BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.430,01
HABER /  DÜNYA

İsrailden Türkiyeye yeşil ışık

İsrail ile Suriye arasıdaki görüşmeler için Türkiye'ye yeşil ışık yandı. Ancak Netanyahu'ya yakın kaynaklar arabauluculukta bir şart koydu...

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun medya danışmanı Nir Hefetz, İsrail ile Suriye arasındaki görüşmeler için Türkiye veya ABD'nin meşru bir kanal olduğunu belirtirken, Netanyahu'ya yakın isimlerden Devlet Bakanı Beni Begin, Türkiye'nin arabuluculuk rolüne olumsuz bakıyor.

Nir Hefetz, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerde arabuluculuk konusunu değerlendirirken, “Başbakan (Binyamin Netanyahu) geçmişte Suriye ile önkoşulsuz görüşmeleri başlatmaya hazır olduğunu söylemişti. Başbakan, bu amaç için gerekli her yere gitmeye hazır olduğunu ve gerek ABD olsun, gerekse Türkiye olsun, bu görüşmeyi sağlayacak kanalların meşru olduğunu belirtmişti” diye konuştu.

...AMA ARACILIĞI BAŞBAKAN ERDOĞAN YAPMASIN

İsrail Radyosu'na açıklama yapan Netanyahu'ya yakın isimlerden, Likudlu Devlet Bakanı Beni Begin ise Suriye ile görüşmelerin başlayabileceğini, ancak bunun Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla olmaması gerektiğini dile getirdi.

Begin de Netanyahu'nun birkaç kez, Suriye'ye görüşmelerin önkoşulsuz, bölgede herhangi bir yerde yeniden başlatılması çağrısında bulunduğunu ve konuyla ilgili tüm seçeneklerin görüşmelere açık olduğunun altını çizdiğini vurguladı.

'TÜRKİYE AĞIR ELEŞTİRİLERDEM KAÇINSIN'

Begin, İsrail'ın Gazze Şeridi'ndeki son harekatına karşı Türkiye'nin ağır eleştirilerinin, Ankara'nın tarafsız arabuluculuk rolüne zarar verdiğini ifade ederek, herhangi bir barış görüşmesinin doğrudan İsrail ile Suriye arasında, herhangi bir arabulucuk girişimi olmadan yapılması gerektiğini söyledi.

Begin, “Eğer istedikleri buysa ve devam etmek istiyorlarsa, onları bizim ve Suriye arasında arabulucu olarak görmek zor” diye konuştu. Begin, Suriyeliler'in de sonucun baştan belli olması gerektiği biçiminde önkoşullar ileri sürdüklerini ifade ederek, “bunun mantığa aykırı bir durum olduğu” görüşünü dile getirdi.