BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.427,56
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'liler eşlerine 'mayın eşeği' muamelesi yapıyor!

Suriye'de iyice sıkışan IŞİD, Türkiye sınırından ülkeyi terkediyor. Bunun için de sınırdaki kaçakçılara adam başı 3 bin dolar ödüyor. IŞİD'lilerin 'geçiş güvenliğini' test için buldukları yöntem ise mide bulandarıcı.

Abone ol

SURİYE'de IŞİD'in iyice köşeye sıkıştırılması sonrasında sınırdaki kaçakçıların tarifesi de değişti. Yeni tarifeye göre Avrupa’ya gitmek için Türkiye’ye giriş yapmak isteyen IŞİD'li erkek teröristler kaçakçılara 3 bin, PYD/YPG’li teröristlerse bin dolar ödeme yapıyor.

Suriye’de terör örgütü IŞİD mensuplarının imha edilmesinin ardından komuta merkezi konumundaki Rakka ve Deyrizor’u kaybeden IŞİD, Mayadin bölgesinde sıkıştı. Habertürk'ün haberine göre, özellikle IŞİD adına savaşan yabancı savaşçılar kendi ülkelerine dönmek için terör örgütünden ayrıldı ve Türkiye sınırına gelmeye başladı. Silah ve bomba eğitimi alan, eylem potansiyeli bulunan bu teröristlerin Türkiye’ye sızma ihtimaline karşı güvenlik güçleri de sınır bölgesinde sıkı tedbirler aldı.

GEÇİŞ ZORLAŞTI, TARİFE DEĞİŞTİ: Sınıra duvar örülmesi, sıkı tedbirlerin alınması ve Suriye’de büyük güç kaybeden IŞİD’lilerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya kaçmak istemesi üzerine kaçakçılar da tarifesinde değişiklik yaptı. Yeni tarifeye göre; kaçakçıların IŞİD adına savaşan yabancıları, yakalanma riski yüksek olduğu için sınırdan geçirmek üzere 3 bin dolar karşılığında anlaştıkları belirtildi. IŞİD Suriye’de güç kaybetmeden önce ise bu tarifenin bin doların altında olduğu öğrenildi.

PKK'LILAR IŞİD'İN 3'TE BİRİNİ ÖDÜYOR: Kaçakçıların PYD- YPG ve diğer gruplara bağlı kişiler için sınır geçiş tarifesinin ise bin dolar olduğu belirtildi. Sigara kaçakçılığından daha fazla kazanç sağladığı için insanların yasadışı geçişini sağlamaya başlayan kaçakçıların, IŞİD’li kadınların sınır geçişi için yine bin dolar istediği ifade edildi.

GÜVENLİ Mİ GÖRMEK İÇİN ÖNCE EŞLERİNİ GÖNDERİYORLAR: IŞİD’den kopan ve ülkelerine dönmek için sınıra yakın bölgelere gelen yabancı teröristlerin anlaştıkları kaçakçılara önce yanlarında bulunan eşlerini sınırdan geçirttikleri belirtildi. Bu yöntemle geçiş noktalarının güvenli olup olmadığını test ettikleri öğrenilen teröristlerin, eşleri yakalanmazsa kendilerinin de sınırı geçtikleri ifade edildi. Eşlerinin yakalanması durumun da ise IŞİD’lilerin başka geçiş güzergâhlarını denemeye başladıkları bildirildi.

EGE KIYILARINDA TARİFE NASIL?

Ege kıyılarından illegal yollardan sığınmacıları Yunan adalarına götüren kaçakçılar da Türkiye ile AB arasında imzalanan ‘Geri Kabul Anlaşması’ndan sonra geçişlerin azalması üzerine tarife değişikliğine gitmişti. Daha önce sığınmacılardan bin 500 ile 5 bin dolar alan kaçakçılar, ‘Geri Kabul Anlaşması’ sonrası tarife değişikliğine giderek kişi başı 400 dolara düşmüştü.