BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in son numarası: Para cihadı!

IŞİD yeni savaşçılar kazanmak için başlattığı çalışmanın yanında ilginç bir kavram daha üretti: Para cihadı!

Abone ol

Batılı ve Arap yetkililer, Irak ve Suriye'de birçok yeri kontrolü altına alan Sünni cihatçıların, savaş alanındaki başarısını, başka ülkelerden daha fazla savaşçı çekmek için kullandığını söylüyor. Wall Street Journal'ın haberine göre IŞİD yeni savaşçılar kazanmak için başlattığı çalışmanın yanında ilginç bir kavram daha üretti: Para cihadı! "Cihada henüz katılmamış olanlar... Sizler de paranızla cihat yapabilirsiniz. " çağrısı yapan örgüt finansal kaynaklarını genişletme yoları arıyor.

AKDENİZ'DEN BASRA'YA UZANAN SÜNNİ İSLAM DEVLETİ!

Irak ve Şam İslam Devleti'nin yayınladığı mesaj şöyle: "Akdeniz'den Basra Körfezi'ne Sünnilerin liderliğinde bir İslam Devleti kurmak için bize katılın."

Cuma günü yayınlanan ve gönüllü adam toplamak için hazırlanan videoda, ellerinde silah olan, İngiliz ve Avustralya aksanlı militanlar boy gösterdi. Videoda konuşan militanlar, cihatın erdemlerini överek, yeni kişileri Suriye ve Irak'taki mücadelerinde kendilerine katılmaya davet ediyordu.

Bu video, sosyal medyayı, cihatçıların ilgisini çekmek için dikkatli bir şekilde kullanan IŞİD'in adam toplamaya çalıştığı ilk hamle değil.

CİHADI EN UZAK ALANLARA YAYMA HAMLESİ

Ancak IŞİD'in İngilizce, Almanca ve Rusça Twitter hesaplarından paylaşılan bu video, örgütün yeni neferler toplamak için İngilizce olarak yayınlanan ilk çağrıydı. Ayrıca bu video, IŞİD'in cihatçı kimliğini çok daha uzak alanlara duyurma teşebbüsünü de ortaya koyuyor.

Batılı ve Arap yetkililer, bu çabanın, grunun Irak'ın kuzey, batı ve Suriye sınırında hızla ilerleyerek kaydettiği başarılar sayesinde yeni üyelere arasında yankı uyandırdığına dikkat çekti.

"Son gelişmelerin, dünya genelinde cihatçıların, uzun zamandır arzu ettikleri devleti kurma umutlarını yeşerttiğini" söyleyen Mısırlı bir diplomat, "Mısır'dan, özellikle de Sinai'den Suriye ve Irak'a gidenlerin sayısındaki artıştan endişe ediyoruz" diye konuştu.

KATILIMLAR TÜRKİYE SINIRINDAN

Militanlar IŞİD'e, bölgede diğer Müslüman ülkelere vize uygulamayan sayılı ülkelerden biri olan Türkiye'nin güneyine uçarak katılacak. Türkiye'ye uçan yeni militanlar, burdan sınırdan, Suriye'nin kuzeyindeki Rakka'ya geçiyor ve daha sonra da batı Irak'tan Ürdün sınırına uzanan IŞİD kontrolündeki yerlerde ilerliyor.

Obama yönetiminden bir yetkili "Suriye ve Irak arasındaki açık bir sınır. Onları iki yerdeki mücadeleye de katılmaktan alıkoyacak hiçbir şey yok" dedi.

ARAPÇA KONUŞAN MAVİ GÖZLÜ ALMAN CİHADÇI

IŞİD'in Haziran'ın başında kontrolünü eline geçirdiği Irak'ın en büyük 2. şehri Musul'da bir doktor, örgütün İslamci erlerinin artık Avrupa ve Ortadoğu'yu kapsadığını söyledi. Bozuk Arapça'yla konuşan mavi gözlü, Alman bir militanla tanıştığından bahseden Musullu doktor, militanları mağazalardan alışveriş yaparken gördüğünü anlattı.

Iraklı yetkililer, IŞİD'in hapishane baskınları yaparak, yüzlerce mahkumu dışarı salarak da adam topladığını belirtti.

ÖSO'DAN 4 KOMUTAN IŞİD'E KATILDI

Cihatçı militanların Musul'daki merkez bankasına girerek 450 milyon dolara ve kaçan Irak askerlerinin gizledikleri silahlara el koyduklarını anlatan Batılı ve Arap yetkililer, bu gelişmelerin de Suriye'deki rakip cihatçı grupları IŞİD'e yaklaştırdığını kaydetti. Suriyeli aktivistler, geçtiğimiz hafta Batı'nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu'ndan da 4 komutanın IŞİD'e katıldığını söyledi.

