadı.Grup adına konuşan Mustafa Özer, Filistinliler’in 60 yıldır İsrail işgaline karşı direndiklerini söyledi. Tüm yokluklara rağmen Gazze’nin İsrail işgaline karşı direnişini halen sürdürdüğünü belirten Özer, şöyle konuştu:
"Sakarya’nın ve dünyanın tüm onurlu insanları Gazze’ye destek olalım. Gazze’de ambargoya maruz kalanları, açlıkla sınananları, hastanelerde ilaç olmadığı için ölenleri, direnişi ve Allah için fedakarlığı yaşama tercih edenleri unutmayalım. Bu duruma tanık olan tüm Müslümanlara, yöneticilere, krallara, alimlere ve halka çağrıda bulunuyoruz; Ne zamana kadar sesiz ve hareketsiz kalacağız? Daha kaç masum insanın katledilmesi gerekiyor?"İsrail bayrağı yakan grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

KOCAELİ
Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri platformuna üye bir grup, İsrail’in, Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıyı protesto amacıyla yürüyüş yaptı.
İzmit Fevziye Cami önünde toplanan grup, ellerindeki pankartlarla, sloganlar eşliğinde Yürüyüş Yolu’ndan Sabri Yalım Parkı önüne kadar yürüdü.
Burada grup adına açıklama yapan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Filistin halkı aleyhinde uluslararası toplumun da sessiz kalmasıyla bir "soykırımın" uygulandığını, işgal altındaki Filistin topraklarında insanlık dramının doruğa ulaştığını ifade etti.
Gergerlioğlu, şunları kaydetti:
"İsrail’i sivillerin yaşam hakkına saygılı olmaya ve hava harekatını derhal durdurmaya, tecrit altındaki Gazze halkına yönelik insani yardımların aksamadan yerine ulaştırılabilmesi amacıyla uygulanan ablukanın kaldırılması, soykırımı durdurması konusunda uyarıyoruz. Uluslararası toplumu da bu trajediye tepkisiz kalmamaya ve acil olarak insani yardım elini Gazze halkına uzatmaya davet ediyoruz."
Gruptakiler, İsrail aleyhine slogan attıktan sonra dağıldı.

ANTALYA
İSRAİL'in Filistin'de yaptığı katliam, Antalya'da protesto edildi. Protestocu grup daha sonra Muratpaşa Camii'nde, Filistin'de yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
Kazım Özalp Caddesi Khan Oteli önünde biraraya gelen Anadolu Gençlik Derneği, Akdeniz Dayanışma Platformu (ADAP) ve Saadet Partisi'nin düzenlediği eylemde, İsrail askerlerinin yaptığı saldırı protesto edildi. Anadolu Gençlik Derneği adına Ersan Bilgin, ADAP adına Alparslan Aslan, Saadet Partisi adına ise Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yücel'in yaptığı açıklamalarda, “Bu büyük vahşete ve soykırıma seyirci kalmamız mümkün değildir. Biz ‘Haksızların karşısında susan dilsiz şeytandır’ sözü mucibince bu saldırıları bütün şiddetiyle lanetlediğimizi belirtmek istiyoruz” denildi.
Ersan Bilgin, “Dünya, tarihin gördüğü en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne oluyor. Irkçı emperyalistlerin başını çektiği İsrail, bütün dünyanın gözleri önünde bir soykırım gerçekleştiriyor. Siyonistler, insan haklarını karakterlerine uygun bir şekilde ihlal etmeye devam ediyor. Zalim işgal güçleri, tasallutlarıyla çocuklara, kadınlara varana kadar herkese, her türlü saldırıda bulunmayı sürdürüyor” diye konuştu.
Yaklaşık 300 kişi sık sık ‘Namaza selam direnişe devam’, ‘Katil İsrail Filistin'den defol’ gibi sloganlarla konuşmacıların sözünü keserken, sembolik İsrail bayrağını yere atan bir grup da bu bayrağın üzerine basarak, saldırıyı protesto etti.
Konuşmaların sonunda grup hep birlikte Muratpaşa Camii'nde, Filistin'de İsrail saldırıları sonucunda yaşamlarını yitiren kişiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Topluluk daha sonra camiden ayrılarak dağıldı.

