BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.279,52
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in yeni hedefi Hamas oldu!

Terör örgütü IŞİD, Gazze'deki Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) yönetimini devirmeyi hedefleyen eylemler yapacağını duyurdu.

Abone ol

IŞİD, Gazze'yi kontrol eden Hamas'a saldıracağını açıkladı.

IŞİD'in internet ortamında yayınladığı görüntülerde, yüzü maskeli örgüt militanları, Hamas'a saldırma ve Gazze'yi kontrol altında tuttukları bölgelerden biri haline getirme tehdidinde bulundu. Hamas'ın IŞİD terörüyle mücadele operasyonlarına dikkati çeken militanlar, "Gazze'nin sonu da Yermuk Mülteci Kampı gibi olacak" ifadelerini kullandı.

Gazze'deki Hamas'a bağlı emniyet birimleri son iki ayda IŞİD'e bağlı terör hücreleri kurmak iddiasıyla bir çok kişiyi gözaltına almıştı.

"Kudüs Çevresindeki Mücahidlerin Şura Meclisi" örgütü, Gazze şeridinde faaliyetlerde bulunan "Kudüs Tevhid ve Cihad grubu" ve "Ensar es-Sunne" gibi grupların birleşmesiyle 2012 yılında kurulmuştu. Adını Gazze'de sivillere yönelik illegal şiddet eylemleriyle duyuran örgüt, 2014'te IŞİD'i destekleyen bir bildiri yayınlamıştı.

"IŞİD İSRAİL'E HİZMET EDİYOR"

Asıl adı Abdullatif Musa olan Ebu Nur Makdisi, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde İbn-i Teymiyye Camisi çevresinde kümelenen ve 'Ensarullah Ordusu' olarak adlı silahlı Selefi bir örgüt kurmuştu. Makdisi, Gazze'de "İslam Emirliği" kurduğunu iddia ederek, Hamas hükümetine savaş ilan etmiş, Makdisi, 15 Ağustos 2009'da Gazze güvenlik güçleriyle örgüt militanları arasında çıkan çatışma sonucu 22 militan ile birlikte ölü ele geçirilmişti.

Filistin'in Kudüs kentinde geçen ay, "İslam Devleti Kudüs Emirliği" imzasıyla Filistinli Hristiyanları 17 Temmuz'a kadar şehri terk etmedikleri takdirde öldürmekle tehdit eden bir bildiri dağıtılmıştı. Hamas ise söz konusu bildirinin "İsrail tarafından Müslümanları terör ile özdeşleştirmek için özellikle yayınlandığını" açıklamıştı.

IŞİD bağlantılı söz konusu gruplar 26 Ağustos 2014'te Hamas ile İsrail arasındaki anlaşmaya varılan uzun dönemli ateşkese rağmen zaman zaman Gazze'den İsrail'e füze atışı yapıyor. Hamas yönetimi "Tekfirci" şeklinde tanımladığı terör hücrelerinin "İsrail'e hizmet ettiği"ni savunuyor ve IŞİD'i "İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını meşrulaştırmak için gerekçe üretmek" ile suçluyor.

Terör örgütü IŞİD nisan ayının başında Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyinde yer alan ve 3 yıldır rejim güçlerinin kuşatması altında bulunan Filistinlilere ait Yermuk Mülteci Kampı'na girmiş ve silahlı Hamas'a yakınlığıyla bilinen Eknaf Beytu'l-Makdis güçleri ile girdiği çatışmaların ardından kampın büyük bir bölümünü ele geçirmişti. Yaşanan son çatışmalar, rejimin ablukası nedeniyle zor şartlar altındaki kampta büyük insani krize yol açmıştı.