BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İslami finansın merkezi alacağız

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası'nın faizsiz finans sistemini İstanbul’dan yürüteceğini açıkladı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Babacan, Dünya Bankası'nın 'Küresel İslami Finans Birimi'nin İstanbul'da kurulacağını belirterek "Dünya Bankası İslami finans çalışmalarını artık İstanbul’dan yürütecek" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası’nın faizsiz finans sistemini İstanbul’dan yürüteceğini açıkladı. Babacan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İslam Kalkınma Bankası işbirliğiyle düzenlenen ‘İslami Finansman Araçları: Türkiye için Beklentiler ve Fırsatlar’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, İslami finans konusuna değindi. Babacan, faizsiz finans sisteminin İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi olması çerçevesinde önemli bir unsur olduğunu düşündüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bakın Borsa İstanbul yerleşkesine yapacağımız yeni bir projeyle, ‘Faizsiz Finans Araştırma Merkezi’ kuruyoruz. Yine Dünya Bankası’nın ‘Küresel İslami Finans Birimi’ İstanbul’da açılıyor. Bununla ilgili Dünya Bankası ile anlaşmamızı tamamlamış durumdayız. Uygulama safhasına geçmiş durumdayız. Dünya Bankası’nın İslami finansla ilgili çalışmaları artık burada, İstanbul’daki merkezinde yürüyecek.”

Büyüklüğü 1.3 trilyon dolar

Dünyada İslami finansman büyüklüğünün 1 trilyon 300 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını söyleyen Babacan, bu piyasanın çok hızlı büyüdüğünü ve geliştiğini söyledi. Bu piyasanın, dünyadaki toplam finans sisteminde ne kadar payı olduğuna bakıldığında ise yolun çok başında olduğunun söylenebileceğini belirten Babacan “Dünyada artık pek çok ülke ve şirket, artık faizsiz finans sistemiyle uğraşıyor ve ürünler üretiyor. Faizsiz finans sisteminden istifade eden kuruluşların sayısı da hızla artıyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’deki katılım bankalarının büyüme hızının sektörden fazla olduğunu ama sektör içindeki paylarının arzu edilen noktanın gerisinde olduğunu söyledi.