TOKAT
TOKAT'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 500 kişi İsrail'in Gazze’ye saldırısını protesto etti.
İsrail’in, Gazze'ye saldırısını protesto için Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 100 kişi, pankartlar açtı ve sloganlar attı. Anadolu Gençlik Derneği'nin düzenlediği protesto gösterisine kadın ve çocuklar da katıldı. Topluluk, Türkçe ve Arapça olarak, ‘Tokat’tan Gazze’ye Bin Selam', ‘Filistin Halkı Yalnız Değilsin’, ‘Kahrolsun İsrail’ yazılı dövizler taşıdı. Anadolu Gençlik Derneği Tokat Şube Başkanı Mustafa Kılınç, “Bu saldırıları bütün şiddetiyle lanetliyoruz. Dünya tarihi, en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne oluyor. İsrail, bütün dünyanın gözleri önünde bir soykırım gerçekleştiriyor. Bu saldırılar, İsrail'in kana doymadığının bir göstergesidir” dedi. Konuşmanın ardından sloganlar atan topluluk dağıldı.

ADANA
İSRAİL’in Gazze şehrine yaptığı saldırı Adana’da da protesto edilirken, katledilenler için cuma günü gıyabi cenaze namazı kılınacak.
25 dernek, sivil toplum örgütleri, odalar ve bazı siyasi partiler, İnönü Parkı’nda 3 ayrı açıklamayla İsrail’in katliamını kınadı. Anadolu Gençlik Derneği’ne üye kadın, çocukların da katıldığı yaklaşık bin kişi, ‘Siyonist İsrail Filistin’den defol’, ‘Hamas'a selam direnişe devam’ sloganları attı. Dernek üyesi Abdullah Kıran yaptığı konuşmada, dünyanın tarihin en vahşi soykırım girişimine sahne olduğunu söyledi. Saldırıları lanetle kınadıklarını belirten Kıran, “Bizler bu saldırının aslında Hamas'a değil, Müslümanların Kudüs davasına yapıldığının bilinciyle, bu insanlık suçu bitinceye kadar tüm imkanlarımızla 60 senedir direnen Filistin halkının yanında olacağımızı ilan ediyor ve halkımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi. Kıran, İsrail’le olan tüm diplomatik, ticari ve askeri ilişkilere son verilmesini istedi. Daha sonra, 10 yaşlarındaki bir çocuk eller üzerinde kalabalığın arasında gezdirilerek katliama son verilmesi istendi.
Anadolu Gençlik Derneği üyelerinin katledilenler için dua etmelerinin ardından Mazlum Der Adana Şubesi basın açıklaması yaptı Mazlum Der Adana Temsilcisi Ali Aygün, saldırılarda İslam ve Arap dünyasının duyarsızlığının İsrail ve ABD’yi cesaretlendirdiğini iddia ederek, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası kurumları bu soykarımı durdurmaya, Gazze halkına insani yardım elini uzatmaya davet etti.

BİR GRUP DA 5 OCAK ANITI'NDA
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’nin başını çektiği dernek, oda, siyasi partiler ve sendika üyelerinin oluşturduğu yaklaşık 250 kişi ise 5 Ocak Anıtı’nda toplanıp ellerinde pankartlar ve Gazze’deki vahşetin fotoğraflarını taşıyarak İnönü Parkı’na kadar yürüdü. Burada ‘Katil İsrail, işbirlikçi AKP’, ‘Katil İsrail Ortadoğu’dan defol’, ‘Hepimiz birer Filistinliyiz’, ‘Ortadoğudaki katliamlara son’, ‘Katil pilotlar Konya’da eğitildi’ sloganları atılarak İsrail kınandı. Grup adına konuşan İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi üyesi Songül Çaynak, İsrail’in Türkiye’nin en yakın müttefiği olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“İsrail’in Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği bu katliamın sorumluları aynı zamanda İsrail’le stretejik işbirliği yapanlardır. Genelkurmay ve Erdoğan hükümeti, mahalle kabadayısı tavrıyla saldırıyı kınaması, aslında bu korkunç saldırıdaki payını saklama amaçlıdır. Çünkü, Erdoğan katliamdan bir hafta önce bu vahşeti işleyen İsrail devletinin Başbakanı Olmert ile Ankara’da kol kolaydı” dedi.
Bir dakikalık oturma eyleminden sonra kalabalık sloganlar atarak dağıldı.

