BIST 9.142
DOLAR 32,39
EURO 35,03
ALTIN 2.326,59
HABER /  DÜNYA

IŞİD'ten kaçan onbinlerce Ezidi Kürt Şengal dağında aç susuz!

IŞİD işgalinden kaçan on binlerce Ezidi'nin Şengal Dağı’ndaki insanlık trajedisi 4. gününe girdi.

Abone ol

Irak'ın Musul kentinin Sincar İlçesi'ni ele geçiren IŞİD örgütünden kaçan bazı Ezidi aileler, Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye 'ye giriş yaptı. IŞİD işgalinden kaçan on binlerce Ezidi'nin Şengal Dağı’ndaki insanlık trajedisi ise 4. gününe girdi. Şengal Dağı’ndaki on binlerce Ezidi Kürt 4 gündür insani yardım bekliyor. Kürt yetkililer dağlara kaçan 50 bin Ezidi'ye yardım edilmemesi halinde, açlıktan ölmeye başlayacaklarını duyurdu.

IŞİD'in saldırdığı Sincar (Şengal) bölgesinde yaşayan Ezidiler, can korkusuyla taşıyabildikleri eşyalarını alarak bölgeden kaçışlarını sürdürüyor. Kuzey Irak'ın Zaho kentinde toplanan Ezidilere Silopi'deki taksi şoförleri de destek vererek, ücretsiz olarak Habur Sınır Kapısı üzerinden Silopi otogarına gelmelerini sağlıyor. Günde 1000'e yakın Iraklı vatandaşın giriş yaptığı Habur Sınır Kapısı'nda, son günlerde büyük yoğunluk yaşanıyor. Yolcu yoğunluğundan ötürü otobüs firmaları önünde uzun bilet kuyrukları oluşuyor. Otogarlarda bekleyen ve maddi durumu iyi olmayan Iraklı Ezidiler'e otogardaki firma çalışanları yiyecek ve içecek yardımında bulunuyor. Şengal'deki saldırılardan kaçan bir Ezidi'nin yalın ayak olduğu dikkat çekti.

Otobüs firması işletmecisi İdris Akyel, 5 günden beri Ezidilerin ölüm korkusuyla Türkiye'nin batı illerine göç ettiğini belirterek, "Ezidiler, 5 gündür Irak'ın Sincar İlçesi'nden geliyorlar. IŞİD köylerini ve evlerini bastığı için mağdur bir şekilde buraya geliyorlar. Ailece, çoluk çocuk ayaklarında ayakkabıları olmadan, hiçbir şey almadan Şengal'dan Silopi'ye, buradan da Aksaray, Isparta ve yakınlarının bulunduğu bir çok il veya ilçeye gidiyorlar. Bazıların ise sığınacağı bir yeri olmamasına rağmen Aksaray'ı tercih ediyor. Aksaray'da tanıdıkları, güvendikleri yerlere gidiyorlar. Silopi'de 4-5 gün içerisinde 4 bine yakın Iraklı geldi ve gitti. Çoğu da kendi imkanları olmadığı için Silopi'deki taksiciler tarafından ücretsiz olarak Zaho'dan Silopi'ye getiriliyor. Burada da otobüslerde yer olmadığı için aktarmalı gidiyorlar. Çok perişan ve mağdur bir durumdalar" dedi.

Iraklı Hıdır Şıngari de IŞİD'in, Şengal ve köylerini yakıp, yıktığını belirterek, "Köyümüzü ve Şengal'i yakıp yıktılar. Orada hâlâ çatışmalar var. IŞİD korkusundan kaçtık" diye konuştu.

Silopi ile Kuzey Irak'ın Zaho kenti arasında taksicilik yapan Selim Babat ise, "Irak'ta IŞİD'in bulunduğu bütün bölgelerden kaçıp geliyorlar. Türkiye'nin herhangi bir tarafına gidebildikleri yere kadar gidiyorlar. Bir çoğunun parası yok. Biz de arkadaşlarla onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

KAÇAMAYANLAR DAĞDA AÇ SUSSUZ

Bianet'e açıklamalar yapan Şengalli Süryani gazeteci ve Bethnahrin (Mezopotamya) Ulusal Konseyi (MUB) üyesi Sherbel Hana Mette ise, bölgedeki durumu şöyle özetledi:

"Musul yakınlarındayım. Şengal doğumluyum ama sürekli orada yaşamıyorum. Dağda mahsur kalan arkadaşlarıma telefonla ulaşabiliyordum. Ama bataryaları bitti, artık konuşamıyoruz. Durum çok kötü. Dağlarda kalan insanlara BM uçaklarla yiyecek attı ama bu çok az ve her yere ulaşamamış. İnsanlar aç, susuz. Bir katliam var. IŞİD, Müslümanlığı kabul etmeyenleri idam etti. Merkezi çembere almışlar. Sadece uçak ya da paraşütle gidilebilir. Suriye tarafından YPG'liler girebiliyor. YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalar devam ediyor. Rabia sınır kapısında yoğun çatışmalar var. Kaçan Ezidi gençlerden savaşmak için dönmek isteyenler var, az bir kısmı da döndü. Ezidiler için silah sorunu var. Dağlarda da direniş var ama çok örgütlü değiller. Aile aile çatışıyorlar diyebiliriz."

AFP: PKK MAHSUR KALAN EZİDİLERE GÜVENLİ GEÇİŞ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYOR

Fransız basın ajansı AFP, bir Kürt yetkiliye dayandırdığı haberinde PKK’nin, IŞİD saldırısında göçe maruz kalan sivillerin güvenli geçişini sağlamaya çalıştığını duyurdu. AFP’ye konuşan YNK’nin Duhok bölgesi sorumlusu Harem Kemal Ağa, “PKK yerlerinden edilenlerin güvenlik geçişi için uğraşıyor. Bu kolay değil ve birkaç gün alabilir” dedi.

YNK’nin üst düzey yetkililerinden Halo Pencewini de PKK ve YPG savaşçılarının Şengal ve Rabia’da savaş yürüttüğünü, peşmergelerin de Musul’un kuzey ve doğu alanlarında güvenlik oluşturmaya çalıştığını belirtti.

Pencewini, “Batı Kürdistan savaşçıları ve PKK’nin Rabia ve Sinjar bölgelerinde”  IŞİD çetelerine karşı hücuma geçtiğini belirtti. YNK’li yetkili, “Bizim cephemizde ise, Zumar ile Musul’un doğu kuzey ve doğusundaki kalan sektörlerle ilgileniyoruz” dedi. Yetkili, “PKK savaşçıları Cebel Şengal alanına ulaşarak halkı saldırılara koruyorlar” dedi