BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,91
ALTIN 2.429,27
HABER /  GÜNCEL

İspanyol yargıçın davası görülecek

İspanya'da yüksek mahkeme, ülkenin en önemli yargıçlarından Garzon'un yargılanmasına devam edilmesi kararını verdi.

Abone ol

Garzon'a destek için protesto gösterileri yapılıyor

İspanya yüksek mahkemesi, ülkenin en önemli hâkimlerinden Baltasar Garzon hakkında açılan davaya yapılan itirazı reddetti.

Hakkında üç ayrı dava açılan Garzon, iç savaş yıllarında ve faşist lider General Francisco Franco döneminde işlenen suçları araştırarak, "1977 yılında çıkarılmış olan af yasasını ihlal ettiği" suçlamasıyla da yargılanıyor.

İspanyol yargıç, suçlu bulunması durumunda, 20 yıla kadar meslekten men cezası alabilir.

1998'de Şili diktatörü Augusto Pinochet'yi tutuklatması ve yargılamasıyla ün yapmış olan Yargıç Garzon, iki sağcı grup, 'Temiz Eller' ile 'Özgürlük ve Kimlik' tarafından mahkemeye verildi.

Bu örgütler, yargıcın 1936-75 yılları arasında ortadan kaybolan 114 bin kişinin durumunu soruşturmakla, "yetkilerini aştığını" öne sürmüşlerdi.

Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere insan hakları örgütleri ise Yargıç Garzon'un Yüksek Mahkeme'de yargılanmasını skandal olarak niteliyor.

Soruşturma kapsamında toplu mezarların açılması yönünde verdiği karar özellikle tepki çekmişti.

Garzon, önceki haftalarda polise, sanıkların avukatlarıyla görüşmelerini dinleme yetkisi tanıdığı ve bunun yasalara aykırı olduğu suçlamasıyla açılan davanın duruşmasına da katılmıştı.

Baltazar Garzon, 1998 yılında, Şili diktatörü Agusto Pinochet'nin insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle Londra'da tutuklanmasını sağlayan kişi olmuştu.