BIST 9.715
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.427,22
HABER /  DÜNYA

İsrail yönetimine Mısır şoku

İsrail yönetimine Mısır şoku. Komşu Mısır İsrail'de önceki gün meydana gelen olaya Mısır'ın tepkisi gecikmedi.

Abone ol

Mısır hükümeti İsrail'de görev yapan Mısır büyükelçisin, Mısır güvenlik gücü mensuplarının bir çatışmada ölmesine tepki olarak geri çekti. 

İsrail dostlarını birer birer kaybediyor. Türkiye'den sonra İsrail bölgenin en büyük ülkelerinden biri olan Mısır ile gergin günler yaşıyor. 

5 MISIRLI VURULMUŞTU

Açıklamada, büyükelçinin, Mısır güvenlik gücüne mensup 5 kişinin vurularak öldürülmesi konusunda İsrail tarafından bir soruşturma açılana kadar geri çekileceği kaydedildi.

Türkiye'den İsrail'e karşı B planı
İsrail'in özür dilememe ihtimaline karşı Türkiye, yol haritasını hazırladı. Ayrıntılar için tıklayın

Mısır'ın resmi haber ajansının haberinde, önceki gün meydana gelen olayda Mısır güvenlik gücüne mensup 5 kişinin, 8 İsrailliyi öldüren militanları takip eden İsraillerin açtığı ateş sonucu öldüğü ileri sürülmüştü.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada konu hakkında soruşturma açılacağı bildirilmişti.

İSRAİL ÜZÜNTÜYLE KARŞILADI

Mısır'ın, İsrail'deki büyükelçisini geri çekme kararı İsrail tarafından üzüntüyle karşılandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Kahire"nin kararını üzüntü verici" diye değerlendirdi ve İsrail'in Mısır'la iyi ilişkilerini sürdürme arayışında olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinin de Mısır'ın kararıyla ilgili olarak istişarelerde bulundukları belirtiliyor.

MISIR SORUŞTURMA VE ÖZÜR BEKLİYOR

Önceki gün İsrail ile Mısır sınırında, 8 İsrailli'nin ölümüne yol açan olaylar sırasında, İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 5 Mısır güvenlik görevlisi de hayatını kaybetmiş; bunun üzerine Mısır hem İsrail'in olayla ilgili soruşturma açması çağrısında bulunmuş, hem de İsrailli liderlerin, Sina'daki otorite boşluğu dolayısıyla Mısır'la ilgili yaptığı açıklamalara tepki göstererek, bu "talihsiz" açıklamalar nedeniyle İsrail özür dileyinceye dek büyükelçini  geri çekme kararı almıştı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, sınırda meydana gelen olayla ilgili, Mısır'ın Sina'da otoritesinin zayıfladığını ifade etmişti.

Mısır, İsrail'in Ortadoğu ülkeleri arasında barış anlaşması bulunan iki ülkeden biri. İsrail ile Mısır, 1979'de barış anlaşması imzalamışlardı.

İSRAİL GAZZE'YE BOMBA YAĞDIRIYOR

İsrail uçaklarının, Gazze Şeridi'nde bombardımanları devam ederken, akşam saatlerinde bölgenin kuzeyindeki Beyt Lahya'da, motosikleti üzerinde hedef alınan Halk Direniş Komiteleri'nin bir üyesi hayatını kaybetti. Böylece, dünden bu yana bölgede İsrail'in bombardımanlarında ölen Filistinlilerin sayısı 10'a ulaştı.

Gazze'deki yerel kaynaklardan verilen bilgiye göre, 25 yaşındaki Abdülsamed Muti Abid adlı Filistinli, Gazze'nin Şeyh Zayed bölgesinde, motosikletine isabet eden füze ile hayatını kaybetti. Halk Direniş Komiteleri'nin askeri kanadı Nasır Selahaddin Tugayları, Abid'in üyelerinden biri olduğunu açıkladı.

Önceki saatlerde ise Gazze kentinin doğusunda Secaiye'de bir hedefteki bombardımanda, 22 yaşındaki bir Filistinli hayatını kaybetmişti. Daha önceki saldırılarda ağır yaralanan bir Filistinli de hastanede yaşamını yitirdi.

İsrail askeri kaynakları da saldırıları doğruladı ve akşam saatlerinde Hava Kuvvetleri uçaklarının, 3 ayrı yerden İsrail'e roket atmaya hazırlanan hedefleri vurduğunu bildirdi.

SON 24 SAATTE ÖLENLERİN SAYISI 10'A YÜKSELDİ

Gazze'deki Ambulans ve Acil Servis Sözcüsü Ethem Abu Salmiyye, son 24 saatte Gazze Şeridi'nde ölenlerin sayısının 10'a, yaralıların sayısının 23'e ulaştığını bildirdi.

İsrail'in güneyine de Gazze Şeridi'nden roket ve havan mermisi saldırıları gün boyu aralıklarla sürdü. Atılan roketlerin sayısı 15'i buldu. Sabah saatlerinde Aşdod'a atılan iki Grad roketi bir din okulunda 10 dolayında kişiyi yaralamıştı.

Bu arada, dün Eylat bölgesinde yaralanan İsrail askerlerini Ber Şeva'daki hastanede ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail vatandaşlarına yönelik saldırılara daha sert ve anında karşılık vereceklerini söyledi.