BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  GÜNCEL

Isparta Valisi Günaydın cesur yürek çıktı

15 Temmuz darbe girişimi Isparta Valisi Şehmus Günaydın'ın yönettiği operasyonla engellendi.

Abone ol

DARBE girişiminin olduğu 15 Temmuz cuma gecesi, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı kullanılarak, Eğirdir Dağ Komando Okulu'ndan yaklaşık 1500 askerin Ankara'ya sevk edilmek istendiği, ancak kuleye çıkıp operasyonu bizzat yöneten Vali Şehmus Günaydın'ın talimatıyla iniş yapmaya çalışan CASA tipi nakliye uçaklarının, 'Vuracağız' uyarısıyla uzaklaştırıldığı ortaya çıktı.

15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminde Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, en stratejik noktalardan biri oldu. Türkiye'nin en iyi komando eğitim merkezlerinden Eğirdir Dağ Komando Okulu'ndan 1500'ün üzerinde askerin Süleyman Demirel Havalimanı'ndan Ankara'ya sevk edilmek istendiği öne sürüldü. Ancak bu girişim, Isparta Valisi Şehmus Günaydın'ın yönettiği operasyonla engellendi.

UÇAKLARIN İNİŞİ ENGELLENDİ

Darbe girişiminin akşamı havalimanının giriş çıkışları hem güvenlik güçleri hem de bölge halkı tarafından kapatılırken, havalimanının kulesine çıkan Vali Şehmus Günaydın da operasyonu bizzat yönetti. Vali Günaydın'ın talimatlarıyla hem kent merkezindeki Isparta İç Güvenlik ve Tatbikat Merkezi'nden yola çıkan ve 40 kilometre uzaklıktaki Eğirdir'e askerleri alıp, havalimanına getirmesi planlanan konvoyun önü kesildi hem de askerleri nakliye için gelen CASA tipi uçakların Isparta Havalimanı'na inişi engellendi.

'VURACAĞIZ' UYARISI YAPILDI

O gün izinden dönen Vali Günaydın ile birlikte kulede bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, yaşananları şöyle anlattı:

"Sayın valimiz hiç vakit kaybetmeden güvenlik güçleri ile birlikte havalimanımızı devraldı. Kuleyi bizzat kendisi yönetti. Havalimanı giriş ve çıkışlarımız tutuldu, güvenli hale getirildi. Cuma gecesi hava sahamız üzerinde F-16'lar ve CASA uçakları uçuruluyordu. Piste inme çabaları oldu. Alçak uçuşlar gerçekleştirildi. Kule görevlisi sürekli ikaz etti, uzaklaşmalarını istedi. İniş çabası gösterdiler. Ama kulenin ikazına hiçbir şekilde cevap verilmedi. Askeri uçaklara ikazların dikkate alınmaması durumunda 'Vuracağız' uyarısı yapıldı. Başarılı olamayınca Isparta Havalimanı'ndan uzaklaşıp, Çardak'a gittiler, oraya iniş yaptılar. Ama orada da başarılı olamadılar. Valimizi, emniyet güçlerimizi, jandarma güçlerimizi, halkımızı kutluyorum. Böylesine önemli stratejik görev için belirlenen Isparta'da Allah'a şükür kuş uçurtulmadı."