BIST 9.676
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.504,19
HABER /  DÜNYA

İsrail Akdeniz'de hazine buldu

İsrail Akdeniz'de büyük oynuyor. Siyasi ve ekonomik alanda hamleler yapan İsrail'i sevindirecek bir haber daha geldi.

Abone ol

Rum kesimi ile ittifaka giren İsrail, gözünü Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz yataklarına dikti.

Rum basını, Akdeniz'deki sözde Münhasır Ekonomik Bölgeleri (MEB) olan Afrodit parseline yakın bir yerde İsraillilerin yeni hidrokarbon yatakları keşfettiğini yazdı.

1.4 TRİLYON VARİL PETROL REZERVİ İÇERİYOR

Gazete İsrail’in yaklaşık 170 kilometre açığındaki 5 değişik noktadan alınan verilere dayanılarak; yatakların 6,7 trilyon ayak küp doğalgaz ve 1,4 trilyon varil petrol rezervi içerdiğinin aktardı.

Yeni hidrokarbon yatağı keşfedilen bölgenin İsrail’in Leviathan yatağı ile ve “Afrodit” parseli arasında olduğuna dikkat çeken gazete Opportunity’nin, 100 milyon dolar maliyeti olacağı tahmin edilen araştırma sondajlarına; “Afrodit”te de çalışan, Noble’a ait Homer Ferrington platformu ile yıl sonunda başlayacağını kaydetti.

ÜÇ DENİZALTIYI NÜKLEER SİLAHLA DONATTILAR

Ünlü Alman dergisi Der Spiegel, İsrail’in, Almanya’dan aldığı denizaltıları nükleer başlıklı füzelerle donattığını bildirdi. Derginin, “Samson Gizli Operasyonu – Almanya, Atom Gücü İsrail’i Nasıl Silahlandırıyor” başlığıyla kapak konusu yaptığı haber, Almanya’nın gündemine oturdu.

İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Almanya’dan bazı üst düzey yetkili, subay ve mühendislere dayandırılarak verilen haberde İsrail’in Almanya’dan almış olduğu üç denizaltıyı nükleer başlıklı füzelerle silahlandırdığı aktarıldı.

Öte yandan Alman, Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) gazetesi, Almanya’nın İsrail’e silah satışının hiçbir şekilde istisna olmadığını gündemine taşıdı. WAZ, “Alman denizaltıları İsrail tarafından atom başlıklı füzelerle donatılıyor. Geçmişte de Almanya’dan İsrail’e silah nakli vardı ve bütün Alman hükümetleri bu silah ticaretini anlaşılır nedenlerle gizli tutarlardı. Bu konu şimdi yeni bir tartışmaya neden oluyor.” dedi. 

İSRAİL'DEN KIBRIS'A 20 BİN KOMANDO TALEBİ

İsrail'in, Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail arasında döşenecek petrol boru hattı ile Rum tarafına inşa edilecek doğalgaz terminalinin güvenliğini sağlamak amacıyla Rum tarafına 20 bin komando yerleştirmek istediği gündeme bomba gibi düşmüştü.

LİMASOL'DA "KÜÇÜK İSRAİL" KURULACAK

Doğalgaz terminalinin inşaasını üstlenmek isteyen İsrail'in tüm maliyeti üstelenerek santrali yapmak istediği, bunun içinse, yaklaşık 10 bin olarak öngörülen tüm personelin İsrailli olmasını şart koştuğu basına sızmıştı.

Tarafların şartlarda kesin anlaşması halinde, santral inşaatında çalışacak yaklaşık 10 bin İsrailli'nin ailesini de Rum tarafına getirdiğinde en az 30 bin İsrailli Limasol'a yerleşecek.

İSRAİL'İN TALEPLERİ

Rum basını, Netanyahu'nun 16 Şubat'taki ziyareti öncesi, bazı İsrail taleplerini şöyle aktarmıştı:

“Kendi doğalgazlarını Güney Kıbrıs'a boru hattı ile ulaştırmak, Güney Kıbrıs'ta inşa edilecek doğalgaz terminaline iştirak etmek, boru hatları ve tesislerin güvenliğini sağlamak, bölgede arama ve kurtarma konusunda sorumluluk almak, Hava Kuvvetleri'nin Andreas Papandreu Hava Üssü'nü kullanması.”

HAVADA İT DALAŞI

Kıbrıs'ta daha fazla görünen İsrail Türkiye ile karşı karşıya kalıyor. 14 Mayıs'ta Akdeniz semaları Türk jetleri ile İsrail uçağı havada it dalaşına sahne olmuştu. İsrail, petrol arama çalışmalarının güvenliğini sağlamak üzere, Türkiye'nin münhasır bölge ilan ettiği 200 deniz mili üzerinde 14 Mayıs günü 5 defa ve 8 dakika süreyle hava sahası ihlali yapmıştı.