ISPARTA
İSRAİL'in Filistin'e yönelik ‘Dökme Kurşun' adını verdiği operasyonda ölen Filistinliler için Isparta'da ‘gıyabi cenaze namazı' kılındı, cami çıkışı, ‘Kahrolsun İsrail' sloganları atıldı.
Hamas ile İsrail arasındaki 6 aylık ateşkes sürecinin sona ermesinden 1 hafta sonra İsrail'in Gazze’ye tarihinin en kanlı saldırısını yapmasına Isparta'daki Anadolu Gençlik Derneği'nin organize ettiği, aralarında sivil toplum kuruluşları, bazi siyasi partilerin temsilcilerinin de bulunduğu grup, İsrail'i protesto etti. Mimar Sinan Camisi'nde öğle saatlerinde bir araya gelen yaklaşık 200 kişilik grup, İsrail'in düzenlediği saldırıda ölen 225 Filistinli için ‘gıyabi cenaze namazı' kıldı. Namaz öncesi 3 musalla taşına Filistin bayrağı serildi. Saldırıda ölen kadın ve erkekler için ayrı ayrı namaz kılındı. Namaz sonrası Gazze'de hayatını kaybedenler için yapılan dua sonrası tekbir getirildi. Cami avlusunda ‘Kahrolsun İsrail’ sloganları atıldı.
Camiden çıkan yaklaşık grup, basın açıklamasının yapılacağı Belediye İşhanı önüne de slogan atarak geldi. Anadolu Gençlik Derneği öncülüğündeki protesto gösterisinde ‘Hamas’a selam, direnişe devam’, ‘Filistin halkı yalnız değildir’, ‘Katil İsrail Filistin’den defol’, ‘Katil Siyonist Filistin’den çekil’ gibi sloganlar atıldı. Protestocu kalabalık, yakalarına Filistin bayrağı taktı.
Anadolu Gençlik Derneği öncülüğünde yapılan protestoya Saadet Partisi, Diyanet-Sen, Eğitim Bir-Sen gibi sendikalar da destek verdi. Anadolu Gençlik Derneği adına basın açıklamasını Isparta Üniversite Komisyonu Başkanı Ferhat Tolsak yaptı. İsrail'in soykırım gerçekleştirdiğini belirten Tolsak, “Dünya, tarihin gördüğü en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne oluyor. Irkçı emperyalistlerin başını çektiği İsrail, bütün dünyanın gözleri önünde soykırım gerçekleştiriyor. Siyonistler, insan haklarını karakterlerine uygun bir şekilde ihlal etmeye devam ediyorlar. Zalim işgal güçleri, tasallutlarıyla çocuklara, kadınlara varana kadar herkese, her türlü saldırıda bulunmayı sürdürüyor” dedi. Basın açıklamasının ardından öfkeli grup sloganlar atarak dağıldı.

