BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.506,03
HABER /  DÜNYA

IŞİD'le savaşacak asker kalmadı

IŞİD’in kontrolüne geçen Irak’ın Ramadi kentinde tam bir panik havası hakim. Güvenlik güçlerinin geri çekilmesiyle kentte IŞİD’le savaşacak asker kalmadı.

Abone ol

Bağdat yönetimi, güvenlik güçlerinin geri çekilmesinin ardından Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının kontrolüne geçen Anbar vilayetinin başkenti Ramadi’nin kurtarılması için bir kez daha gönüllü askerlik çağrısı yaptı. Başbakan Haydar el İbadi, kenti kurtarmak için bölgeye gönderdiği Şii milislere destek için aşiretleri orduya katılmaya çağırdı. Uluslararası toplumdan Irak’a yardım etmelerini isteyen Başbakan İbadi, halka birlik çağrısında da bulundu.

ABD KARAR VERECEK

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey, Irak’ın kara kuvvetlerine en iyi nasıl destek verebileceklerini görüştüklerini söyledi. Birkaç gün içinde daha detaylı bilgi vermesi beklenen Baskey, AFP’ye verdiği demeçte, bu desteğin kapsamında aşiretlerin eğitilmesi ve donatılmasının yer alabileceğini belirtti.

BAĞDAT SAVUNMASIZ KALDI

İbadi’nin binlerce Şii milisi başkentten Ramadi’ye göndermesi, yerel kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Ramadi’yi ele geçirmelerinin ardından geçen yıl olduğu gibi bir kez daha Bağdat’a saldırıya geçmelerinden endişe edilen IŞİD militanlarına karşı kentin en önemli savunması olan Şii milislerin Ramadi’ye gönderilmesinin başkenti savunmasız bıraktığı yorumları yapılıyor. Ancak Bağdat’lı yetkililer, milislerin sadece yüzde 5’inin Ramadi’ye gönderildiğini, kentin savunmasından sorumlu 60 bine yakın Şii’nin halen Bağdat’ta olduğunu söylüyor.

Evlerden toplayıp Fırat’a atıyorlar!

Ramadi’nin IŞİD’in eline geçmesinin ardından kentten başlayan kaçış da tüm hızıyla sürüyor. Görgü tanıklarının ifadelerine göre IŞİD militanları Ramadi’de kapı kapı dolaşıp, Irak hükümeti yanlılarını bulmaya çalışıyor ve cesetleri Fırat Nehri’ne atıyor. Endişeye kapılan on binlerce de sivil bulabildikleri araçlarla ya da yürüyerek Ramadi’nin 112 kilometre doğusunda bulunan başkent Bağdat’a ulaşmaya çalışıyor. Kentten son haftalarda 30 bine yakın sivil kaçtı.

‘Tek ümitleri İranlı komutan’

IŞİD’in yeniden ilerleyişe geçmesine şu ana kadar sessiz kalan Amerikan yönetiminin, militanların Bağdat’a saldırmaları halinde güvenebilecekleri tek ‘kurtarıcının’ İranlı komutan Kasım Süleymani olduğu öne sürüldü. İngiliz basınında çıkan haberlerde Bağdat’ın IŞİD’le mücadelesine destek veren İran’ın önde gelen askeri yetkililerinden olan Süleymani, başkent ve çevresini koruyan Şii milis grupların koordinasyonundan sorumlu. Devrim Muhafızları’nın elit kolu olan Kudüs Gücü’nün başında bulunan Süleymani, geçen yıldan bu yana Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülen kara operasyonlarının büyük bölümünü de yönetmişti.

200: IŞİD’in Irak’taki ilerleyişine engel olmayan ABD ordusu, Suriye’de ise hava saldırılarına hız verdi. Haftanın ilk 2 gününde Haseke vilayetinde düzenlenen hava saldırılarında 200’e yakın IŞİD militanının öldürüldüğü açıklandı.