BIST 9.460
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,69

İsmi Eski Kendi Yeni Bir Şehir

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google'ı Alper Tekbaş bu hafta Eskişehirdeydi.

Merhabalar

Günlerdir yollardayım otobüs tren uçak deniz ulaşımı hepsini kullandım şehir şehir dopdolu bir seyahat programını daha bitirdim.

Ansızın Uykudan Uyanıp Kana Kana

İçtiğiniz Su Gibi Bir Şehir

Ansızın uykudan uyanıp kana kana içtiğiniz su gibi bir şehir, adeta köprünün altından ne sular akacak diye geleceğe ışık saçan umutlandıran en hareketli haliyle bile dinlendiren bir şehir , o şehir uzaklarda değil çok yakında ismi eski yaşanmışlıkları eski tarihi eski kendi yepyeni pırıl pırıl bir şehir işte o şehir göç diyarında son durak deyip gelip gidilemeyen bir şehir ve o şehrin ismi Eskişehir…


 

Başka Bir Şehir…

Eskişehirin Adı Eskişehir den Önde Gidiyor…

Bir Şehirde Neler Değişebilir ?

Bir Şehir Neleri Düşündürebilir ?

Bir Şehre Neden Gidilebilir ?

Yeni bir ülkeye, yeni bir şehre gidemeyenlere bir nevi kendi şehrinde yepyeni yaşam alanları oluşturmaksa yazdıklarıma işte bu tanımlamayı yaptıklarıyla yaşatan bir insan Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen.

Amerikalı düşünür ve yazar Ralph Waldo Emerson, İspanya kralı IV.Carlos’un beğenisini kazanan doğa bilimci ve kaşif Alexander von Humboldt için söyledikleri “Humboldt tıpkı Aritotales, jul Sezar ve James Crichton gibi bize insan zekasının imkanlarını, yeteneklerin nelere kadir olduğunu ve yetilerin nasıl geliştirilebileceğini gösteren dünya harikalarından biri, evrensel bir adam” diye bahsetmişti Alan Boton...  

Büyükerşen de Eskişehirlilerin gururu olmuş…

Köprünün Altından Ne Sular Akacak

Porsuk çayı çevresiyle bir bütün olarak pırıl pırıl ve adeta Es Es’in sembolü kırmızı ve siyah renklerin yeşile ve maviye akan ruhu olmuş ve porsuk çayının üzerinde de 24 tane yeni köprü yapılmış.

Parklar, Heykeller, Camiler ve Kültür Sanat İle Adeta Bir Turizm Şehri

Kent Park, Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Göletli Park, Saz Ova Bilim Sanat ve Kültür Parkı, 7 den 70’e her bireye farklı amaçlarla ve inceliklerle manej den (at binme alanları)plajına, nostaljik faytonlara, gondol keyfine kadar çok alternatifli ilgi odağı bir şehir olarak dikkatleri çekiyor.

İlklerin Şehrinden İlklerin Bazıları

İlk Türk Otomobili Devrim’in üretimi, Türk lokomotifi Karakurt’un üretimi, yüksek hızlı Tren seferi, F-16 Motoru üretimi… 

Es Es Ki Ki Es Es Es !!!

Türkiye Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı kupalarını kazanan ilk Anadolu takımı Eskişehir Spor olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Eskişehir’i ve Eskişehirlileri iyi tanırım dediği şehir Balkanlardan Kafkaslara, Kırıma kadar birçok değişik coğrafyadan göç almış ve kendi içinde bütünleşmiş.

Güçlü sanayisi, üniversiteleri, turizmi ve hareketli eğlence yaşamıyla göz dolduruyor.

Bu Manav Başka Manav

Adnan Özpak Eskişehir Manavlarından ve sevdalılarından. Eskişehir de birçok Manav yaşıyor Manavlar Eski Anadolulu Türkmenlerdir. 

Çi Börek

Tatar mutfağı Kırımdan gelen Türklerin Eskişehir ile özdeşleştirdikleri eski Kıpçak lehçesinde enfes anlamına gelen “Çi” ile “Börek” sözcüklerinin birleşmesiyle ismi ünlenen bu yiyecek Eskişehir’e gelenlerin tercihi.

