BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,95
ALTIN 2.427,93
HABER /  GÜNCEL

İsrail ve Türkiye arasında gizli anlaşma!

İsrail gazetesinin iddiasına göre özrün ardından Türkiye bu ülkelerle ticaret yapabilmek için İsrail ile anlaştı.

Abone ol

Geçtiğimiz ay Türkiye'den özür dileyen İsrail'in yankıları sürerken iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Türkiye ve İsrail'in gizli görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerde ticaret anlaşması imzalandığı iddia edildi.

İsrail'de yayın yapan Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Suriye konusunda Türkiye ile İsrail arasında gerçekleştirilen gizli görüşmeler sonucunda, Türkiye'nin Ürdün ve Irak'a yönelik ticari faaliyetlerini İsrail toprakları üzerinden yürütmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Yedioth Ahronot'tan Gad Lior'un haberine göre, Suriye konusunda Türkiye ile İsrail arasında gerçekleştirilen gizli görüşmeler sonucunda, Türkiye'nin Ürdün ve Irak'a yönelik ticari faaliyetlerini İsrail toprakları üzerinden yürütmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Haberde, Suriye'de yoğunlaşan savaş koşulları nedeniyle Türkiye'nin Irak ve Ürdün'le yürüttüğü ihracat-ithalat faaliyetleri sekteye uğradığı ve bu nedenle Türkiye'nin bu faaliyetleri Mersin Limanı ile İsrail'in Hayfa ve Aşdot Limanları üzerinden yürütme talebinde bulunduğu belirtildi. Yapılan gizli görüşmelerde İsrail ile Türkiye'nin bu konuda anlaşmaya vardığı belirtiliyor.

Haberde ayrıca, yürütülen gizli görüşmelere bölgedeki Arap ülkelerinden yetkililerin de katıldığı belirtiliyor. Varılan anlaşma kapsamında Irak ve Ürdün'e gidecek konteynerler Mersin Limanı'ndan İsrail'in bahsi geçen limanlarına taşınıyor ve buradan İsrail TIR'larıyla taşınıyor. İhraç malları Ürdün Nehir Geçidi üzerinden Ürdün'e ve buradan da Irak'a nakledilirken, ithal edilen mallar için de tersinden aynı yol izleniyor.

Yedioth Ahronoth'un İsrailli vergi memurlarına dayandırdığı bilgilere göre İsrail, Ürdün, Irak ve Türkiye gümrükleri arasında daha önce hiç bu türde bir operasyon gerçekleştirilmedi. Haberde yer verilen tahminlere göre, İsrail üzerinden bu yolla her ay on milyonlarca dolarlık sevkiyat yapılıyor.