BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

İsrail'den Türkiye'ye 20 milyon dolar!

İsrail ile Türkiye, Mavi Marmara konusunda anlaşmaya vardı. İsrail Haaretz internet sitesinin haberine göre Netanyahu'nun özel temsilcisi ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, ödenecek tazminat konusunda anlaştı.

Abone ol

Türkiye ile İsrail, her iki ülke arasında krize neden olan Mavi Marmara konusunda anlaşmaya vardı. İsrail medyasının Mavi Marmara'da ölenler için İsrail'in 20 milyon dolar tazminat ödeyeceği iddiası dün yine Başbakanlık tarafından yalanlandı. 

İsrail 5 yıl sonra Türkiye'ye tazminat ödemeye razı oldu. Mavi Marmara baskını sonrasında ölen Türk vatandaşlar için tazminat ve özür dileyen

Gazze'ye yönelik İsrail ablukasını yarıp Filistinlilere insani yardım götürmeye çalışan gemilere İsrail komandolarının 31 Mayıs 2010'daki müdahalesinde biri ABD vatandaşı 10 Türk hayatını kaybetmişti.

Türkiye'nin ilişkilerin tekrar normalleşmesi için öne sürdüğü iki maddeyi de kabul ettirmiş oldu.

ZÜRİH'TE GÖRÜŞTÜLER

İddialara göre Netanyahu'nun özel temsilcisi ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Zürih'te bir araya geldi. Taraflar Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesi için öne sürdüğü iki önemli maddeyi de kabul etmiş oldu. 

ÖNCE ÖZÜR SONRA TAZMİNAT

İsrail Başbakanı Netanyahu, 2013 yılında gerçekleşen Obama görüşmesinde  "Can kaybına yol açan her hata nedeniyle Türk halkından özür dilediğini" belirterek, "tazminat anlaşmasını tamamlamakta uzlaşıldığını" açıklamıştı.

Anlaşmada 5 ana madde var...

1-MAVİ MARMARA İÇİN TAZMİNAT

Yakınlaşma adımlarının önünü tıkayan en önemli faktör, Mavi Marmara tazminatıyla ilgili...

10 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği 2010 yılındaki baskınla ilgili olarak İsrail, Türkiye'ye 20 milyon dolar ödeyecek.

Bu para hayatını kaybeden ya da yaralananların ailelerine verilmesi için özel bir fona devredilecek.

2-BÜYÜKELÇİLER YENİDEN GÖREVE BAŞLAYACAK

İkinci olarak Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşecek, geri çekilen büyükelçiler yeniden gönderilecek.

3-TÜRKİYE DAVALARDAN VAZGEÇECEK

Üçüncü maddeyle, Türkiye baskını gerçekleştiren İsrail askerlerine açtığı davalardan vazgeçecek. Karar, TBMM'den kanun olarak geçirilecek.

4- HAMAS'IN TÜRKİYE'DEKİ AKTİVİTELERİ SINIRLANDIRILACAK

Dördüncü madde ise Hamas ile ilgili. Hamas'ın askeri kanadının önemli isimlerinden, İsrail'in askerlerinin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili suçladığı Salih El Aruri Türkiye'den sınır dışı edilecek. Hamas'ın Türkiye'deki aktiviteleri sınırlandırılacak.

5-DOĞALGAZ İMKANLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Beşinci madde ise en kritiği, anlaşma imzalandığı andan itibaren Türkiye ve İsrail gaz arama çalışmalarında işbirliği yapmayı, Türkiye, İsrail gazı almayı ve Avrupa’ya İsrail gazının taşınması için boru hattı inşasını kabul edecek.

Haaretz'e konuşan İsrail yetkilisi anlaşmayla ilgili detayların kaldığını ancak krizin çözülme yolunda olduğunu söyledi.