BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,57
HABER /  GÜNCEL

İSO üyelerine uygun kredi

Türkiye Finans Katılım Bankası, İSO ile özel bir kredi protokolü imzaladı. iSO üyesi işletmelere kredi kullandırılacak.

Abone ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, içinde bulunduğumuz ''olağanüstü'' koşullarda finansman konusundaki sıkıntının giderilmesinin, üretim ve istihdamın devamı açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

Türkiye Finans Katılım Bankası, İSO ile özel bir kredi protokolü imzaladı. 200 milyon TL'lik kredi, İSO üyesi işletmelere uygun maliyet ve vade seçenekleri ile kullandırılacak.

Kredinin imza töreninde konuşan Tanıl Küçük, uzun vadeli ve uygun koşullarda finansman imkanının, sanayinin gelişmesi ve rekabet gücü açısından büyük önem taşıdığını kaydederek, ''Ne yazık ki bizim sanayicimiz uzun yıllardır bu imkandan mahrumdur'' dedi.

Küçük, 2008 sonbaharında küresel krizin şiddetini artırması ile birlikte bankaların, kredilerini geri çağırma ve daha ağır koşullarda yenileme yoluna gittiğini, bu olumsuz gelişmelerin şirketlerin finansman konusundaki sıkıntısının daha da büyümesine neden olduğunu söyledi.

Tüm dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Küçük, ''Ne yazık ki Türkiye ekonomisi de bu zorluklardan oldukça ağır bir şekilde etkilenmektedir. Küresel krizin olumsuz etkileri reel sektörümüze giderek daha yıkıcı bir şekilde yansımaktadır. Sanayi üretimi, ihracat, işsizlikteki olumsuz gidiş hepimizce bilinmektedir'' diye konuştu.

Kriz karşısında hedeflerini en başından itibaren, üretimi, ihracatı, istihdamı ve hatta yatırımları ne olursa olsun canlı tutmak olarak ortaya koyduklarını belirten Küçük, bu süreçteki en önemli belirleyicinin de reel sektörün ''hayat suyu'' diyebilecekleri kredi musluklarının asla kapanmaması olarak tespit ettiklerini vurguladı.

Küçük, ''İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda finansman konusundaki sıkıntının giderilmesi, üretim ve istihdamın devamı açısından hayati önem taşımaktadır. Ülkemizdeki finansman imkanlarının iyileştirilmesinde, bu konudaki sıkıntının giderilmesinde Hükümet ve ekonomi yönetimine büyük görev düşmektedir. Kanaatimizce bu süreçte hem mali sektör kuruluşları hem de reel sektörü temsil eden kurumlar olarak bizler, bu önemli göreve ortak olmalıyız'' şeklinde konuştu.

İSO üyelerine uzun vadeli ve uygun koşullarda kredi ihtiyacına çözüm üretilmesi sürecine katkıda bulunmanın arayışı ve gayreti içinde olduklarını ifade eden Küçük, Türkiye Finans ile böyle bir işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Aylık taksit ödemeli, azami 24 ay vade ile kullandırılacak kredinin, TL için kar oranının yüzde 1,85 dövize endeksli krediler için kar oranının ise yüzde 0,85 olacağını anlatan Küçük, ''Kullandırılacak kredinin en önemli özelliği; kar oranlarının vade sonuna kadar sabit tutulması ve kredinin geri çağrılma ihtimalinin olmamasıdır'' dedi.

''BİZE AİT OLMAYAN BU KRİZİN KÜMESLERİMİZE DOLMASINI ÖNLEMEMİZ GEREK''

Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar da bu krizin Türkiye'nin krizi olmadığını ve bunu birkaç yıl önce konuşulan kuş gribine benzettiğini ifade ederek, ''Burada tüm mesele bize ait olmayan bu krizin, tabiri caizse kuşun, kümeslerimize dolmasını önlememiz gerekiyor. Bu gayret içerisinde olmamız gerekiyor'' dedi.

