BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.433,75
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in yolcu uçağı düşürecek roketi var!

Almanya istihbaratına göre IŞİD’in elinde yolcu uçağı düşürebilecek ‘manpad’ roketatarlar var.

Abone ol

Almanya’da son günlerde, Alman devletinin IŞİD ile mücadelede daha fazla sorumluluk alması konusu yoğun biçimde tartışılıyor. Diken.com.tr'den Elmas Topcu'nun haberine göre bu hafta içinde federal hükümetin üyelerinin yaptığı açıklamalarda, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde kurulacak dört eğitim kampında Avrupa’dan koalisyona destek veren ülkelerin, peşmergeye eğitim vereceğine dair planlar öne çıktı.

Askerlerin güvenliği tartışma konusu

Yaklaşık 300 askeri eğitim uzmanı gönderileceğinin de ifade edildiği açıklamalarda, bu uzmanlardan en az 100’ünü Almanya’nın yollayabileceği belirtildi. Bununla bağlantılı olarak da bölgedeki Alman askerlerin güvenliği tartışma konusu oldu.

Askerlerin güvenliği ve Almanya’nın peşmergeye eğitim verme misyonu içindeki görevi konusundaki kararın bu hafta içinde dışişleri bakanlığı öncülüğünde, savunma bakanlığıyla ortak, Erbil’e ve bölgeye yapılacak gezi sonrasında planlanması ve netleşmesi bekleniyor.

Gizli oturumda anlatıldı

Bu bağlamda olsa gerek son dönemde yoğun şekilde hem iç hem de dış güvenlik konusunda analizlerin yapıldığı ortaya çıkıyor. Bild gazetesinin bugün çıkan baskısında, Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND’nin hazırladığı bir durum analiz raporundan bahsediliyor.

BND’nin, milletvekillerine bu hafta yapılan gizli bir oturumla sunduğu ileri sürülen raporda, IŞİD’in elinde tahmin edilenden de modern donanımlı silahların bulunduğundan bahsedildiği bildiriliyor.

Rus modeli, Suriye ordusundan

Bild gazetesinin haberine göre, BND, IŞİD’in elinde, Suriye ordusundan ‘ganimet aldığı’ Rus modeli ‘manpad’ roketatarları var. Ve manpadlerle yolcu uçaklarını düşürmeleri mümkün.

Geçen hafta da Spiegel, BND Başkanı Gerhard Schindler’in Federal Meclis Denetim Komisyonu’na verdiği raporda, 17 Temmuz’da düşen ve çoğu Hollanda vatandaşı 298 yolcunun yaşamını yitirdiği MH17 vakasında, Malezya Havayolları‘na ait bu uçağın, ayrılıkçı Rus grupların Ukrayna ordusundan ele geçirdikleri BUK uçaksavar sisteminden ateşlenen bir roketle hedef alınıp düşürüldüğü bilgisinin yer aldığını haberleştirmişti. Avrupa’dan uçuşların güvenliğiyle ilgili olduğu için, konu haftalarca Avrupa’nın gündeminden düşmemişti.

Benzeri saldırıların, Irak veya Suriye’de de yaşanması muhtemel mi?

Bild’in, BND’ye dayanarak verdiği habere göre, evet, muhtemel. IŞİD’in elinde, taşınabilir, omuzdan da ateşlenebilen manpad roketatarları bulunuyor.

Bulgar ya da Çin malı da olabilir

Yine Bild’e göre BND, Rus modelin baz alınarak tasarımı yapılan roketatarların, Rusya ya da o model baz alınarak Bulgaristan veya Çin’de de üretilmiş olması olasılıklar dahilinde deniyor. Haberde,“Kısmen 1970 modeli eski silahların söz konusu olduğu, ancak onlar dışında modern tekniğe sahip, yeni roketatarların da IŞİD’in eline geçtiği, BND’nin parlamenterlere verdiği notlar arasında yer alıyor” deniliyor.

IŞİD’in yolcu uçaklarını hedef alacak donanıma sahip olduğu yönünde geçen aylarda da haberler çıkmış, bazı havayolu şirketleri Kuzey Irak hava sahasından uçmayacağını açıklamıştı. Avusturya Havayolları, Qatar Airways gibi birçok şirket ise Kuzey Irak hava sahasını kullanmayı sürdürüyor.