BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.433,50
HABER /  DÜNYA

İsrail o anlaşmayı sindiremiyor

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, İran'ın nükleer programı hakkında yapılan anlaşmanın tarihi bir hata olduğu iddiasında.

Abone ol

İsrail Kanal 2 Televizyonu'na konuşan Moşe Yaalon, "İran ile P5+1 ülkeleri arasında, İran'ın nükleer programı hakkında yapılan anlaşma tarihi bir hatadır" dedi.

Yaalon, anlaşmanın, İran'ın üzerindeki engelleri kaldıracağını, dolayısıyla da teröre desteğe dönüşecek olan maddi gelirin de artmasına neden olacağını dile getirerek, İsrail'in devletleri, Tahran ile müzakere şartlarını şiddetlendirmeleri konusunda ikna etmeye çalıştığını aktardı.

Amerika ile İsrail arasında İran'ın nükleer programı konusunda anlaşmazlık olduğunu dile getiren Yaalon, "İsrail için ABD-İsrail ilişkisi önemli. Bu nedenle, mevcut güvenlik ilişkileri güçlü ve işler çok iyi yürüyor" dedi.

 İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre’nin Lozan kentinde perşembe günü yapılan nükleer müzakerelerde uzlaşıya varılmıştı.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan uzlaşının ardından açıklanan bildiriye göre, İran 10 yıl boyunca uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerinin üçte ikisinden fazlasını azaltacak. 

İran'ın mevcut santrifüj sayısı yaklaşık 19 bin. İran, bu sayıyı 6 bin 104'e indirecek ve bu santrifüjler birinci jenerasyon olacak. Bu sayının da sadece 5 bin 60'ı uranyum zenginleştirmede kullanılabilecek.  

İran'ın mevcut düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum stoğunun üçte ikisi ülke dışına çıkarılacak. İran, en az 15 yıl yüzde 3,67'den fazla uranyum zenginleştiremeyecek.

İran'ın nükleer programı 10 yıl boyunca gözetim altında olacak ve fazla santrifüjler ve uranyum zenginleştirme altyapısı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun gözetiminde bir yerde tutulacak. 

Fordo nükleer tesisi fizik ve teknoloji merkezine dönüştürülecek ve İran'ın Natanz dışında başka bir uranyum zenginleştirme tesisi kalmayacak. 

Avrupa Birliği ve ABD ise İran nükleer programı ile ilgili bütün adımları attığı zaman İran'a uygulanan yaptırımları kaldıracak. Ancak, İran anlaşmaya sadık kalmazsa yaptırımlara tekrar maruz kalacak.