BIST 9.048
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,97
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'in kaçırdığı Türk rehineler için flaş gelişme SON DAKİKA

IŞİD, Irak'ın Musul kentinde kaçırdığı Türk şoförlerini serbest bıraktı. Serbest kalan TIR şoförleri ise, militanların pasaportlarını ve telefonlarını geri verdiklerini ancak araçlarına el konulduğunu belirtti.

Abone ol

Irak'ın Musul kentinde El Kaide bağlantılı IŞİD militanları tarafından kaçırılan Türk şoförlerin serbest bırakıldı.

Musul'u ele geçiren IŞİD, 9 Haziran günü İskenderun Limanı'ndan Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot götüren 32 Türk TIR şoförünü kaçırdı. O günden beri Türk şoförleri ellerinde tutan IŞİD militanları ile aşiretler araya konularak temaslar kuruldu. Günlerce devam eden görüşmeler nihayet olumlu sonuç verdi ve IŞİD, şoförleri serbest bırakma kararı aldı, ancak TIR'lara el koydu.

TÜRK YETKİLİLER KARŞILADI

IŞİD'in bugün serbest bıraktığı 32 Türk TIR şoförü gittikleri Mahmur Kaymakamlığı'nda Türkiye'nin Erbil Başkansolosu Mehmet Akif İnam tarafından teslim alındı.

Şoförleri taşıyan uçak Şanlıurfa'daki GAP Havaalanı'na inecek.

MEDYAYA KONUŞMAYIN UYARISI

Başkonsolos İnam, şoförlere geçmiş olsun dileğinde bulunduktan sonra kısa bir konuşma yaparak, uçakla Erbil'den Ankara'ya gönderilebileceklerini belirterek, "Medyaya konuşmayın" diyerek uyarıda bulundu.
Şoförler burada kısa süre kaldıktan sonra konsolosluk yetkilileriyle birlikte otobüsle Erbil'e gitmek üzere yola çıktı.

ÖZEL UÇAK GÖNDERİLDİ

Şoförler, daha sonra Konsolosluk yetkilileriyle birlikte otobüsle Erbil'e gitmek üzere yola çıktı. Şoförleri Erbil'den alıp Ankara'ya ulaştırmak üzere Dışişleri Bakanlığı saat 15.00'te özel uçak gönderdi.

Şoförlerin Ankara'ya götürülecekleri bilgisinin ulaştırılmasının ardından kendilerini karşılamak için Habur Sınır Kapısı'nda bekleyen yakınları da evlerine döndü..


TÜRK ŞOFÖRLERDEN İLK GÖRÜNTÜLER - TIKLA

ışidin serbest bıraktığı türk şoförlerden ilk görüntü.jpg

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'nın serbest bırakılan TIR şoförleri hakkında açıklama yaptı. Davutoğlu olumlu gelişmelerin dün akşam saatlerinden itibaren geldiğini ancak emin olmadan açıklama yapmadıklarını belirtti ve şoförlerin bugün akşam saatlerinde Ankara'da olacaklarını söyledi.  (Haberin devamı için TIKLAYIN)


"EŞYALARINIZI TOPLAYIN SİZİ SERBEST BIRAKIYORUZ" 

Kaçırılan şoförlerden Serdar Bayrak Kürt bölgesindeki Mahmur’a hareket ettiklerini söylerken IŞİD üyelerinin sabah saatlerinde ’'Eşyalarınızı toplayın, sizi bırakıyoruz’’ dediklerini belirtti.

Serdar Bayrak, sağlık durumlarının iyi olduğunu söylerken, ailelerini de arayarak serbest bırakıldıklarnı duyurduklarını vurguladı.

"BENİ ÖLDÜRÜRLER"

Serbest bırakılan şoförlerden Mustafa Tezdöner'den akşam saatlerinde sınırda olacaklarını söyledi:

Daha tam serbest bırakılmadık. Serbestsiniz dediler bize, arabalarımzı aldılar bizden. Sağlık durumumuz o kadar iyi değil. Ciddi müdahaleye ihtiyacımız yok ama çoğu arkadaşımız kötü koşullardan dolayı hasta oldu. Şuan akşama kadar sınırda olmayı umuyoruz. Şu an da 32 şoförüz. Konuştuğumuzu bilseler öldürüler beni. 

