BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,01
ALTIN 2.324,61
HABER /  EKONOMİ

İsrail-Türkiye doğalgaz hattı için start!

ABD enerji şirketi Noble Energy, İsrail'den Türkiye'ye doğalgaz boru hattı alternatifi üzerinde çalışıldığını söyledi.

Abone ol

ABD'de Teksas merkezli enerji şirketi Noble Energy CEO'su Charles Davidson, İsrail'i ziyaretinde şirketinin gelecek planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şirketinin İsrail'den Türkiye'ye doğalgaz boru hattı alternatifi üzerinde çalıştığını belirten Noble Energy CEO'su Charles Davidson, "Önümüzdeki 5 yıl içinde iki kat büyümeyi hedefliyoruz. Üretimimizi, rezervlerimizi ve nakit akışımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

RUM KESİMİNE DE UĞRADI

Noble Energy, Güney Kıbrıs açıklarında 2011 yılı sonunda bulduğu doğalgaz sahasında değerlendirme sondajına da Haziran ayında başlayacağını açıkladı.

İsrail ziyareti öncesi Güney Kıbrıs'a uğrayan Nobel Energy CEO'su Charles Davison, gazın ileride adada kurulacak bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisinde işlenerek bu biçimde ihraç edilmesinin, şirketinin tercihi olduğunu söyledi.Davison bulunan gaz miktarının İsrail'in de, Güney Kıbrıs'ın da ihtiyacını fazlasıyla aştığını belirtti. Davidson, tahminen 5 ile 8 trilyon feet/küp büyüklüğünde olduğu sanılan Güney Kıbrıs rezervi hakkında daha kesin bulgu için açılacak değerlendirme sondajı için Haziran'da başlayacak çalışmaların 75-90 gün süreceğini söyledi.

Güney Kıbrıs Rum kesimi, Noble Energy ile 2008 yılında üretimden pay hakkı veren bir anlaşma imzalamıştı. Davison proje için stratejik ortak aradıklarını ve bu konuyu Rum hükümetiyle görüştüklerini de belirtti.

İSRAİL'DE YÜZDE 36'LIK HİSSE

İsrail'in Doğu Akdeniz'de 2009'da keşfettiği Tamar ve daha sonra keşfettiği Leviathan sahaları büyük doğalgaz rezervine

sahip. Teksas merkezli Noble Energy, Tamar doğalgaz sahasının yüzde 36 hissesine sahip bulunuyor. İsrail'in kuzey kıyısından 90 kilometre açıkta bulunan Tamar sahasında 10 trilyon kübik feet (tcf) doğalgaz bulunduğu tahmin ediliyor.