BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,96
ALTIN 2.421,77
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in en çok istediği kent! Anbar düşerse...

Bağdat'a giden yol üzerindeki Anbar'dan gelen son dakika haberler kötü, IŞİD kenti üç taraftan kuşatmış durumda.

Abone ol

ANBAR'ı almak isteyen IŞİD bu kritik kent için var gücüyle saldırıyor, kentten gelen son haberlere göre üç yandan kuşatma başladı.

Anbar Bağdat'a giden yoldaki son durak olarak görülüyor. Kent ikmal hattı açısından lojistik öneme sahip.

Irak'ın batısındaki Anbar bölgesinde ise, IŞİD Irak ordusunun elinde kalan son bölgelerden birisi olan ve Bağdat'a sadece 35 kilometre uzaklıktaki Amriyat el-Felluce kasabasında saldırılarını yoğunlaştırmış durumda.

IŞİD ÜÇ KOLDAN SALDIRIYOR

AFP'ye bilgi veren Amriyat el-Felluce polis müdürü Arif El Canabi, "IŞİD üç koldan saldırıyor. Neredeyse tamamen kuşatılmış durumdayız" dedi.

El Canabi, şu ana kadar mevzilerini koruduklarını ifade etse de "Eğer kasaba düşerse IŞİD'e karşı savaş Bağdat kapılarına dayanacak" diye uyardı.

IŞİD son haftalarda Bağdat'a ilerleyişini durdurmuş olsa da Irak'ın başkentinde son günlerde gerçekleşen bombalı saldırıları üstlenmişti.

IŞİD ANBAR'I NEDEN İSTİYOR?

Bölge uzmanları Anbar'ın IŞİD'in Irak'taki varlığı açısından büyük stratejik önem taşıdığını, zira başkent Bağdat'a yönelik bir saldırıyı mümkün kılacak ikmal hattını Anbar'da kurabileceklerini belirtiyor.

anbar-harita.jpg

45 BİN KİŞİYLE KUŞATILDI

Bağdat'a giden yolda büyük bir öneme sahip olan Anbar kentini IŞİD 45 bin militanla kuşatmış durumda. Yerel yetkililer kentin 10 gün içinde düşebileceğini söylüyorlar. ABD'nin gözü de Kobani'den çok kritik öneme sahip olan Anbar'daki çatışmalarda. Bağdat'a 10 kilometre mesafede olan IŞİD, Anbar'ı aldığı taktirde önünde hiç bir engel kalmayacak.

IŞİD ASKERİ ÜSSÜ DÜŞÜRMÜŞTÜ

Anbar'daki kritik çatışmalarda Irak askerleri geri çekilince önceki gün kritik öneme sahip askeri üs IŞİD militanlarının eline geçmişti. Ramadi kentinin batısında bulunan üs, bölgeden geçen yolların kesiştiği noktada kilit bir öneme sahipti. Irak ordusu kayıplara rağmen Irak'ın en büyük ikinci barajı ile Anbar vilayetinin başkenti Ramadi'nin savunmasını sağlayan Ayn El Esad askeri üssünün kontrolünü elinde tutuyor.