BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,75
ALTIN 2.496,55
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'in rehin aldığı çocuk işkenceyi anlattı

IŞİD'in rehin aldığı 148 Kürt öğrenciden biri olan R.D yaşadığı işkenceyi anlattı.

Abone ol

IŞİD, YPG’nin elindeki savaşçılarıyla takas için 148 Kürt öğrenciyi rehin aldı. Bunlardan biri de 15 yaşındaki R.D.'ydi. Bırakıldıktan sonra Türkiye’ye sığınan R.D. rehineyken gördüğü işkenceyi anlattı.

Öğretmen bir anne ile memur bir babanın oğlu olan R.D. Suriye'deki iç savaşa rağmen eğitimini sürdürüyordu. 9’ncu sınıf öğrencisi R.D. ailesiyle birlikte Kobani'de yaşıyordu. 30 Mayıs’ta, yaklaşık 150 arkadaşıyla birlikte, sınava girmek için Halep’e gitti. Halep'ten dönerken yemek molası verdikleri sırada IŞİD militanları tarafından kuşatıldılar.

“Biz mola veriyorduk, geride kalan arkadaşlarımızı bekliyorduk. Onlar da gelsin beraber gidelim diye. Onlar gelmeden IŞİD militanları geldi. Arabalarıyla gelip yanımızda durdular ve bize 'Sizi alıkoyuyoruz, iki gün tutup bırakacağız' dediler. Bizi o gece, Membic’teki bir camiye götürdüler. O geceyi orda geçirdik. Sonra bizi bir okula götürdüler. İlk gece 10 saat bizi gezdirdiler. Çok yorgunduk ve yattık. Sabah 4’te bizi uyandırdılar, namaz kılmamızı istediler. Sabah namazını kıldıktan sonra kahvaltı yaptık. Kahvaltıdan sonra bizi okula götürdüler.”

PAZARLIK NESNESİ OLDULAR

Al Jazeera'nın haberine göre, R.D. ve arkadadaşları hemen bırakılacaklarını umut ediyordu. Ancak öyle olmadı. IŞİD onları YPG’nin elindeki savaşçılarıyla takas etmek istiyordu.

“Üç gün geçti. ‘Bizi bırakın’ dedik bırakmadılar. Niye bırakmadıklarını sorduğumluzda ise ‘Sizi YPG’nin elindeki esirlerle takas edeceğiz’ dediler. Ancak YPG bunu kabul etmediğini açıkladı. Bunun üzerine bir kez daha bizi bırakmalarını istedik, bu kez de ‘Size namaz ve Kuran öğreteceğiz’ diye bırakmadılar. Sonra bizi Kobani’yi aldıktan sonra Kobani’de bırakacaklarını söylediler.”

ekran-resmi-2014-11-10-14.09.28.png
DAYAK VE İŞKENCE 

R.D. kaçırıldıktan bir süre sonra dayak ve işkencenin başladığını anlattı.

“Tekerlek işkencesi yapıyorlardı, ya da ellerimizi arkadan bağlayıp yükseğe asıyorlardı. YPG hakkında bilgi almaya çalışıyorlardı. YPG’de yakını var mı yok mu, nerede oturuyor onu öğrenmeye çalışıyorlardı. Kaçmaya çalışanlara işkence yapıyorlardı. İşkenceden korktuğum için kaçamadım. Bana da işkence yaptılar, YPG ile ilişkim olup olmadığını öğrenmeye çalışyorlardı.”

IŞİD militanlarının kendilerine din dersleri verdiğini ifade eden R.D. diğer zamanlarda ise siyasi sohbetler yaptıklarını anlattı.

“Bize YPG’ye katılmayın diyorlardı. ‘YPG kötüdür, kafirdir’ diyorlardı. IŞİD’e katılmamızı istiyorlardı. Her günümüz böyle geçiyordu. 5 vakit namaz kılıyorduk. Namaz bilmeyenlere namaz öğretiyorlardı.”

KAFA KESME GÖRÜNTÜLERİ İZLETTİLER

R.D. IŞİD'in Halep’ten dönen grup içinde bulunan kız öğrencileri geri gönderdiğini belirterek, bazı rehinelerin de kaçmayı başardığını söyledi. Derwiş, örgütün zaman zaman kendilerine kafa kesme görüntüleri izlettirdiğini de anlattı.

“Bize işkence ve kafa kesme görüntülerini izlettiriyorlardı. Bize de böyle yaparlar diye korkuyorduk. Çok korktum. Bizi öldürecekler, kafamızı kesecekler diye çok korktum. Soruyorduk ‘Bizi öldürmeyecek misiniz?' diye. 'Siz Müslümansınız, öldürmeyeceğiz’ dediler.”
R.D. örgütün elinde rehinken, IŞİD Kobani’ye saldırdı. Anne ve babası Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldı.  Tam umutlarını yitirdikleri sırada onlar da serbest kaldı.

"Bir önceki gün biri geldi ‘Sizi bırakacağız’ dedi ama inanmadık. Çünkü sürekli ‘Sizi bırakacağız’ diyorlardı. Ama hiç bırakmıyorlardı. Grupta YPG’ye yakın olanları bırakmadılar. Kalan 39 kişiyi bıraktılar. Kapıyı açıp ‘Gidin’ dediler. Membic’teki bir mahalleleye sığındık. Ailelerimizi aradık. Ben babamı aradım, babam birini gönderdi. Bir arkadaşı geldi beni aldı. Beni sınıra kadar getirdi, sınırdan kaçak yollarla Türkiye’ye geçtim. Beni bıraktıklarına inanamıyordum. Buraya gelene kadar rüya sanıyordum.”