BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.498,79
HABER /  GÜNCEL

İsrail polisi "Arap karşıtı radikalleri" gözaltına aldı

İsrail polisi, çeşitli kentlerde ve işgal altındaki Batı Şeria'da saldırılar yaptığından şüphelenilen "Lehava" adlı Arap* karşıtı Yahudi örgütünden sekiz kişiyi gözaltına aldı. Örgüt, Yahudi ve Arapların birlikte yaşamasına karşı çıkıyor.

Abone ol

İsrail polisi, çeşitli kentlerde ve işgal altındaki Batı Şeria'da saldırılar yaptığından şüphelenilen "Lehava" adlı aşırı sağcı Yahudi örgütünden sekiz kişiyi gözaltına aldı.

Örgüt, Yahudi ve Arapların birlikte yaşamayamayacağına inanıyor ve Yahudi olanların, Yahudi olmayanlarla dostluk etmesine karşı çıkıyor.

Lehava üyeleri, Arap karşıtı haham Meir Kahane'nin düşüncelerini benimsiyor. Kahane'nin partisi ve yan örgütleri, 1994 yılında bir üyesinin 29 Müslümanı Hebron'da bir camide vurmasının ardından kapatılmıştı.

Polisin açıklamasına göre örgütün Tel Aviv yakınlarında Herzliya ve Rishon LeZion'da, güneydeki Netivot kentinde, Kudüs'te ve Batı Şeria'daki Beitar yerleşim bölgesinde saldırılar düzenlendiğinden şüpheleniliyor.

Başka bir olayda ise dördü 18 yaşından küçük beş Yahudi gencin, Kudüs'te bir parkta komando bıçakları ve tornavida ile yakalandığı belirtiliyor. İddiaya göre gençlerin parkta "Arapları öldürmek için" taş topladığı öne sürülüyor.

Okulu ateşe verdiklerinden şüpheleniliyor

AFP Haber Ajansı, İsrail polisi sözcüsü Luba Samri'nin "Lehava örgütüne üye sekiz şüpheli gözaltına alındı ve daha sonra sorgulanmak üzere tutuklandı. Bu kişiler ırkçı motivasyonlarla yapılan şiddet ve terör eylemleriyle ilgili sorgulanıyor" dediğini aktardı.

Polis geçen Salı günü de örgütün on üyesini "Kudüs'te Arap ve Yahudi çocukların birlikte okuduğu okulun ateşe verilmesi" olayıyla bağlantılı olarak gözaltına almıştı.

Ateşe verilen okulun duvarında İbranice "Araplara ölüm" ve "Kanserle yaşanmaz" gibi sloganlar yazıyordu.

Gözaltına alınanlar arasında örgüt lideri Batı Şeria'nın işgal altındaki yerleşkelerinden Hebron'da yaşayan Bentzi Gopstein da vardı.