BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,57
HABER /  GÜNCEL

İsrail krizinin ardından Paşa'lar çıktı

Economist, Türkiye-İsrail krizinin büyüyeceğini yazdı ve İsrail ile ilişkilerin zayıflamasını generallerin dış politikadaki etkisinin azaltılmasına bağladı

Abone ol

Economist dergisi Türkiye ve İsrail arasındaki gerginliği masaya yatırdı. Türkiye'nin savunma sektöründeki anlaşmaları dondurmasına karşın, sivil ticaretin etkilenmeyecek olmasının her iki ülkedeki işadamlarını da rahatlattığını öne sürdü.

İsrail'deki istatistiklere göre karşılıklı ticaretin siyasi anlaşmazlıklara rağmen son üç yılda devamlı arttığını yazan Economist, Türkiye-İsrail arasındaki ticaret hacminin yılda 3 buçuk milyar doları geçer hale geldiğini ve Türkiye'nin İsrail hükümetinin en büyük 6. ticaret ortağı olduğuna dikkat çekti.

ASKERİ TİCARET ZAYIFLADI                                                       

İsrail kendini besleyen eli ısırdı!
Binyamin Netanyahu yönetimine ne sert eleştiri İsrail'in en güçlü gazetesi Haaretz'ten geldi.
Ayrıntılar için TIKLAYIN

Askeri ticaretin bu dönemde zayıfladığını belirten Economist, sözleşmelerin iptal edilmesi durumunda İsrail'in savunma sanayiinde işten çıkarmaların yaşanabileceğini dile getirdi. Dergi, yakın zaman içinde Türkiye'nin Amerikan yapımı yüzlerce tankının İsrail'de güncellendiğini ve Türk Hava Kuvvetleri'nin Amerikan yapımı savaş uçaklarının elektronik sistemlerini de İsrail'in sağladığını yazdı. Economist bunun yanısıra Türk ordusunun PKK militanlarına karşı kullandığı insansız uçakların da İsrail'de üretildiğine dikkat çekti.

GENERALLERİN NÜFUZU AZALINCA...

Economist, Türk-İsrail ilişkilerinin zayıflamasını da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın generallerin dış politika üzerindeki nüfuzunu azaltmasına bağladı. Economist'e göre  Türk ordusu daha önce İsrail'e daha da yakın durarak ABD ile ilişkileri de başarılı olarak yürüttü. Erdoğan'ın iktidara gelmesi ve ordunun nüfuzunu yitirmesi ile birlikte, İsrail'le ilişkilerin de soğumaya başladığını kaydeden Economist, İsrail'in Gazze operasyonlarının AKP seçmenini öfkelendirdiğine ve Erdoğan hükümetinin Arap ve genelde Müslüman dünya ile daha sıcak bağlar kurmaya geçmişte olduğu gibi halen hevesli olduğuna işaret etti.