Lüle Taşından Bir Hatıra

Emici özelliği ve süngersi yapısıyla binlerce yıldır bilinen bu taş 1920’ler den beri Eskişehir’li lületaşı ustalarının hünerleri ile katranı bile emen bu taş hatanın geri dönüşü çok zor olan bir ustalık anlayışıyla pipo, biblo, kolye, tesbih ve aynı zamanda da model işlerinde kullanılıyor. Dünyada sadece Eskişehir de Alpu Ovası, Karatepe, Beyaz Altın ve Türkmen Tokat civarlarında çıkıyor .

İsmail Yaşa 32 yıl, Mustafa Hüseyin 40 yıl, Engin Ege 39 yıllık lüle taşı ustası ve hepsi lüle taşı bir sevda işi diyorlar. Atlı Han el sanatları çarşısında mesleklerini icra ederken Lüle taşı müzesi de birbirinden farklı çalışmalara ev sahipliği yapıyor.

Pessinus Ayrı Frig Vadisi Ayrı Güzel

Ballı Hisar köyündeki Kybele Ana Tanrıça kültürünün merkezi siyah meteor taşıyla Anadoluya damgasını vururken Friglerin baş tacı olmuş, Romalıların Kartacalıları yene bilmek için Roma’ya götürdükleri bu taşı bir yana, Eski Kral Yolu diğer yana adeta  düşlerin vadisi Frig Vadisi de mutlaka gezilip görülmesi gereken doğa harikalarından.

Eski Eskişehir, Odun Pazarı ve Ciğer Efsanesi

“Karaca Mustafa Paşa, şehrin merkezinin Kurşunlu Camiinin bulunduğu yerin olmasını istemiş. 3 tane kuzu ciğeri astırmış. Birini Kurşunluya birini Yedilere, birini de Köprü başına.

Önce Yediler deki sonra Köprü başındaki ciğer bozulmuş. En geç Kurşunlu da ki ciğer bozulunca Camiinin Kurşunluya yapılmasını, merkezin burası olmasını istemiş. Karaca

Şehirden kanal açtırmış Akar başına kadar, Akar başına değirmen kurdurtmuş, şehrin alt hududunun bu değirmen olmasını istemiş şehrin kuruluşu böyledir” Prof. Dr. Orhan Oğuz.

Tarihi Odun Pazarı Eskişehir deki ilk yerleşim merkezi iken şimdilerde tarihi Odun Pazarı tarihsel ve kentsel sit alanı olarak Eskişehir in tarihi dokusunu  yaşamak isteyenlere adım adım farklı alternatiflerle sokaklarını çarşılarını eskiyle yeniyi bütünleyen özelliklerini sunan Odun Pazarı Eskişehir de turizmin adeta göz bebeği ve Eskişehir’e gelenlerin gezip görmeden geçmedikleri bir bölge.

Bizim Yıldızımız Sonsuz

Abacı Şirketler Gurubuna bağlı olan11 konaktan oluşmuş 54 standart 11 süit odadan oluşan Eskişehir’in ilk Butik Oteli en gözde konaklama merkezi olarak misafirlerini ağırlıyor.

Muazzam Bir Eğlenceye Ne Dersiniz ?

222 Parkta Herkes Mutlu

222 Park da geceler ayrı gündüzler ayrı yaşanır dünya bu markayı konuşur.

Yeme – İçme, Eğlence, dinlenme alanlarıyla Eskişehir e damgasını vuran kaliteli eğlence anlayışıyla sadece Eskişehir de değil  Türkiye de örnek gösterilen bir kompleks olan 222 Park’ın öyküsü 2002’nin yılbaşı akşamı başlamış.Bu güne kadar bir çok canlı performans ve konser organizasyonuna ev sahipliği yapan 222’ın “yaparsam en iyisini yaparım” diyen ve bir başarı öyküsü olarak özel olarak kaleme alacağım yatırımcısı Gürdal Abacı birçok firmanın da Eskişehir’e yatırım yapmasına örnek olmuş.

Eski bir Kereste fabrikasından şehrin kalbi olmuş eğlencenin gerçek adresi 222 Park da Genel Müdür Nedim Abacı ve Profesyonel ekibiyle emin ellerdesiniz.hiç çekinmeden 222 Parkta birbirinden farklı ünitelerde  Eskişehir’in en şık gecelerini yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Gerçek bir karşılama sanatıyla Genel Müdür yardımcısı Bülent Bingül sinema jönlerine taş çıkaran zarafet ve inceliğiyle misafirlerini karşılıyor.

