BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.301,39
HABER /  DÜNYA

İsrail bilgi bile vermiyor

İsrail yönetimi, ölen ve yaralanların kimlikleri konusunda, resmi bilgi talep eden Türk hükümetine hiçbir yanıt vermedi.

Abone ol

Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, İsrail’in insani nitelikteki bilgileri bile gizlemesi konusunda, “İsrail, tıpkı savaştaki bir ülke gibi davranarak tüm bilgileri karartıyor” yorumunda bulundu.

Saldırıdan önce girişimde bulunmamakla suçlanan Dışişleri Bakanlığı’nın ise, gemilerin hareketinden önce İsrail’e, “Bu konvoy, uluslararası sivil toplumun bir hareketi” mesajını ilettiği öğrenildi.

Durum çok vahim

Dışişleri Bakanlığı, dün erken saatlerden itibaren İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nden saldırının oluş şekli, nedeni, ölen ve yaralananların kimlikleri ve durumları konusunda bilgi talebinde bulundu. Saat 10.20’de Dışişleri Bakanlığı’na gelen İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi’den de gemideki yolcuların durumu hakkında ayrıntılı bir raporun verilmesi istendi. Ancak, dün akşam saatlerine kadar İsrail yönetimi, Türkiye’ye operasyonun yanısıra olayın insani boyutları konusunda bile hiç resmi bilgi iletmedi.

Emekli Büyükelçi Kandemir, İsrail’in bilgi vermemesi konusunda, şu değerlendirmede bulundu:
“İsrail bu konuda tıpkı savaşta olan bir ülke gibi davranarak, tüm bilgileri karartıyor. Gemilerle olan iletişimi kesmiş durumdalar. Gemideki insanların durumlarını bile öğrenemiyoruz. Büyük bir olayla karşı karşıyayız. Durum çok vahim. İsrail, Türkiye’yi hiçe saymaktan kaçınmıyor. Bu olayla Türkiye’ye önemli bir mesaj vermek istiyor. Türkiye’nin etkili bir diplomasi ile uluslararası mekanizmaları harekete geçirerek bu durumdan çıkması gerekiyor.”

Devletle ilgisi yok

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’nın, konvoyun hareket hazırlıkları içinde olduğu süreçte İsrail Dışişleri Bakanlığı ile temas kurarak, yardım konvoyu konusunda bazı mesajları aktardığı belirtildi. Diplomatik kaynaklar, “Yardım organizasyonunu yapan sivil toplum yetkililerine, hassas olmaları konusunda telkinde bulunduk. İsrail’e de, ‘Bu tamamen insani amaçlı ve uluslararası nitelikte bir sivil toplum hareketi. Bunun devletimizle hiç bir ilgisi yok. Askeri hiçbir amacı olmayan bir konvoy’ mesajını verdik” değerlendirmesinde bulundu.