BIST 9.028
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.279,71
HABER /  GÜNCEL

İspanya ETA'nın müzakere talebini reddetti

İspanya İçişleri Bakanı, ETA'nın müzakere için heyet oluşturduğu açıklamasına 'silahları bırakmak için diyaloğa gerek yok' uyarısıyla yanıt verdi.

Abone ol

İspanya'da hükümet Bask'ın bağımsızlığı için silahlı mücadele veren ETA'nın müzakere talebini reddetti ve örgütün kendini tasfiye etmesini istedi.

Ayrılıkçı grup, Fransız Haber Ajansı AFP'ye gönderdiği mesajında İspanya ve Fransa hükümetleriyle ''doğrudan diyalog'' için bir ekip kurduğunu açıklamıştı.

ETA, ''sürmekte olan çatışma''ya ''nihai bir çözüm'' çağrısında da bulundu.

Ancak İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, İspanya'nın örgütle asla görüşmeyeceğini söyledi.

ETA'nın 40 yıl önce başlayan silahlı mücadelesi sırasında 830 kişi hayatını kaybetti.

Örgüt, İspanya ve Fransa'daki kilit yöneticilerinin tutuklanmalarının ardından ağır darbe aldı.

Örgütün 20 Ekim'de nihai ateşkes açıkladığı 20 Ekim'de cezaevinde bulunan üyelerinin sayısı 700 civarındaydı.

AFP'ye gönderilen ve ''Avrupa toplumu''na seslenen örgüt mesajında ETA ''Fransa ve İspanya hükümetleriyle doğrudan müzakereye girişecek heyetin oluşturulduğundan'' söz edilmişti.

Mesajda ayrıca ''Avrupa toplumu ve Avrupa kurumlarının Avrupa'nın kalbinde süren çatışmaya nihai çözüm bulacak açık bir süreci desteklemek gibi bir zorluğu'' bulunduğu kaydedildi.

Geçtiğimiz haftalarda bağımsız bir izleme grubu olan Uluslararası Doğrulama Komisyonu ETA'nın ilan ettiği ateşkese uyduğunu ve diyaloğa hazır olduğunu teyit etmişti.

Fernandez Diaz ise, Madrid'de parlamentoda yaptığı açıklamada, ''ETA'dan beklenen tek mesajın'' örgütün koşulsuz olarak dağıldığına ilişkin duyuru olduğunu söyledi.

İspanyol bakan, ''Silahları teslim etmek için diyaloğa gerek yok'' dedi.