BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  POLİTİKA

İsrail ve Rusya adımlar Meclis'i karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya yazdığı mektup ve hükümetin İsrail ile yaptığı anlaşma Meclis'i karıştırdı. CHP'li Gök'ün fırıldak sözlerine AK Partili Aktay tepki gösterdi.

Abone ol

Hükümetin İsrail ve Rusya adımları Meclis'te tartışma yarattı. Atılan adımların muhalefeti rahatsız ettiğini söyleyen AK Partili Yasin Aktay'a CHP'den tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün Aktay'a "fırıl fırıl" dönüyorsunuz sözleri üzerine ikili arasında gerginliğe neden oldu.

CHP'nin, dış ilişkilerdeki ani değişiklikler ve yol açtığı zararlarla ilgili grup önerisinin görüşmelerinde tartışma yaşandı. CHP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, son 6 yılda Türk dış politikasında sert dönüşler yaşandığını belirterek, Rusya ve İsrail ile ilişkilerde yaşanan sürece işaret etti.

"BARIŞMAK SİZİ NİYE BU KADAR RAHATSIZ EDİYOR?"

AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, muhalefetin "dış politikada neden değişim oluyor?" dediğini belirterek, şöyle konuştu:

"14-15 yılda nerede bir ülkeyle ihtilafa, gerilime, çatışmaya düşüyor olalım, muhalefet partisi soluğu Türkiye'nin düşmanın yanında almasın. Bir kez de Türkiye'nin yanında yer alın. Biz ilkeleri gözeten insani paradigmayı sahiplendik, bu sır değildir, bununla iftihar ediyoruz. Barışmak sizi niye bu kadar rahatsız ediyor? Eğer İsrail veya Rusya ile ilişkileri düzeltmişsek, düzeltmek yönünde bir kaç adım atmışsak bu sizi niye rahatsız ediyor? Galiba siz bu dünyada yaşamıyorsunuz. Size bir haber vereyim, dünya dönüyor. Belki şaşıracaksınız ama dünya güneşin etrafında dönüyor. Biraz uyanın, bugüne gelin. Barışı isteyen Türkiye değil, İsrail oldu başından itibaren. Türkiye ile ilişkileri düzeltmek isteyen İsrail oldu. Bazı arkadaşlara özür beğendiremiyoruz. Dünya alem duydu, İsrail özür diledi. İsrail özür dileyecekti, özür diledi, tazminat ödedi, ablukayı kaldırdı.

CHP'Lİ GÖK'TEN AKTAY'IN SÖZLERİNE TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de "Türkiye'nin ve AKP'nin çıkarları farklıdır. Dünya dönüyor, Sayın Yasin Aktay da dönüyor. Fırıl fırıl dönüyor. 2013 yılında 'Öcalan dünyanın geleceğini iyi okuyor' diyeceksiniz, ondan sonra CHP'yi düşmanlarla beraber olmakla suçlayacak. Hadi oradan... CHP'liler senin gibi fırıldak değildir" dedi. Gök'ün ifadeleri Genel Kurul'da tartışma yarattı.

"BOZUK SAAT BİLE OLAMIYORSUNUZ"

AK Parti'li Aktay da sataşma gerekçesiyle yaptığı konuşmada, kendisinin bir eleştiri yaptığını belirterek, karşılaştığı söz karşısında hicap duyduğunu söyledi. CHP'li Gök'ün kendisine laf atması üzerine Aktay, "Bir sus konuşayım. Laf zamanında söylenir, adamına söylenir. Cımbızla çekilmiş bir söz... Sen anlamazsın zaten biliyorum. Biz zamanında bir laf söyledik. Evet, Öcalan 2013 yılında PKK'ya 'silahları bırakın, devir artık silah devri değildir' dedi. Eğer Öcalan, 'PKK silahları bırakın, Türkiye'ye bağlılığınızı bildirin' diyorsa, 'doğru söylüyor' deriz. Bozuk saat bile günde iki defa doğru söyler. Sen bile bazen doğru söylüyorsun. Siz bozuk saat kadar bile olamıyorsunuz." karşılığını verdi.