BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.326,56
HABER /  DÜNYA

İsrail Gazzede başarısız olur!

İsrail, kara saldırılarında başarısız oluyor, en iyi örnek ise Lübnan! İşte yıllardır bölgede olan bir muhabirin anlattıkları;

Abone ol

Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarının 8'inci gününde dün büyük çaplı kara saldırısı başlatan İsrail'in, bugüne kadar Arap topraklarına kara kuvvetleri göndermesiyle ilgili ''büyük ölçüde başarısız bir tarihe sahip olduğu'' belirtildi.

AP ajansının, 37 yıldır Orta Doğu'yu izleyen muhabiri Mark Lavie imzasıyla yayımlanan analiz haberinde, İsrail güçlerinin, Arap topraklarına yönelik kara saldırılarında bataklığa saplandığı, ağır kayıplar vermekle birlikte hedef aldığı şiddet yanlısı grupları bastıramadığı ve kendisine yönelik saldırıları tamamen durduramadığı kaydedildi.

EN SON ÖRNEK LÜBNAN

İsrail'in kara saldırılarında başarısız olduğuna ilişkin en son örneğin 2006'da Lübnan'daki Hizbullah gerillalarıyla giriştiği savaş olduğu belirtilen analizde, bu savaşın, Gazze'de de uygulanabilecek uluslararası güç ihtiyacı düşüncesini doğurduğu ifade edildi.

Bu sefer İsrail'in Gazze'ye piyade ve zırhlı birlikler göndermekte isteksiz olduğunun hissedildiği yorumu yapılan haberde, eski generaller ve uzmanların, Gazze'den düzenlenen günlük roket saldırılarını durduracak kadar büyük bir operasyonun büyük çapta güç yığını gerektireceği ve iki tarafta büyük kayıplara yol açacağı uyarısında bulundukları belirtildi.

İSRAİL ASKERLERİ KOLAY HEDEF

Analiz haberde, bu tür bir operasyonun, kentlerin her tarafına, mülteci kampalarına girmeyi, ev ev çatışmayı gerektireceği, kitlesel yıkımı getireceği ifade edilerek, İsrail askerleri bölgeden ayrılırken de el bombaları, havan topları, bubi tuzaklarının ve intihar saldırılarının kolay hedefi olacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

İsrail'in bu tür askeri kayba tahammülü olmadığı ifade edilen analizde, geçmiş deneyimlerin de dünya kamuoyunun İsrail'in Gazze'yi tek bir militan ve roket kalmayıncaya kadar temizlemek için binlerce Filistinliyi öldürmesi ve yaralamasına izin vermeyeceğini gösterdiği vurgulandı.

Bütün bunların sonucu, geriye, geçmişte denenen ve başarısız olan sınırlı saldırı, militanların genelde İsrail'e roket saldırılarını düzenlediği Gazze'nin kuzeyinin kontrolünü ele geçirme şeklindeki çözüm yolu kaldığı yorumu yapıldı.

İSRAİL GERİ ÇEKİLEBİLİR

İsrail'in girdiği bölgede ne kadar kalacağını genelde açıklamadığı belirtilen analizde, geçmişte, yanlışlıkla bir mermi ya da füzenin sivil merkeze isabet etmesi, kadın ve çocukların ölmesi sonucu oluşan uluslararası öfke nedeniyle çekilmeye zorlanan İsrail'in kara saldırılarını hedeflediğinden kısa kestiği anımsatıldı.

Analiz haberde, İsrail'in 1996'da ülkenin kuzeyine yönelik roket saldırılarını durdurmak için güney Lübnan'a düzenlediği saldırının, bir top mermisinin BM birimi yakınındaki kampı vurması sonucu yaklaşık 100 kişinin ölmesinin ardından durdurulduğuna işaret edildi.

GAZZE'DEKİ SON DRAM

İsrail güçlerinin, Kasım 2006'da Gazze'nin kuzeyinden bir evin vurulması sonucu aynı aileden 18 kişinin ölmesinin ardından uluslararası kamuoyunun tepkisi üzerine çekildiği ve hemen ardından İsrail'e yönelik roket saldırılarının yeniden başladığı belirtildi.

İsrail'in girdiği bölgede daha uzun kalmasının, istediği sonucu elde etmesini sağlamadığı vurgulanarak, İsrail'in 1982'de girdiği Lübnan'ın büyük bölümündoen 1985, güney Lübnan'dan da 2000 yılında çekildiği anımsatıldı.

Görünürde Filistinli militanları sınırdan uzaklaştırmak için Lübnan'a giren İsrail'in daha sonra ortaya çıkan planının aslının ise Beyrut'ta İsrail yanlısı bir hükümet kurmak olduğu belirtilen analizde, uzun süren işgalin de Hizbullah'ı yarattığı kaydedildi.