Nacar, geçmişe kıyasla Türkiye Finans'ın olmadığından daha fazla nakde, likiditeye sahip bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Sanayi ve ticaret odalarımızla bu çalışmaları sürekli tekrar ederek, kendi açımızdan en azından kaynaklarımızı atıl bırakmamanın gayreti içerisindeyiz. Elbette ki sanayicimize destek için buradayız. Bu aynı zamanda bizim için de bir destektir. Bu çalışmaların Türkiye çapında etkili olacağına inanıyoruz. Bu, odalarımızın, reel sektörün moralini yükseltecektir. Bugüne kadar işbirliği yaptığımız ve bir milyar TL destek sağladığımız çok sayıda ticaret ve sanayi odası var.''

Yurt dışı piyasaları kontrol altına alamayacaklarını vurgulayan Nacar, ''Kontrol altına alabileceğimiz, bizim iç piyasamız. Şubelerden aldığımız bilgilere göre, en büyük zorlukları talep daralmasında görüyoruz. Bunun mutlaka Hükümet, odalar ve finansal sektör olarak çözmemiz gerekiyor. Eğer bu konuda başarılı olamazsak bu krizi tam anlamıyla bizim krizimiz haline getirebiliriz'' diye konuştu.

Nacar, talebi canlandırmanın önemine dikkati çekerek, ''El birliğiyle, Hükümet olarak, bilinçlendirme manasında Diyanet'i de işin içine girmek suretiyle Türkiye'deki talebi bir şekilde canlandırmamız gerekir. İnanıyorum ki 1 Nisan'dan itibaren karların erimesiyle birlikte karların altında kardelen çiçeklerini hep birlikte seyredeceğiz'' dedi.

Yunus Nacar, bir gazetecinin, ''Konuşmanızda söylediğiniz konu ile ilgili, Diyanet'ten bir talebiniz olacak mı?'' sorusuna da şu yanıtı verdi:

''Bu bir seferberlik. Bu bir fetva konusundan ziyade, vatandaşları eğitme konusu. Yani vatandaşları yanlış yöne yönlendirmektense doğru yöne yönlendirmek... Ekonomi de hayatımızın önemli bir parçası. Dolayısıyla bu noktada vatandaşların bilinçlendirilmesi, eğitilmesi gerekir. Banka olarak siyaseten bir şey söylememiz kolay değil, ama başkanım söyleyebilir. Nasıl ki yönetim kurulu başkanımız, aynı zamanda Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak çıkıp söyleyebiliyor, ama ben söyleyemiyorum. O noktada bu bir tavsiye meselesi. Milletin topyekun psikolojisinin düzeltilmesi meselesi. Ben bunu örnek olsun diye söyledim. Bunu Hükümetimiz, sanayi, ticaret odaları, TOBB nasıl tanzim ederse, öyle tanzim ederler.''

KREDİ PROTOKOLÜ

Verilen bilgiye göre, söz konusu protokol ile İSO'ya kayıtlı işletmelere ihtiyaçları doğrultusunda kurumsal finansman ve finansal kiralama desteği sunulacak. İSO üyeleri, protokol kapsamında kendilerine tanınan ayrıcalık ile ihtiyaçları doğrultusunda 10 bin TL ile 250 bin TL arasında değişen miktarda kredi kullanabilecek. Kredi miktarını artırmak isteyen üye işletmelerin talepleri de banka tarafından ayrıca değerlendirmeye alınacak.

Protokole göre, genel kredi koşulları kapsamı dışında kalan teminat-referans mektupları, kambiyo hizmetleri, çek/senet işlemleri, EFT, P.O.S., SSK ve vergi ödemeleri, bireysel krediler gibi ürün ve hizmetlerden yararlanmak isteyen İSO üyelerinin talepleri de Türkiye Finans tarafından öncelikli olarak ve en uygun maliyetlerle değerlendirilecek.

Uygun kar payı oranı ile sağlanan özel kredi koşullarından yararlanmak isteyen İstanbullu iş adamlarının 100 bin TL'ye kadar olan talepleri 3 gün içinde, 100 bin TL ile 250 bin TL arasındaki talepleri ise en fazla 5 gün içinde yanıtlanacak.