EMLAK
Güncelleme :13-04-2012 15:48|Haber Tarihi :13-04-2012 15:500 YorumFaizden korkanlara İslami mortgage
Şeriat kurallarına uygun gayrimenkul kredisi uygulaması, ABD ve Avrupa ülkelerinde başladı.
"Muşaraka" denilen bu kredi biçimi, ödemenin bitmesi ile sona eriyor ama krediyi kullanan gayrimenkul alıcısı hiç faiz ödemiyor. Klasik gayrimenkul kredilerinde malın sahipliği başından beri borçluda kalıyor ama borçlunun kredi için kullandığı malına (bazen diğer mallarına da) ipotek konuluyor.
"Muşaraka" uygulamasında, alıcı ve krediyi sağlayan kurum veya banka, koydukları para miktarı oranında, gayrimenkule ortak sahip oluyorlar. Örneğin, gayrimenkulü satın alan kişi, tapu devri sırasında alış fiyatının yüzde 30'unu öderse, gayrimenkulün de yüzde 30'una sahip oluyor; geri kalan yüzde 70 sahiplik "muşaraka" kredisini sağlayan kurum veya bankada kalıyor.
ALICI ÖDEME YAPTIKÇA SAHİPLİK ORANI ARTIYOR
Gayrimenkulün alıcısı, "muşaraka" kredisini sağlayan kuruma veya bankaya ödeme yaptıkça, gayrimenkul üzerindeki sahiplik oranı da artıyor. Sonunda, geri ödeme tamamen bittiğinde gayrimenkulün yüzde 100 sahipliği de alıcıya geçiyor. Krediyi kullanan kişi, uygulama başlar başlamaz gayrimenkulün tümünü kullanma hakkına sahip. Yani, hiç beklemeden yeni evine taşınabilir veya kiraya verebilir...
KULLANDIRMA ÜCRETİ VAR
Gayrimenkulün tümünü kullanma hakkı kazanan fakat malın tümünün sahibi olmayan alıcı, kendisine verilen bu kullanma imkânı karşılığında "muşaraka" kredisini sağlayan kuruma veya bankaya bir "kullandırma ücreti" ödüyor.
KOLAY TAKKİYE
Krediyi kullandıran kuruma veya bankaya ödenecek "kullandırma ücreti", esasında ödenmesi gereken faiz kadar oluyor. Ancak, sistem böyle kurgulanınca, bir çok vergiden ve masraftan kurtulma söz konusu. Dolayısıyla, kredi çok daha ucuza geliyor. Üstelik, borçlunun borcunu ödeyememesi durumunda ortaya çıkacak anlaşmazlıklar asgariye indirilebiliyor.
ÖDEME GÜCÜNE GÖRE SAHİPLİK ORANI
Kredi verilirken, krediyi kullanacak olanın ödeme gücü araştırılıyor. Ödeme gücü nispeten düşük ise gayrimenkulün sahipliği bu oranda azaltılabiliyor. Örneğin, kredi kullanan alış bedelinin yüzde 30'unu tapu alımı sırasında ödediği halde, gayrimenkulun yüzde 25'ine sahip olması kararlaştırılabiliyor. Bizim gibi alış fiyatının kontrol edilemediği ülkelerde, alış fiyatı düşük gösterilerek de aynı sonuç elde edilebiliyor. Yani çift taraflı vergi avantajı elde edilebiliyor.


ALMANYAMerkel'den Türkiye için şok kararMerkel'in partisi Türkiye'Nin AB üyeliğine karşı çıktığı gibi 'imtiyazlık ortaklık' tanımını da kaldırdı.
GÜNDEM700 Alevi dedesini İran'a götürdülerGezi Parkı olaylarını değerlendiren Türkmen Alevi-Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir'in sözleri çok konuşulacak.
GÜNDEMİstanbul Polisi'ne tayin şoku!Geçtiğimiz şubat ayında belirlenen 2 bin 200 personelin il dışı tayinleri ve şark hizmeti artan toplumsal olaylar nedeniyle ani bir kararla bir yıl durduruldu
FUTBOLHolmen transferindeki şok gerçekSamuel Holmen F.Bahçe'nin kadrosundaki 11. yabancı olarak dün imzayı attı. Şok gerçek ise bundan sonra ortaya çıktı
GÜNDEMSaç çeken polis kendine inanamadı!Genç bir kızın saçını çekerken yakalanan polis açığa alınmıştı. O polise görüntü gösterildi ve niye yaptın diye soruldu. Yanıt şaşırttı!
İHAAk parti’li başkana silahlı saldırıAK Parti’li Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, kimliği belirsiz bir kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Edinilen b...
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
BİLİM-TEKNOLOJİHediye Galaxy Note 2 ister misiniz?Samsung Galaxy Note ll kazanmaya ne dersiniz? İnternethaber Bilgi Yarışması'na katılın, bilgi yarışmasındaki sorulara doğru cevap verin ve hediyeyi kazanın.
GÜNDEMPolis Erdoğan'ı neden o gece dinlemedi?Taksim Gezi Parkı'na cumartesi gecesi yapılan müdahalenin ardından bakın nasıl bir gerçek çıktı.
CHPCHP'li Akaydın kendinden utandı19 Mayıs'ta yaptığı bir konuşmada Erdoğan için ağır hakaretlerde bulunan Akaydın kendi sözlerinden utanç duymaya başladı.
MEDYAAbdurrahman Dilipak öyle düştü ki...Takvim'in hayali Amanpour röportajını gerçek sanan Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, coştukça coştu... Ta ki işin aslını öğrenene kadar. - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- Eylem yalan oldu Yalan Dünya ekrana döndü
- Muhteşem Yüzyıl Uzakdoğu'ya açılıyor
- Karadayı 36. bölüm sezon finali!
- Muhteşem'in 103. bölümünde yeni Hürrem
- Hatice Sultan yine intihar etti
- Vadi severlere büyük sürpriz
- Muhteşem 102. bölümde Hürrem fırtınası
- Yeni Kavak Yelleri geliyor!
- Fenomen dizi ekranlara veda ediyor
- Karadayı 35. bölüm fragmanı heyecan dolu
İnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99 / Faks : +90 212 266 98 98





























