BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,46
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İsmail Güneş'ten sinema dersi teklifi

Türk sinemasının önemli isimlerinden İsmail Güneş, Türkiye'deki sinema izleyicisinin sayısını artırmak için okullarda sinema eğitimi verilmesini istedi.

Abone ol

Yönetmen İsmail Güneş, 6 milyon izleyicisiyle Recep İvedik seyircisinin Türkiye'nin en istikrarlı sinema izleyicisi olduğunu söyledi. Türkiye'de sinema izleyicisini artırmak için okullara sinema dersi konulması gerektiğini de söyleyen Güneş, bu sayede kitlenin de daha kaliteli hale geleceğini kaydetti.

İsmail Güneş, Habertürk'te Oylum Talu'nun konuğu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen III. Milli Kültür Şurası'nda sinema konusunun detaylıca ele alındığını söyleyen Güneş, Türkiye'de ciddi anlamda izleyici konusunda sorunlar olduğunu belirtti. Bu anlamda Recep İvedik seyircisinin ne istediğini bilen ve seriyi takip eden bir yapısı olduğunu belirten Güneş, "Bana en entelektüel seyirci diye sorduklarında Recep İvedik seyircisini söylüyorum. Çünkü ne istediğini biliyor bu kitle." diye konuştu. İşte Güneş'in açıklamalarından bazı bölümler:

"Birinci gün, sinema salon sayısına bakıyorsunuz ve her salona 1 seyirci düşmüş. Bu korkunç bir şey! Ülkemizin nüfusu 80 milyon ve yılda bunun en fazla 50 milyonu gidebiliyor. Bakıyorsunuz yerli film izlenme oranları yabancı filmleri geçmiş durumda. Fransa bunu merak etmiş ve bizi çağırdı. Onlarda bizdeki durumun tam tersi. Peki onlardaki sinema izleyicisinin sayısı kaç? 350 milyon! Onlar için bunun zararı yok. Bizim oraya gittiğimizde düşünebiliyor musunuz bizdeki izleyici sayısı 25 milyondu. Biz nüfusumuzun üçte birini bir yıl içerisinde sinema salonuna taşıyabiliyoruz. Onlar kendi nüfuslarının neredeyse dört beş misli izleyiciye sahipler. 

OKULLARA SİNEMA DERSİ

Bu konuda devrim niteliğinde bir önerim var aslında devlete. Biz edebiyat dersini neden okuruz? Bir metni çözümlemenin yollarını öğretsinler istiyoruz. Peki çağın sanatı olarak nitelendirdiğimiz sinemayı okullarda ders olarak okutmuyoruz? Burada sadece sinema filmini izlemeyi değil, onu seçmesini de öğrenecek."