BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İsrail: Yeni partiler seçimde sürpriz yaptı

Genel seçimlerde 11 sandalye birden kaybetmesi beklenen Başbakan Netanyahu, buna rağmen diğer sağcı partilerle birlikte parlamentoda çoğunluğu sağlayacak gibi görünüyor.

Abone ol

İsrail'de bugün yapılan genel seçimlerle ilgili sandık başı anketlerine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki sağcı koalisyon, merkez-sol partilere sandalye kaptırdı.

Netanyahu'nun Likud (Bütünleşme) partisi ve diğer milliyetçi partiler bloğunun çok az bir farkla parlamento çoğunluğunu elde etmesi bekleniyor. Likud ile Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) seçime ortak listeyle girmişti.

Seçimlere katılımın yüzde 60'ın üzerine çıkmasının, Haavoda'nın (İşçi Partisi) ve merkez partilerine yaradığı tahmin ediliyor.

Sürpriz olmazsa, oy patlaması elde eden Yeş Atid (Gelecek Var) seçimlerden ikinci, Haavoda ise üçüncü çıkacak.

Netanyahu'nun yeni bir milliyetçi parti olan Habayit Hayehudi (Yahudi Evi) partisiyle ittifak arayabileceği konuşuluyor.

Oylar sayılırken taraftarlarına seslenen Netanyahu, "Yarın yeniden başlayacağız" diyerek, geniş tabanlı bir koalisyon arayacağını dile getirdi.

Yeni kurulacak hükümetin önceliğinin ise "İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemek" olacağını söyledi.

Netanyahu 11 sandalye kaybetti

Kudüs'teki BBC muhabiri Yolande Knell, "İsrail politikasındaki dinamiklerin değiştiğine" dikkat çekiyor.

32 partinin yarıştığı seçimlere girilirken, Likud ve Yisrael Beiteinu'nun İsrail parlamentosu Knesset'te 42 sandalyesi bulunuyordu.

İlk sonuçlara göre, iki sağ parti 11 sandalye birden kaybetti.

Başka bir radikal sağcı parti Habayit Hayehudi ise 12 sandalye kazanmayı başardı. Bu parti, Filistin'in Batı Şeria bölgesinin büyük bölümünün ilhakını savunuyor ve Orta Doğu sorununa 'iki devletli' çözümü reddediyor.

Eski gazeteci Yair Lapid'in lideri olduğu Yeş Atid ise 18 veya 19 milletvekili çıkarmayı garantileyerek sürpriz sayılabilecek bir başarı kazandı.

Lapid, Filistinillerle barış görüşmelerine yeniden başlanacağı sözü verilmezse yeni hükümette yer almayacağını açıklamıştı.

Haavoda'nın ise Knesset'e 17 vekil sokması bekleniyor.

Belirmeye başlayan tabloya göre, sağcı partiler bir veya iki milletvekili fazlalığıyla hükümet kurabilir. Bu durumda Netanyahu, daha zayıflamış olsa da, yeniden Başbakan olacak.

Gözlemciler, önceki seçimlerin aksine, kampanya döneminde ekonomik ve sosyal konuların daha etkili olduğuna işaret ediyor.