BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İskoçyalılar bizim Kürtlere benzer mi?

İskoçya'da birlikten yana olanlar kazandı. Peki bu gelişmelerin Türkiye'ye etkisi nasıl olur? Yazar İbrahim Kiras yazdı

Abone ol

Star gazetesi yazarı İbrahim Kiras, bugünkü yazısında "İskoçyalılar bizim Kürtlere benzer mi?" diye sordu. 

İskoçya'da bağımsızlık referandumu sonuçlanmadan kaleme aldığı yazıda Kürtlerin bağımsızlık yanlısı gruplara benzeyip benzemediğini sorguladı.

Yazar, geçtiğimiz günlerde çözüm sürecine ilişkin yapılan araştırmanın sonuçlarına yer vererek cevap bulmaya çalıştı. İşte o yazıdan bir bölüm:

"Bir örnek üzerinden buna cevap bulmaya çalışalım: Yapılan bir ankete göre Katalanların yüzde 49’u bölgenin İspanya’dan bağımsız olmasını istiyor. Ayrıca Katalanların yarısından fazlası kendini Katalan olarak nitelendirirken, yüzde 38’i hem Katalan hem İspanyol olarak nitelendiriyor.

AYRILIKÇI FİKİRLERDE KIPIRDANMA

Buna mukabil, Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Vakfı desteğiyle Türkiye çapında gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıklayan Prof. Hakan Yılmaz, daha önceki bir araştırmaya atıfla “Türk dili ve kültürü ile bir bağları olmadığını ve sadece kendi etnik dil ve kültürleri içinde yaşadıklarını ifade edenlerin oranının 2010’da sadece % 2 iken 2014’te % 6’ya yükseldiğini” belirtiyor. Katalanlar’daki oranlara bakarak bizdeki Kürtlerde milliyetçi hissiyatın daha zayıf olduğunu söyleyebilirsiniz. Ancak 4 yıl içinde kaydedilen bariz yükseliş de dikkate alınmayacak gibi değil.

Diğer yanda ise Kürt sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin olarak “Kürt sorunu yoktur, Terör sorunu vardır; çözüm de terörle mücadeledir” görüşünü Kürtlerin % 20’sinin desteklemesi başka bir gerçeklik boyutunu gözler önüne seriyor. Aynı şekilde “bağımsızlık, özerklik, federasyon” gibi kavramlarla ifade edilen ayrılıkçı taleplere Kürtlerin yaklaşık % 30’unun destek veriyor olması da...

Bu noktadan hareketle bazı yorumlar ve öngörüler geliştirmek mümkün. Ama sosyal hadiselerin pek öngörülebilir olmadığını da unutmadan..."