'YÜRÜYEREK GELİYORUZ'

TIR şoförlerinden Ökkeş Şen ise serbest bırakıldıklarını ve yürüyerek Erbil'e ilerlediklerini söyledi:

Hep beraber yoldayız, ama bize arabalarımızı vermediler. Bizi öldürceklerinden korktuk ama bize kötü davranmadılar. 32 kişiyiz yürüyerek geliyoruz. Bizi bıraktılar yanımızda kimse yok yürüyerek Erbil'e geliyoruz.

Serbest bırakılan bir diğer TIR şoförü Halil Adam ise şunları söyledi:

"ARAÇLARIMIZA EL KONULDU"

Arabalarımıza el koydular, yürüyerek Mahmur'a gidiyoruz. Bizi bir yere götürdüler akşam 12'de bizimle konuşma yaptılar; sizinle sorunumuz yok, sizi tamamen bırakacağız dediler. Pasaportlarımızı telefonlarımızı verdiler. Arabalarımıza el koydular. Saat 12'de bizi serbest bıraktılar. Arabayla sizi biri gelip alacak dediler. Şu an araba geldi gidiyoruz.

TÜRK ŞOFÖRLERİN ÇALIŞTIĞI ŞİRKETİN SAHİBİNDEN AÇIKLAMA

IRAK'ın Musul kentinde IŞİD militanları tarafından geçen 10 Haziran'da rehin alınan 32 şoför serbest bırakıldı. 32 şoförün çalıştığı şirket olan Kızıl Grup Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kızıl, şoförlerin serbest bırakılmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Irak'ta rehin tutulan şoförlerin serbest bırakılması aileleri ve bağlı çalıştıkları şirket yöneticileri tarafından sevinçle karşılandı. 32 şoförün bağlı çalıştığı Kızıl Grup yönetim kurulu üyesi Mehmet Kızıl, günler sonra şoförlerin burunlarının bile kanamadan ailelerine kavuşmasının mutluluk verici olduğunu söyledi. Mehmet Kızıl, bu süreçte üstün bir gayret gösteren ve şoförlerin serbest bırakılmasında büyük rol oynayan devlet yetkililerine teşekkür ederek, şöyle dedi: "Günlerdir rehin tutulan şoförlerimizin serbest bırakıldıkları haberini aldık. Bizim için bu çok önemliydi. IŞİD sadece şoförlerimizi serbest bıraktı, araçlarımız halen onların elinde. Ama bu çok önemli değil, önemli olan şoför kardeşlerimizin burunları bile kanamadan sağ salim ailelerine kavuşmaları. Bu süreçte büyük emek harcayan devlet yetkililerine sonsuz teşekkür ediyorum."

IŞİD TIR'LARI VERMEDİ

Mehmet Kızıl, şoförlerin serbest kaldıklarını ve gün içerisinde Türkiye'ye dönerek aileleri ile kucaklaşacaklarını dile getirirken, araçlarının ise hala IŞİD'in elinde olduğunu ifade ederek, "Araçlarımızın halen orada olması çok önemli değil. Bizim için önemli olan şoförlerimizin sağlığıydı. Bu süreçte her zaman 'Önce can, sonra canan' dedik. Zor bir süreçten geçtik. Ama bu süreç mutlu bitti. Şoförlerimiz rehin alındıklarında bizler hem de aileleri büyük bir üzüntü yaşadık. Ama Allah'a şükür kimseye bir zarar gelmedi" diye konuştu.

AİLELER HABUR'A GİTTİ

IŞİD'in rehin aldığı şoförler de telefonla ulaşarak ailelerine serbest bırakıldıklarını bildirdi. Yoğun olarak Şanlıurfa ve Mardin'de yaşayan yakınları da aldıkları bu haberin ardından şoförleri karşılamak üzere Habur Sınır Kapısı'na hareket etti.

IŞİD, 10 Haziran’da Musul yakınlarında 31 Türk TIR şoförünü kaçırmıştı. 

Şoförlerin yakınları Gaziantep’te bağlı çalıştıkları firma yetkilileriyle görüştüklerini ve rehineler karşılığında militanların fidye istediklerini iddia edilmişti.