222 Park’ın Muhteşem Mekanları

Majha

Dünya mutfağından farklı lezzetlerin sunulduğu Majha da ister İtalyan ister Fransız mutfağıyla, şık bir ambiyansta canlı müzik eşliğinde ister şömine başında sohbet edin, isterseniz de en özel kutlamalarınızı ve anlarınızı sevdiklerinizle paylaşın. Her ne sebeple olursa olsun unutulmaz akşamlara Majha da başlanır gece 222 park ta birbirinden ilginç sürprizleri ve ünlü sanatçılarıyla devam eder.

Sish Restoran

Aradığınız gerçek bir kebap keyfi yada Türk mutfağının birbirinden ilginç lezzetleri ise 2 ayrı salonuyla Sish Restoranda  deneyimli mutfak koordinatörü Fatih Yetkin ve ekibi en unutulmaz buluşmalar için sizleri ağırlamaya her zaman hazır. İş toplantılarınız, davetleriniz, yemek organizasyonlarınız için doğru adrestesiniz.

Passage Fransız Cafe Braseria

Unutulmaz brunchlar, farklı buluşmalar, eşsiz beş çayları, kahve içimleri  ve keyifli sohbetleriniz için yüzünüzü gülümsetecek damağınızı tatlandıracak bir mekan..

Nargile Keyfine Ne Dersiniz ?

Cafe Nargilede size özel ayrılan locanızda 222 Parkta en güzel hizmeti sunmak için bir tebessüm kadar size yakın ve sıcak kanlı servis elemanları, sizleri rahat ve konforlu bir ortamda ağırlamaktan mutluluk duyacaktır.

Live

Ünlülerin canlı performans için asla vazgeçmedikleri, dj lerin 222 Park müdavimlerini eğlendirirken kendilerinden geçtikleri, oturma düzeniyle ferah geniş bir kullanım alanın da kaliteli eğlencenin gerçek adresi.

Bir çok ünlü sanatçının Eskişehirlilerle buluştuğu mekana aynı zamanda düğün, kokteyl,balo ve toplantılarınız içinde rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Şarap Evi

Kış aylarının müdavim mekanı, sıcak ve samimi bir atmosferde şömine ateşi ve kuzine, aperatif yiyecekler ve şarap çeşitleriyle 222 parkın farklı noktası. Yaz aylarının da gözdesi.

Night Room & Bar

Dj müzikten hoşlananların tercih ettiği Eskişehir gecelerinin farklı yaşanıldığı gençlerin tercihi, hafta sonlarının gözde mekanı…

222 Parkta Farklı Dopdolu Bir Gün

Güneş Farklı Doğdu

Farklı Battı

Eskişehir geceleri 222 Park ta yaşanır diyen Genel Müdür Nedim Abacı çekirdekten bugünlere adım adım gelmiş, kapıda bilet keserek insanları tanımış, tek tek mekanlarda çalışmış girişten çıkışa sessiz bir şekilde misafirlerinin huzurlu ve güvenli bir atmosferde en iyi şekilde, en uygun fiyatlarla eğlenmesini sağlayan ve gece yaşamına farklı bir bakış açısıyla bir gecede 3000 kişiyi aynı anda farklı noktalarda en güzel şekilde ağırlayan örnek bir yöneticidir.

Eskişehir de çekinmeden gönül rahatlığıyla gidebileceğiniz eğlence ve yeme içme  mekanı denilince akla 222 Park gelir.

 Hoş Bir Sedaydı Eskişehir

 Eskişehir’e giderken Solgun bir yüz ifadesiyle binmiştim otobüse, hızlı trenle ayrılırken hoş bir sedaydı tren camına vuran yağmur damlaları. Bense Ankara’ya doğru rayların arasında çoktan yol almıştım.

Yunus Emre'nin Torunlarıyız

13.yy da Eskişehir de dünyaya gözlerini açtı ve Evrensel bir Sevgi Elçisi Oldu  

Yunus Emre ne demiş;

Gelin Tanış olalım

İşin kolay kılalım

Sevelim sevilelim

Dünya kimseye kalmaz

Sevgiyle Kalın...