BIST 9.068
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,07
HABER /  DÜNYA

İspanya'da kriz büyüyor! Katalanlar vazgeçmek yok dedi

İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da Özerk Yönetim Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, "Benim hükümetim, verdiği sözlerden bir milim bile sapmayacak." dedi.

Abone ol

Katalonya Özerk Yönetim Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont Katalonya resmi televizyonu TV3'ten yaptığı "Katalan halkına sesleniş" konuşmasında, bağımsızlık girişimleriyle ilgili bu zamana kadar yaptığı vaatlerin arkasında olduğunu belirtti.

Puigdemont, "Kendimize güvenimizi aynen koruyoruz ve herhangi bir çatışmadan kaçınıyoruz. Onurumuzla güçlü kalmaya devam edeceğiz ve gerçekleştirmek istediği rüyasının sonunu getiren bir halk olma kapasitesine sahip olduğumuzu göstereceğiz. Eğer barışçıl bir süreçle devam eder ve birlik içinde kalırsak kendimizi güçlü hissederiz. Bu davranışımızdan dolayı dünyadan hayranlık almaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da Kral 6. Felipe'nin Katalonya kriziyle ilgili ulusal sesleniş konuşmasını da eleştiren Puigdemont, "Anayasa, monarşiye bir arabuluculuk tanısa da siz bunu gerçekleştirmediniz. Devlet Başkanı'nın, Mariano Rajoy'un (Başbakan) siyasetine benzer, Katalanları yok sayan mesajlarını paylaşmıyoruz. Bu şekilde değil. Siz, Katalanları çok fazla hayal kırıklığına uğrattınız. Sizin gibi düşünmüyoruz. Polis şiddetine maruz kalan çok fazla insan oldu." ifadelerini kullandı.

Puigdemont, Katalonya krizinin çözümü için uluslararası arabuluculuk talebini yineledi.

Öte yandan, bağımsızlık girişimlerine karşı çıkan ve İspanya'nın birliğini savunan bir grup, İspanyol hükümetinin Katalonya'daki en büyük temsilciliği olan Valilik binası önünde gösteri yaptı. İspanyol bayrakları ile Valilik binasına gelen kalabalığın yaklaşık 1 saat süren eyleminde ulusal birliği ve egemenliği savunan slogan atıldı, milli marş çalındı.