IŞİD bu hafta da, grupla bağlantısı olan Twitter hesapları, El-Kaide'nin ileri gelen isimlerinden Anas Ali el-Nashwan'ın Suriye ve Irak'ta IŞİD'e katılmak üzere bağlılık yemini ettiğini ileri sürdü.

Nashwan'ın IŞİD siyah bayrağı önünde çekilmiş fotoğrafıyla birlikte paylaşılan twitte, "Suudi Arabistan'ın en çok istenen üçüncü adamı da Doğu Akdeniz topraklarına ayak bastı ve İslami devlete bağlılık yemini etti" denildi.

IŞİD EL KAİDE'Yİ FAZLA YUMUŞAK BULUYOR

IŞİD bu yıl El-Kaide ile bağlantısını kopardı ve Suriye'deki kolu olan El-Nusra ile çatıştı. IŞİD liderleri, El-Kaide'nin dini azınlıklara yaklaşımının fazla yumuşadığı ve sigara içme ve müzik dinleme gibi sosyal olarak tabu olan konularda fazla esnek olduğu gerekçesiyle anlaşmazlık yaşıyor.

Rakip İslamcılar, IŞİD'in askeri gücünün tamamını, YouTube ve Twitter'da yayınladığı askeri şovundan aldığını savunuyor. Batılı ve Arap yetkililer, bu sosyal medya organlarının, IŞİD'in yeni militanlar toplaması ve finansman kaynağı bulması için zaruri olduğunun altını çizerek, örgütün de bu yüzden savaş kazanımlarının belgelerini sosyal medya üzerinden paylaştığını söylüyor.

IŞİD'DE YENİ TREND: PARA CİHADI!

Batılı yetkililer, IŞİD, Twitter ve Facebook kanalıyla destekçilerden para yardımı yapmalarını istemiş olsa da, asıl finansman kaynağının haraç ve fidye olduğuna dikkat çekiyor.

IŞİD'in destekçilerinden Abdullah Mohisine, 900 kez paylaşılan twitinde, "Cihada henüz katılmamış olanlar... Sizler de paranızla cihat yapabilirsiniz. Kardaha'yı bombalamak için 100 grad füzesi almak istiyoruz" dedi. Mohisine, paylaştığı twitine bir de Türkiye'den bir telefon numarası ekledi.

IŞİD kontrolündeki bölgede yaşayan Suriyeliler, grubun Irak ve Suriye'deki başarısının, yeni bir güven aşıladığını belirtiyor.

ÖRGÜTÜN OPERASYON MERKEZİ RAKKA

Yetkililerin, IŞİD'in operasyonel merkezi olduğuna inandıkları Rakkalılar, bu şehre Asya ve Kuzey Afrika'dan militanların geldiğini söylüyor. Bölgeye daha yeni gitmiş olan yabancı cihatçılar, IŞİD'in İslam halifeliğini yeniden canlandıracağından emin.

Rakka'da yaşayan biri şehirdeki son durumu şöyle açıklıyor: "Dışarıdan yeni militanlar geliyor ve bunların bazıları ailelerini de yanında geitriyor. Rakk'daki tüm otelleri doldurdular ve şehrin en güzel mahallesi olan El-Thukna'ya da yerleşmiş durumdalar. IŞİD, Rakka halkına boş evlerini, göçmenlere açmaları yönünde çağrı yapıyor."

AVRUPADAN KAÇ CİHADÇI VAR

Avrupalı hükümetler en az 1,400 vatandaşının, büyük kısmı IŞİD'in yanında olmakla birlikte, Suriye'de savaştığını düşünüyor. Avrupa, radikalleşmiş ve patlayıcılarla savaş talimi yapmış bu kişilerin ülkelerine geri döndüğünde tehdit arz edeceğine inanıyor.

Öte yandan gerçek rakam çok daha yüksek olabilir. İngiltere parlamentosundan bir isim bu hafta Suriye'de 1,500 İngiliz'in savaştığını söyledi. Resmi tahminler ise Suriye'de 500 İngiliz'in savaştığı yönünde.

Geçtiğimiz yılın sonunda getirilen yeni yasalara rağmen, İngiltere gibi yerlerden, cihatçılara katılanların sayısı artmaya devam ediyor. İngiltere geçtiğimiz yıl Suriye'ye savaşmaya giden 20 kişiyi vatandaşlıktan çıkardı.

Avrupalı bir diplomat, Suriye ve Irak'taki krizin, kendi ülkesinden tahmin edilmedik sayılarda katılımcı çektiğini açıkladı.

Avrupalı diplomat, "Sömestr tatilinden sonra okul sıralarında farkedilir ölçüde bir boşalma oldu. Çocuklar savaşa gidiyor. Sosyal hizmet çalışanları, Ortadoğu'daki hiçbir savaşta bu tür bir şeye tanık olmadıklarını söylüyor. Ayrıca Avrupalı intihar bombacılarının sayısının arttığınuı görüyoruz" dedi.