BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,75
ALTIN 2.493,59
HABER /  DÜNYA

İsrail ve Filistinliler için tahkim merkezi

İsrailli ve Filistinli iş adamları arasında ticari anlaşmazlıkları çözmek için kurulan Kudüs Tahkim Merkezi açıldı. Açılış töreninde konuşan...

Abone ol

İsrailli ve Filistinli iş adamları arasında ticari anlaşmazlıkları çözmek için kurulan Kudüs Tahkim Merkezi açıldı. Açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "İsrail ve Filistinli iş adamları arasında güven tesisine bir adım daha yakınız. Bunun etkisi tüm bölgeye olacaktır” dedi.
2003’ten beri bölgeye TOBB Başkanı olarak ziyaretler yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, bir rüyanın gerçekleştiğini ve tarihi bir ana tanıklık edildiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, kendisine önerilen Kudüs Tahkim Merkezi Başkanlığı’nı onur duyarak kabul ettiğini ifade ederek, kurumun amacını ‘Filistin ve İsrailli işadamları arasında yaşanan ticari uyuşmazlıkları çözmek’ olarak açıkladı. Söz konusu projenin bir devlet projesi değil, özel sektör girişimi olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Düşünce 5 yıl evvel ortaya çıktı. TOBB Başkanı olarak bana da bu organizasyonda yer verilmesi büyük onurdur. Türk iş dünyası olarak, Filistin ve İsrail işadamları topluluğuna büyük önem veriyoruz. Birçok ortak tarihe ve kültüre sahibiz. Daha da önemlisi ortak yatırımlar için büyük potansiyelimiz var. Ekonomik bütünleşme ve özel sektör pek çok siyasi çatışmanın çözümüne katkıda bulunacaktır. Mevlana Celaleddin Rumi’nin güzel bir sözü var; ‘Bölmeye değil birleştirmeye geldim’ diyor. Ekonomik entegrasyon ve özel sektörün çalışmaları, barışın tesisinde önemli bir rol oynuyor. Çalışmalarımızın barış sürecine katkıda bulunmasını umuyorum" diye konuştu.

TONY BLAIR’DEN HİSARCIKLIOĞLU’NA ÖVGÜ
Kudüs Tahkim Merkezi’nin açılışıyla ilgili imza törenine katılan eski İngiltere Başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair da yaptığı konuşmada, Hisarcıklıoğlu’nu ve tahkim taraflarını tebrik etti. Blair, Tahkim Merkezi’nin her iki ülkede iş imkanlarının artmasına ve ticaretin gelişmesine çok büyük destek sağlayacağını vurgulayarak, başlangıç için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Blair, Hisarcıklıoğlu’nun Kudüs Tahkim Merkezi Başkanlığı’nı şu sözlerle değerlendirdi:
“Türkiye’den üst düzey bir yetkilinin Kudüs Tahkim Merkezi Kurulu’nun başına geçmesi Türkiye’nin önemini ve meseleye olan bağlılığını gösteriyor. Sadece politika için değil Filistin ve İsrail ekonomisi için de çok önemli. Rifat Bey’i burada görmekten çok memnun oldum. Çünkü Hisarcıklıoğlu çok saygın birisi. Türkiye de bu bağlamda önemli rol oynayan bir ülke. Hisarcıklıoğlu’ndan başka kimsenin Türkiye’den başka hiçbir ülkenin bu görevi daha iyi yapacağına inanmıyorum. Kudüs Tahkim Merkezi büyük bir düşünce. Uluslararası toplum adına tebrik ediyorum.”
Başkanlığını Hisarcıklıoğlu’nun yapacağı merkezin açılışında, Uluslararası Ticaret Odaları Tahkim Mahkemeleri Başkanı John Beechey, Uluslararası Ticaret Odaları Genel Sekreteri Jean Guy Carrier, Kudüs Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Zahi Khouri, İsrail Ticaret Odası Başkanı Oren Shackor, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun yanı sıra çok sayıda İsrailli ve Filistinli iş adamı yer aldı.
(İHA)