KAYSERİ
KAYSERİ’de Gönüllü Kültür Teşekkülleri, Gazze'ye saldıran İsrail'e tepki için eylem yaptı. İsrail ve ABD aleyhine slogan atan yaklaşık 1000 kişilik grup Filistinliler için dua etti. Kayseri'de İsrail ile birlikte yapılan tank anlaşmasının da iptal edilmesini isteyen emekli müftü Mehmet Göktaş ise, İsrailliler'i ve ABD'leri yaptığı duada ‘Cenabet' olarak nitelendirdi.
Gönüllü Kültür Teşekkülleri, Kayseri Barosu, Doğu Türkistan Derneği ve Serbest Mali Müşavirler Odası temsilcileri ile kadın, erkek ve çocuk yaklaşık 1000 kişi Cumhuriyet Meydanı'nda biraraya geldi. Kalabalık sık sık ‘Kahrolsun İsrail, kahrolsun ABD', ‘Hamas'a selam direnişe devam. Muhammed'in ordusu İsrail’in korkusu' sloganları atıp, Filistin bayrağı ile taşıdı. Kalp şeklinde ‘Filistin kalbimizdesin' dövizi taşıyan kalabalıga seslenen İHH Kayseri Yönetim Kurulu üyesi Ergün Sezer, “Katliamda 300 filistinli müslüman şehit olup, yüzlercesi de yaralandı. Tüm dünyanın gözü önünde ve uluslararası camianın aldığı tüm kararlara rağmen, katil, siyonist, insanlık düşmanı İsrail'in yaptığı bu vahşete karşı duyarsız kalamazdık. Kalamayız da. Kayseri halkı olarak İslam ve insan kardeşliğine inanan gönüllü sivil toplum kuruluşları olarak, eli kanlı, zorba, işgalci ve katil İsrail'in yaptığı tarihte eşi görülmemiş bu vahşi katliamı, insanlık adına kardeşlik adına, şiddetle ve nefretle kınıyoruz” dedi. Bu sırada, Filistinli olduğu söylenen Halid isimli genç, konuşma yaptı.

ANLAŞMA İPTAL EDİLMELİ
İHH Kayseri Yönetim Kurulu üyesi Ergün Sezer, kalabalığa seslenerek, ümmetin namusunu korumaya davet ettiğini belirtti. Sezer, “Sizi Hz. Muhammed'in mirasına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Siyonist katil İsrail'le yapılan tüm anlaşmaların özellikle son olarak geçen hafta aldıkları savaş uçağı ihalesinin derhal ve tek taraflı olarak iptal edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Avukat Kadir Hikmet Beyazıt da artık Kopenhang kriterleri yerine ‘Filistin kreterlerinin' geçerli olmasını istedi. Beyazıt ılımlı İslam'a karşı olduğunu kaydetti. Emekli müftü Mehmet Göktaş da, “Kayseri Anatamir'de yüzmilyonlarca İsrail projesi, yüz milyonca dolarlık uçak ihalesi devam ettiği sürece, bizim burda bağırmamız, dua etmemiz bir işe yaramaz” diye konuştu.
Göktaş, SP Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu'nunda katıldığı , Arapça yazılı ‘La ilahe illallah' pankartı açılan eylem yaptığı duada “Ya rabbi, özellikle mübarek coğrafyayı, mübarek Bağdat'ı Mescid-i Aksa'yı kirleten cenabetleri üzerimizden kaldır” dedi.

VAN
MEMUR Sendikaları Konfederasyonu Van İl Temsilciliği, Filistin halkına yönelik katliamları Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti. İsrail’in bir kez daha vahşi yüzünü gösterdiğini söyleyen Memur-Sen Van il Temsilcsi Ahmet Gülaçar “Van Hak Ve Özgürlükler Platformu ve Küdüs Fatihi Selahattin-i Eyyübi’nin torunları olarak İsrail vahşetini lanetliyor, Birleşmiş Milletler İslam Konferansı ve Avrupa Birliği üyesi ülkeleri de, katliama sessiz kalarak onay verdikleri için kınıyoruz” dedi.
Hamas ve İsrail arasındaki 6 aylık ateşkesin bitmesinin ardından Gazze'ye önceki gün hava saldırısıyla başlayan katliamda 271 kişi hayatını kaybetti. İsrail’in Filistin’e saldırıları, Van’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği önüne bırakılan siyah çelenk ve düzenlenen protesto gösterisiyle kınandı. İstasyon Mahhallesi'nde bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde toplanan 150 kişilik grup, İsrail Bayraklarını yakıp, çıkardıkları ayakkabıları ile bayrağa vurarak sloganlar atıp yaşanan vahşetin fotoğraflarını taşıdı.

