BIST 9.575
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.482,47
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in Kobani saldırının perde arkası!

IŞİD'in Kobani'ye düzenlediği kapsamlı saldırının yankıları sürerken bölgeyi en iyi bilen isimlerden olan Fehim Taştekin, saldırının perde arkasını analiz etti.

Abone ol

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) sahur vakti Kobani'nin merkezine sızarak sansasyonel bir saldırıya imza attı. Peki IŞİD'in bu saldırıyla amacı neydi? Bölgeyi yakından takip eden gazetecilerden Radikal yazarı Fehim Taştekin, IŞİD'in Kobani saldırısını analiz etti.

"IŞİD’in bu saldırıyla amacı neydi?" sorusuna maddeler halinde yanıt veren Taştekin saldırının nedenlerini şöyle sıraladı:

İNTİKAM ALMAK

Tel Ebyad ve Ayn el İsa’yı kaybeden örgüt intikamı Kobani’den almaya kalkıştı. Saldırılar Kobani’ye tekrar ele geçirmeye yönelik bir stratejinin ürünü gibi gelmiyor. Halep yolu üzerindeki Sirrin taraflarından ve Rakka yolundan gelerek saldıran militanları taşıyan araçların sayısı bir düzineyi geçmiyor. Bu kadar az sayıda savaşçıyla Kobani’yi ele geçirmek ve kontrolü sağlamak mümkün değil. Maksimum kayıp verdirmek ve ölmek saikiyle geldikleri anlaşılıyor.

YPG’NİN PRESTİJİNİ YIKMAK

İkinci amaç YPG’nin kartopu gibi büyüyen prestijini sarsmak olabilir. IŞİD Irak ve Suriye cephesinde en ağır darbeyi Kürtler eliyle yedi. Kobani zaferi sırasında Paris’te Elysee Sarayı’nda ağırlanan YPJ Komutanı Nesrin Abdullah, Tel Ebyad zaferi sonrası İtalya Parlamentosu’na konuk oldu. IŞİD, YPG efsanesini sarkmak için istediği takdirde Kürtleri can evinden vurabileceğini göstermek istedi.

KENDİ MİLİTANLARINA MORAL

IŞİD’in Kobani’de ağır kayıpları örgüt içinde tartışmalara yol açmıştı. Bu yüzden örgütü terk etmeye kalkışan en az 120 kişi Rakka’da infaz edildi. Bu yenilgiye Tel Ebyad ve Ayn el İsa eklenince IŞİD örgüt içinde moral çöküntüsü arttı. Örgüt dağılmayı önlemek için Kobani’de Kürtlere ağrı bir bedel ödeme yolunu seçti.

DÖNÜŞLERİ ÖNLEMEK

Dört ay süren ve ocakta sona eren çatışmalar ve bombardıman yüzünden önemli ölçüde yıkılan Kobani’de normalleşmeyi önlemek bir diğer amaç olabilir. Kobani’ye dönüşlerin bu saldırılarla sekteye uğraması muhtemel. IŞİD bu şekilde Kobani’nin güvenli olmadığı mesajı verdi.

RAKKA VE CARABLUS’A OPERASYONU DURDURMAK

Tel Ebyad’ın intikamını almak, kendi militanlarına moral vermek, Kobani’nin güvende olmadığını göstermek gibi nedenlerin ötesinde IŞİD’in stratejik beklentisi şu olabilir: YPG ve Burkan el Fırat güçlerinin ABD’nin hava desteği ile Cerablus ve Rakka’ya yöneleceğine dair beklenti var. IŞİD Tel Ebyad’dan sonra Cerablus ve yanı başındaki Rai sınır kapılarını da kaybederse Türkiye üzerinden lojistik destek hatlarını tamamen yitirmiş olacak. Türkiye sınırlarından beslenen Rakka ise IŞİD hilafetinin merkezi. IŞİD bu iki kritik bölgeye yönelik operasyonları önlemek için Kobani’ye saldırıp YPG’yi saldırı pozisyonundan savunma pozisyonuna geçmeye zorluyor. YPG güçleri geniş bir alana yayıldığı için Kobani saldırısı daha kolay hale geldi.