BIST 9.525
DOLAR 32,63
EURO 34,84
ALTIN 2.503,13
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'in Batılı kadınları

IŞİD'e katılmak isteyen Batılı kadınları inceleyen bir araştırma, kadınların örgüte katılma sebebini soruyor. Araştırmacılarla konuşan bir kadın IŞİD'in geçişlerine yardımcı olması için Türkiye sınırına avukat yolladığını iddia ediyor.

Abone ol

Avustralya'nın Sidney kentinde bir banliyöde duvara çizilen Müslüman kadın resmi. Avustralya IŞİD karşıtı koalisyonda yer alıyor.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Stratejik Diyalog Enstitüsü, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katılmak isteyen Batılı kadınlarla konuşarak bir rapor yayınladı.

Raporda gruba katılan Batılı kadın sayısının 550 civarında olduğu söyleniyor.

IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerde bulunan kadınlarla internet üzerinden iletişim kuran araştırma ekibi, kadınların sosyal medya paylaşımlarını da incelemiş.

Bir IŞİD üyesi ile evli olmayan ama IŞİD'e katılmak isteyen kadınların gösterdikleri sebepler, Müslümanların Suriye'den Bosna'ya, Myanmar'dan Mali'ye uğradığı saldırılar, Batılı ülkelerin politikalarının bu saldırıların sürmesindeki rolü, Müslüman olarak hissettikleri görev ve aidiyet hissi ile 'hilafetin' inşasına katılma olarak sayılıyor.

Kadınlardan biri gitme sebebini şu şekilde anlatıyor: "İslam'dan kurtulmak isteyen bu insanlar arasında nasıl yaşayabilirsin? Vallaha bu kafirler ve münafıklar Müslümanlara zarar vermek için herşeyi yaparlar."

IŞİD'e katılan batılı kadınlar hakkında yapılan ilk araştırma olduğu belirtilen raporda, kadınların Suriye ve Irak'a nasıl gittikleri, buralarda nasıl bir hayat yaşadıkları aktarılıyor.

Türkiye'ye IŞİD avukatı iddiası

Kadınlardan biri Suriye'ye geçmek için "T" olarak ifade ettiği bir ülkeye geldiğini söylüyor. Raporda buranın yüksek ihtimalle Türkiye olduğunu yazıyor.

Raporda adı Hattab olarak geçen kadın Türkiye'de 5 yaşından küçük iki çocuk sahibi olan iki başka kadınla buluştuğunu ve beraber Suriye'ye geçmeye çalıştıklarını anlatıyor.

Kadınlar asker tarafından yakalanıyor ve çarşaflarını açmaları isteniyor. Kadınların Suriyeli olmadığını anlayan asker, IŞİD ile bağlarını sorguluyor ve kadınlar ülkelerine geri dönmek üzere bilet rezervasyonu yaptırıyor.

Bundan sonra olanları Hattab şu şekilde anlatıyor: "(IŞİD) zor durumda olduğumuzu öğrendi ve bize sihirbaz gibi iş yapan bir avukat yolladı ve hapiste geçen uzun, yorucu bir haftadan sonra gitmemize izin verdiler Elhamdulillah."

Rapor bu duruma dikkat çekerek, IŞİD'in avukat yollama iddiasının iyi şekilde organize olmuş, finans kaynakları sağlam olan ve devletvari şekilde işleyen bir örgüt olduğu çıkarımını yapıyor.

Ayrıca örgütün gayriresmi olarak Türkiye'den kişilerle ilişki halinde olduğu resminin çizdiğini söylüyor.

Hattab, Suriye tarafına geçtiğinde bu kez Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından yakalandıklarını, yanındaki kadınlardan birinin IŞİD üyesi kocasının ÖSO ile konuşarak kadınların IŞİD tarafından kontrol edilen bölgeye varmasının sağlandığını söylüyor.

IŞİD'de hayat

Araştırmaya göre bekar kadınlar 'makkar' olarak bilinen pansiyonda kalıyor ama kira, elektrik, su gibi faturaları ödemiyorlar. Aylık gıda ihtiyaçları karşılanıyor ve belli bir miktar ödenek sağlanıyor. Eğer kadın evliyse, çifte bir ev veriliyor. Bekar kadınlar yanlarında bir erkek olmadan genelde sokakta dolaşamıyor.

Kadınlar, namaz vakitlerinde hiçbir dükkanın açık olmadığını da söylüyor.

Kadınların ana sorumluluğu ev işleri olarak anlatılıyor. Araştırmaya dahil olan 12 kadından üçü, savaşmak istediklerini beyan ediyor.