‘BAŞBAKAN MADALYAYI İADE ETSİN’
Grup adına konuşan Memur-Sen Van il Temsilcisi Ahmet Gülaçar şunları söyledi:
“Saltanatını Filistin halkının dökülen kanı üzerine inşa eden İsrail devleti, kurulduğu günden beri yeryüzünün en büyük şeytanı ABD’nin desteğiyle Filistin halkına ve komşularına vahşet, soykırım, ekonomik ve sosyal yaptırımlar uygulamaktadır. Kadın ve çocuk demeden sivil halka canice saldıran İsrail’e, Birleşmiş Milletler teşkilatı ve sözde insan hakları savunucusu batılı ülkelerin sesiz kalmasını anlamlı buluyor, onları bu tavırlarından dolayı suç ortağı ilan ediyoruz. Van Hak Ve Özgürlükler Platformu, başta hükümet ve TBMM olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’ni devleti ve milletiyle İsrail’in terörist eylemlerine karşı her türlü eylemi ortaya koymaya davet ediyoruz. Sayın Başbakan Yahudiler tarafından verilen üstün cesaret madalyasını iade ederek gerçekten cesur olduğunu göstermelidir.”
Sloganlar atarak yürüyen kalabalık daha sonra sesizce dağıldı.

KAHRAMANMARAŞ
KAHRAMANMARAŞ'ta 38 sivil toplum kuruluşu bir araya gelip İsrail'in Filistin'e yaptığı ve 250'ye yakın kişinin öldüğü hava saldırılarını protesto etti.
Trabzon Bulvarı'nda toplanan platform üyeleri, İsrail'in Gazze şeridine yaptığı saldırıları kınadı. Ellerinde ‘Kan, ölüm, zulüm, İsrail üçgeni’, ‘Nerede insan hakları savunucuları’, ‘1 Siyonist askeri, 1000 çocuk’ dövizleri taşıyan yaklaşık 100 kişi, sık sık tekbir getirip ‘Katil İsrail, Filistin'den defol’, ‘Kahramanmaraş Filistin omuz omuza’ sloganları attı. Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'ne bağlık ekiplerin de güvenlik önlemleri aldığı basın açıklamasına yoldan geçen vatandaşlar da eşlik etti. Platform adına basın açıklamasını okuyan Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Hacı Ali Kulaç, İsrail'in vahşet ve soykırım işlediğini belirterek, seyirci kalmayacaklarını söyledi. Kulaç, Başbakan Recep Tayyib Erdoğan'ı da eleştirip, “Hükümet, zulme daha fazla ortak olmamak adına İsrail'le olan bütün diplomatik, ticari ve askeri ilişkilerine son vermelidir. Başbakan, BOP eşbaşkanlığından derhal istifa etmeli ve Yahudi lobilerinden aldığı cesaret madalyasını iade etmelidir. Bu saldırılar kimin dost kimin düşman olduğunu açıkça belli etmiştir. Senelerdir kardeşlerimize yapmadıkları işkenceyi bırakmayan İsrail’le dost olunamayacağı bu saldırılırla bir kez daha görülmüştür” dedi. Açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.

AĞRI
Mazlum-Der Ağrı Şubesi ve Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, Belediye İş Merkezi önünden Cumhuriyet Caddesi’ndeki Saat Kulesi’ne kadar yürüdü.
Grup, buradaki basın açıklamasının ardından tekbir getirip İsrail aleyhine slogan attı.
Yoğun güvenlik önleminin alındığı gösteri, olaysız sona erdi.

ZONGULDAK
MEMUR-Sen Zonguldak İl Temsilciliği üyeleri, İsrail’in Gazze'ye düzenlediği saldırıyı protesto etti.
Gazipaşa Caddesi'ndeki Madenci Anıtı önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, Gazze'deki saldırıya tepki gösterdi. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu grup, ellerinde, ‘Zulme isyan için omuz omuza', ‘Teröre lanet Filistin’e destek' yazılı dövizler ile, saldırıyla ilgili haberlerin yer aldığı gazeteleri taşıdı. ‘Kahrolsun İsrail emperyalizmi', ‘Hamas'a selam, direnişe devam', ‘Filistin halkı yalnız değildir', ‘Kahrolsun İsrail', ‘Katil İsrail, Ortadoğu'dan defol' diye sloganlar atarak saldırıyı kınayan kalabalık, Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar’ın basın açıklamasından sonra dağıldı.