BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.504,32
HABER /  DÜNYA

İsrail'den siber saldırı! İran alev alev

İran, iki yıl önce nükleer tesislerine 800 milyon dolar zarar veren Stunex'ten sonra Flame isimli virüsün saldırısı altında.

Abone ol

Devletlerin birçok alandaki rekabetinin gizli silahı olan "siber saldırılarda" şimdi de "Flame/Alev" rüzgârı esiyor. Yetkililer, Stuxnet'ten 20 kat karmaşık Flame'in İsrail'in işi olduğunu öne sürdü

Stuxnet ve Duqu virüslerinden sonra dünya, Rus güvenlik firması Kaspersky tarafından tespit edilen kötü amaçlı yazılım programı "Flame"in arkasında olan güçleri merak ediyor.

Kaspersky şirketine göre Flame, daha önce İran'ın nükleer tesislerine 800 milyon dolarlık zarar veren ve arkasında ABD ile İsrail'in olduğu iddia edilen Stuxnet virüsünden 20 kat daha karmaşık.

BAŞTA DEVLET KURUMLARI HEDEFTE
Kaspersyk şirketi, şimdiye kadar karşılaşılan virüslerden çok daha etkili olduğunu açıkladığı Flame için "sibercasus" benzetmesini yaptı. Kaspersyk verilerine göre Flame virüsü şimdiye kadar İran, İsrail, Sudan, Suriye Lübnan, Suudi Arabistan ve Mısır'da 600'den fazla birey, işletme, akademik kurum ve devlet sistemini hedef aldı. 189 saldırı ile İran birinci sırada yer aldı. '

ANTİ-VİRÜSÜ BULDUK'
İran'ın Bilgisayar Acil Durum Tepki Ekibi (Maher) "Şimdiye kadar 43 anti-virüs programının yok edemediği Flame virüsü ülkenin önemli bilgilerine zarar verdi. Ancak antivirüsü bulduk. En kısa sürede virüsten kurtulacağız" ifadesini kullandı. 2010'dan bu yana ülkelerine düzenlenen 3'üncü büyük siber saldırıyı değerlendiren İran Dışişleri Bakanlığı da Flame virüsünün arkasında İsrail'in olduğu yönünde açıklama yaptı. Kaspersky'nin açıklamasında, "Flame virüsü, değerli bilgileri, görsel içeriği, hedeflenen sistemler hakkındaki bilgiyi, depolanmış dosyaları, iletişim verilerini ve hatta sesli görüşmeleri çalabiliyor. Flame, Stuxnet ve Duqu ile aynı kategoride. Siber savaş ile doğrudan bağlantılı olan Flame'in arkasında devletlerin olduğunu düşünüyoruz" denildi. Açıklamada açıkça bir devlet ismi verilmedi.

BAŞ ŞÜPHELİ İSRAİL
Ancak İsrail Başbakan Yardımcısı Moshe Yaalon'un "İsrail, yüksek teknoloji ile donanmış, her türlü fırsattan faydalanabilecek donanıma sahip bir ülkedir ve bundan gurur duyuyoruz" sözleri spekülasyonlara neden oldu. Flame virüsüne geniş yer ayıran Batı basınına göre de söz konusu virüs, geçtiğimiz nisanda İran Petrol Bakanlığı'nın bilgisayarlarına saldırmıştı. Uzmanlara göre Flame'in etki alanı ve yazılımlarındaki benzerlikler düşünüldüğünde akla gelen baş şüpheli İsrail.

'NÜKLEER SİLAH' BENZETMESİ
Güvenlik uzmanlarına göre programlanması en az 5 yıl süren Flame, Ağustos 2010'dan bu yana dolaşımda. 20 MB büyüklüğündeki bir dosya olan Flame'in bilgisayarlara sızma tekniğinin de siber saldırılarda yeni bir dönem açacak. Flame üzerinde çalışan güvenlik şirketlerinden Symantec ise "Stuxnet siber savaşın ilk silahı. Flame ise ilk nükleer silahı" benzetmesini yaptı.

'YENİ SALDIRILARA ALIŞMAMIZ LAZIM'
NATO Siber Güvenlik Başkanı Süleyman Anıl, Flame virüsü ile ilgili olarak "Flame, Stuxnet ve Duqu ile aynı kategoride gözüküyor. Ne yazık ki artik bu tip siber saldırı yazılımlarını daha sık görmeye alışmamız lazım. Bu gibi yazılımlar artık siber savaşın iyice su yüzüne çıktığını ve artık çok daha sıklıkla olacağını gösteriyor. Bu tip saldırıların arkasında devlet güçlerinin olduğu var sayılsa da teröristler de bu tip yazılımları kullanarak kendi saldırılarını düzenleyebilirler" diye konuştu.