BIST 9.802
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,37
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in petrolü ABD-Türkiye arasında kriz oldu!

Washington ve Ankara arasında IŞİD ile ilgili yeni bir gerginlik daha ortaya çıktı. ABD IŞİD'in Türkiye'ye sattığı petrolü de hedef alacak...

Abone ol

ABD’nin, Türkiye ile IŞİD’in petrol gelirinin kesilmesi konusunda da kapsamlı görüşmeler yürüttüğü ortaya çıktı. Irak’taki Amerikan hava saldırılarının bir sonraki hedefi, Türkiye’ye petrol taşıyan IŞİD tankerleri olabilir.

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın habeirne göre ABD Başkanı Barack Obama’nın hafta içi IŞİD’e karşı mücadele için açıkladığı stratejinin üçüncü ayağında yer alan, örgütün finansal kaynaklarının kurutulması hedefinde Washington ve Ankara arasında yeni bir gerginlik daha ortaya çıktı. IŞİD’in en büyük gelir kaynaklarından birinin petrol ticareti olduğunu belirleyen Amerikan Yönetimi, Türkiye’deki bazı yerel tüccarların da bu ticarette rol oynaması nedeniyle Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Cuma günü Ankara’da yaptığı temaslarda konuyu Türk yetkililerle geniş bir şekilde ele aldı. Üst düzey bir Amerikan yetkilisi, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Türkiye ile IŞİD’in finansal desteğinin kesilmesindeki işbirliğimiz devam ediyor. Petrol ticareti bunun en önemli kısımlarından biri. Ticaret, havadan görülebilecek biçimde tankerlerle yapılıyor. Bu tankerler şimdiye kadar hava operasyonlarında hedef olmadı ama bu bir seçenek” dedi.

TÜRKİYE'Yİ AÇIKÇA ELEŞTİRMEKTEN KAÇINIYOR

New York  Times Gazetesi ise bugün birinci sayfadan yayınladığı bir haberle Obama Yönetimi’nin IŞİD’in milyonlarca dolarlık petrol gelirini kesmek için çalıştığını ama çoğu karaborsa piyasada satılan bu petrol için NATO müttefiği Türkiye’nin ikna edilemediğini yazdı. Yönetimin bu konuda Türkiye’yi açıkça eleştirmekten kaçındığını ama perde arkasında görüşmelerin sürdüğünü belirten gazeteye konuşan bir Yönetim yetkilisi şunları söyledi:

“Yabancı savaşçı akışının durdurulması, sınır güvenliği ve IŞİD’in para kaynaklarının kurutulması stratejimizin en önemli maddelerinden biri. Önümüzdeki günlerde bu çabalar çerçevesinde Türkiye ve bölgedeki diğer ortaklarımızla yakından çalışmaya devam edeceğiz.”