BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

İsrail İran'ı füzeyle değil virüsle vurdu

İran’ın nükleer programına bir Rus uzmanın bilgisayarından sızan Stuxnet adlı bilgisayar virüsü ortalığı karıştırdı.

Abone ol

Mossad-CIA virüsü olan Stuxnet adlı bilgisayar virüsünün
İran’daki Buşehr nükleer santralinde tüm faaliyetlerin durmasına sebep olduğu iddia ediliyor.

Ancak İranlı yetkililer iddiayı yalanlarken önemli bilgisayar sistemlerine ulaşamadığını açıkladı. Yabancı uzmanlar ise, bu tür ileri teknoloji ürünü bir yazılımın hangi ülkede geliştirilmiş olabileceğini tartışıyor.

SANAYİ BİLGİSAYARINI ETKİLEDİ

İran'da devlete bağlı bilgisayar teknolojileri şirketinin başkan yardımcısı Hamid Alipur, ülkede şimdiye kadar 30 bin bilgisayarı etkileyen Stuxnet virüsünün, sanayi tesislerinin bilgisayar sistemlerine yönelik saldırılarının sürdüğünü bildirdi.

SANTRAL ETKİLENDİ Mİ?

Bazı batılı uzmanlar, virüsün yakında hizmete girecek Buşehr nükleer santralini hedeflemiş olabileceğini belirtirken, İranlı yetkililer, Buşehr'in etkilendiği haberlerini yalanladılar.

ÖZEL DİZAYN EDİLMİŞ

Virüsü bilgisayarlardan temizlemek için günlerdir büyük mücadele veren İranlı uzmanlar ise Stoxnet virüsünün Buşehr nükleer santralin çalışmasını engellemek için özel olarak dizayn edildiğini açıkladı.

HEDEF BUŞEHR NÜKLEER SANTRALİYDİ

Öte yandan, yazılımı analiz eden Alman bilgisayar güvenliği araştırmacısı Ralph Langner, yazılımın belirsiz nedenlerden dolayı faaliyete geçmesi ertelenen Buşehr nükleer santralini hedef aldığını belirtti.

İlk olarak Haziran ayında tespit edilen Stuxnet, Siemens şirketinin idari kontrolü ve veri edinme sistemi veya SCADA olarak bilinen ve petrol platformları, su tesisleri ve enerji santralleri gibi sanayi tesislerini idare etmek için kullanılan sistemi hedef aldı.

İRAN: SORUN YAŞAMADIK

Siemens, Stuxnet’in etkilediği yazılımının Buşehr nükleer santraline yüklendiği iddiasını reddederken, nükleer tesisin proje müdürü Mahmud Cefari, El-Alam televizyonuna, “Tesisteki tüm bilgisayar programları normal bir şekilde çalışıyor ve Stuxnet yüzünden tesisin yakıt tedarikinde bir sorun yaşamadık” dedi.

MOSSAD-CIA ORTAK ÜRETİMİ

Özel olarak tasarlanmış İsrail istihbaratıyla bağlantılı Debka sitesinin iddiasına göre Stuxnet, Amerikan istihbaratı CIA ile İsrail istihbaratı MOSSAD’ın ortak üretimi. İki gizli servisin siber savaş birimleri tarafından üretildiği sanılan virüsün sadece İran’ı ve İran‘ın nükleer programıyla bağlantılı bilgisayarları hedef alması da bu olasılığı güçlendiriyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un “Siber Savaş” Biriminin başında bulunan Amiral Bernard Mccollough, “Stuxnet’in tarihte görülen en komplike ve en güçlü virüs” olduğunu söyledi