BIST 9.812
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.433,35
HABER /  GÜNCEL

İspanya'da gösterilere sınırlama getiren yasa tepki çekti

İspanya'da gösteri hakkını önemli ölçüde yasaklayan yeni kamu güvenliği yasası yürürlüğe girdi. Geniş kapsamlı yasa, İspanya Parlamentosu ile bölgesel meclislerin yakınında protesto gösterisi yapılmasını sınırlıyor.

Abone ol

İspanya'da gösteri hakkını önemli ölçüde yasaklayan yeni kamu güvenliği yasası yürürlüğe girdi.

"Yurttaş Güvenliği Yasası" adı verilen geniş kapsamlı yasa, İspanya Parlamentosu ile bölgesel meclislerin yakınında protesto gösterileri yapılmasını sınırlıyor ve polise toplantıları dağıtmak için daha büyük yetki tanınıyor.

İzinsiz toplantı düzenleyenlere 600 bin euroya kadar varan para cezaları verilmesi, evden tahliyeleri protesto etmek için girişilen direnişin suç sayılması öngörülüyor. Kamu huzurunu bozucu eylemlerde bulunanlar 30 bin euroya dek varan cezalara çarptırılacak.

Bir polis memuruna "saygısızlık etme"nin cezası 600 euro olacak.

Dün binlerce kişi başkent Madrid ve diğer belli başlı kentlerde "ağızları tıkama yasası" diye nitelenen uygulamayı kınayan gösterilere katıldı.

Yasa bazı sivil toplum örgütleri, baro birlikleri ve gazetecilerce de kınandı.

Üzerine, İspanya solunun geleneksel simgesi olan İç Savaş öncesinin Cumhuriyetçi bayrağını saran 21 yaşındaki Juan Sánchez, "Hepimizin susmasını, kimsenin protesto etmemesini istiyorlar." dedi.

Madrid Basın Birliği, açıklamasında, "Ağızları tıkama yasasının yürürlüğe sokulmasıyla gazetecilik yapmak daha az özgür hale gelecek." dedi.