BIST 9.692
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.496,52
HABER /  GÜNCEL

İsrail ordusu yerleşimcileri Filistinli protestoculara karşı eğitecek

İsrail ordusu, gelecek ay artabileceği öngörülen protestolara karşı Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere eğitim vereceklerini açıkladı.

Abone ol

İsrail ordusu Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere askeri eğitim vereceklerini açıkladı.

İsrail, yerleşimcilerin Filistinli protestocuların şiddete başvurması durumunda kendilerini savunmalarını amaçladıklarını söylüyor.

İsrail ordusunun bu kararı, Filistinlilerin gelecek ay Birleşmiş Milletler'e devlet olarak kabul edilme başvurusu yapacakları ve bu ay içinde muhtemelen yoğun protesto gösterilerinin düzenleneceği öngörüsü üzerine alındı.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasadışı sayılıyor.

Filistin'in devlet olarak kabul edilmesine yönelik kampanya ile birlikte bölgede şiddet olaylarının artabileceği belirtiliyor.

İsrail gazetesi Haaretz, yerleşimlerin güvenlik sorumlularına göz yaşatıcı gaz ve şok bombaları da verileceğini açıkladı.

İsrail ordusu ise yazılı açıklamada, yerleşimcilerin muhtemel senaryolara hazır hale gelmeleri için büyük çaba harcadıklarını söyledi.

Reuters haber ajansı, bu muhtemel senaryolar arasında, yerleşimcilerin, Filistinli protestocularla karşı karşıya gelmek için yerleşimlerin kapılarında toplanmaları da bulunuyor.

İsrail uzun bir süredir yerleşimcilerin silah taşımasına izin veriyor ancak silahların savunma amaçlı kullanıldığını söylüyor.

Filistinliler ve insan hakları grupları ise yerleşimcilerin silahlarla Filistinlilere saldırdıklarını ve İsrail'in bu tür olayları etkin bir şekilde soruşturmadığını ifade ediyor.