BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İsmet İnönü için anma etkinliği düzenlendi

Türkiye ikinci Cumhurbaşkanı ve ilk başbakanı İsmet İnönü ölümünün 40. Yılında, CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği bir etkinlikle anıldı.

Abone ol

CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği "40. ölüm yıldönümünde İsmet İnönü'yü anma etkinliği" 25 Aralık saat 19.00'da Novada Ataşehir Belediyesi Nikâh Salonu'nda gerçekleşti. Anmaya, eski Bakan Önay Alpago'nun "İsmet İnönü bugün yaşasaydı ve iktidarın durumunu görseydi, yine 1960'a doğru söylediği o ünlü sözü sarf ederdi:'Sizi ben bile kurtaramam' " sözü damgasını vurdu.

İsmet İnönü'nün anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma etkinliğinde konuşan CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, İnönü'nün "Halkın makus talihini yenen büyük bir asker, Atatürk'ün en güvendiği silah arkadaşı ve büyük bir diplomat olduğunu" vurgulayarak şöyle dedi:

"Atatürk'ü en iyi anlatan yabancı yazar Lord Kinross Atatürk ve İnönü'yü şöyle anlatıyor: 'Mustafa Kemal ile İsmet İnönü aynı görüş ve amaçları beslemeleri ile birlikte yaradılışları bakımından tamamen farklı iki insan; ama bu farklılıklarına rağmen birbirlerini tamamlayan iki insan. M.Kemal geniş çözüm yollarına cesaretli yargılara varmaya, hazır, çabuk, esnek ve kararlı bir kişi. İnönü ise daha dar çerçeve içinde daha temkinli ve ayrıntılar üzerinde titizlikle duran bir kişi. Atatürk'ten ve özellikle onun devrimlerinden tedirgin olan tutucu çevreler ona söyleyemediklerini, öfkelerini, kinlerini İnönü'den çıkarmaya başladılar. Ona dinsiz, kafir, vatan haini, hatta savaş meydanlarından gelen bu komutana asker kaçağı yakıştırmalarına bile kalkıştılar. Bu topraklarda bağımsızlık içinde insanca yaşamalarını ve iktidarda bulunmalarını borçlu oldukları bu insana, bunları yapmaktan geri durmadılar."

Altınkaynak, "İnönü'nün demokrasiye olan bağlılığına, ülkenin çağdaş seviyelere daha çabuk ulaşmasına itici bir güç oluşturduğunu" dile getirdikten sonra sözlerini şöyle bitirdi:

"O nedenle gelecek kuşaklara bırakılan kalıtın ne olduğunu İnönü'nün yaşam akışı içinde anlatmak bir borçtur. Bu kalıt, can pahasına sağlanan bir ülkedir. Modern bir toplumdur, çağdaş ortamlardır. Bağımsız ve onurlu yaşamanın güzelliğidir. Her türlü haksızlığa sabırla ve sukunetle direnmesini bilmiş ve dürüst ve yurtsever insanı unutmamak, unutturmamak hepimizin ortak görevidir. Onu saygı ve minnetle anıyoruz."

Daha sonra Altınkaynak, eski Bakan Önay Alpago ve eski Belediye Başkanı Cengiz Özyalçın'ın katılımıyla oluşan paneli yönetti. Alpago, konuşmasında "Bir Amerikalı yazar '1. sınıf insanlar 1. sınıf insanlarla çalışır. 2. sınıf insanlar ancak 3. sınıf insanlara görev verir' demiştir. Atatürk gibi 1. sınıf bir insan, İnönü gibi 1. sınıf bir insanla çalışarak bu sözü doğrulamıştır" dedikten sonra şöyle devam etti: "Atatürk ve silah arkadaşları daha savaş sürerken 'hukuksal zemin' oluşturma gayretine düşmüşlerdi. Bugünkü durumu gördüğümüzde Atatürk ve İnönü'nün ne denli büyük olduğunu daha iyi anlıyoruz. İnönü yalnızca savaş meydanlarının bir komutanı değil, daha sonra Lozan barış görüşmelerinin de 'inatçı ve inançlı' diplomatıdır. Lozan'da bir şahsın, bir zümrenin, bir sülalenin egemenliği halkın egemenliğine dönüştürülmüştür. Bunu başaran da Atatürk ve İnönü'dür. Sayın İnönü, bugün yaşasa ve iktidarın içine düştüğü durumu görse, 1960'lar öncesinde söylediği o ünlü sözünü sarf ederdi: "Sizi ben bile kurtaramam."

Eski Belediye Başkanı Cengiz Özyalçın da konuşmasında 1960 İhtilali döneminden başlayarak 1965'lere kadar İnönü'nün ülkeyi demokratik bir zemine oturtmak için oynadığı rolü, "Demokrasiyi içine sığdıramamış, baskıcı iktidara karşı yapılan direnişin rayından çıkmaması için dirençli davranışını" anılarına dayanarak sergiledikten sonra şöyle dedi: "1953'te DP iktidarı CHP'nin bütün malvarlığına el koydu, 1980'de de aynı şeyi yaptı 5 general. Dünyada hiçbir siyasal parti iki kez malsız-mülksüz, çıplak bırakılan bir durumdan sonra ayağa kalkıp dik duramamıştır; bunun tek örneği Atatürk'ü kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi'dir."

Ataşehir Belediyesi Nikâh Salonu'nda yapılan "İsmet İnönü'yü 40. ölüm yıldönümünde anma etkinliği"nde daha sonra Bülent Çaplı ve Can Dündar'ın yapımcılığını üstlendiği "İnönü belgeseli" izlendi.

Etkinliğe CHP ilçe örgütü mensupları, Belediye Başkan Yardımcısı İlhami Yılmaz ve çok sayıda partili de katıldı.