BIST 9.149
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,57
HABER /  DÜNYA

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman istifa etti

Gazze yönelik saldırılarda İsrail tarafından bir istifa haberi geldi. Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın Gazze Şeridi'nde sağlanan ateşkese karşı çıkarak istifa etti.

Abone ol

Gazze yönelik saldırılarda İsrail tarafından bir istifa haberi geldi. İsrail basını, Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın abluka altındaki Gazze Şeridi'nde sağlanan ateşkese karşı çıktığı için istifa edebileceğini iddia edilmişti.

Liberman bugün parti kurmayları ile toplantı yaptı. Toplantı sonrası aşırı sağ siyasetçi istifa etti. İstifa gerekçesi olarak İsrail'in Hamas'la yaptığı ateşkesi gerekçe gösteren Lieberman, küstah açıklamalarını 'İsrail hükümetinin teröre teslim olduğunu' söyleyerek sürdürdü.

PARTİSİNİN 5 SANDALYESİ VAR
Savunma Bakanı Avigdor Liberman liderliğindeki İsrail Evimiz Partisi İsrail meclisinde 5 sandalyeye sahip. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yürüttüğü ve Liberman'ın da içinde yer aldığı 6 partili koalisyon hükümetinin 66 milletvekili bulunuyor.

Liberman'ın istifa etmesi ile koalisyonun sandalye sayısı kritik sınıra, yani 61'e düştü. Koalisyon hükümetinin 120 sandalyeli İsrail meclisinde güvenoyu alması için 61 milletvekiline sahip olması gerekiyor.

KOALİSYON TEHLİKDE
Savunma Bakanı'nın istifa etmesi ile Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin tehlikeye girebileceği ve İsrail'de erken seçimin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Aşırı sağcı siyasetçi Avigdor Liberman, 2016’da Savunma Bakanlığı görevine getirilmişti.

Avigdor Liberman kimdir?

Aşırı sağ söylemleri ile gündeme gelen Liberma 2009 yılında İsrail Dışişleri bakanı oldu. Şubat 2009'daki seçimlerin ardından Netanyahu'nun kabinesinde dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olarak yer aldı. 14 Aralık 2012 tarihinde, kendisi hakkında çıkan yolsuzluk suçlamaları üzerine istifa etti.

2013 senesinde tekrar dışişleri bakanı olan Liberman ve 2015'te kurulan yeni hükümette yer almamış ancak 2016 yılında yapılan kabine revizyonu ile İsrail Savunma Bakanı olmuştu.

CİNAYETE MADALYA İSTEMİŞTİ
Lieberman, mart ayında düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşün'de Gazze-İsrail sınırında en az 15 Filistinli'nin öldürülmesi sonrası Birleşmiş Milletler'in (BM) bağımsız bir soruşturma açılması çağrılarını reddetmişti.

Lieberman İsrail Ordusu radyosunda yaptığı açıklamada, "İsrail askeri gerekeni yaptı. Bence bütün askerlerimiz bir madalyayı hak ediyor" demişti.