BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.504,49
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in asıl hedefi Türkiye sınırındaki o kent!

Irak'tan son dakika haberleri... Irak'ta etkinlik alanını her geçen gün arttıran IŞİD'in asıl hedefinin Türkiye sınırındaki Azaz kenti olduğu ileri sürüldü.

Abone ol

Irak'tan son dakika haberleri

IŞİD'in etkinlik alanını genişlettiği Irak'taki son gelişmeler İngiliz medyasının ana gündem maddesi oldu. İngiltere'nin önde gelen leri IŞİD'in hedeflerini ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu sınır ülkelerin karşı karşıya kaldığı tehditleri analiz ettiler.

Öte yandan, IŞİD, Suriye'de petrol zengini Rakka ve Deyr Ez Zor ile, Irak'taki petrol bölgeleri Musul ve Beyci'yi ele geçirdi. Örgüt aynı zamanda Ortadoğu'nun en büyük su kaynakları Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde de büyük oranda kontrolü sağladı.

TÜRKİYE SINIRINDAKİ AZAZ İLK HEDEF

Financial Times, IŞİD militanlarının Suriye ve Irak arasında kendi hakimiyet alanını yaratarak, bölgedeki sınırları yok etmeye çalıştığını yazıyor. Gazete IŞİD'in bu taktikle rakiplerine gelecek yardımları bastırabileceğini ve engelleyebileceğini ifade ediyor.

Haberde, bu durumun Suriye'deki diğer muhalifleri bastırabileceği endişesine de yer veriliyor. Financial Times, Türkiye sınırındaki Azaz kentinin IŞİD'in eline geçmesi halinde, örgütün diğer muhalif gruplara yardımı engelleyebileceğini belirtiyor.

ASIL AMAÇ SINIRLARI SİLMEK

Gazeteye konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, şunları diyor:

"IŞİD için şu anda en önemli şey Suriye ve Irak sınırlarını birleştirmek. Asıl hedef bu. ... Örgüt böylece kontrol ettiği alanı Halep'ten Irak-İran sınırına kadar genişletmek istiyor."

Haberde ayrıca, Suriye sınırındaki kasabaları ele geçiren örgütün sıradaki hedefinin Hadisa kentindeki baraj olduğu belirtiliyor. Bu barajın Irak için önemli bir enerji ve su kaynağı olduğu da vurgulanıyor.

KERRY GEÇ Mİ KALDI?

Independent gazetesi, Irak'taki krizi "Kerry'nin çabaları Irak'ı kurtarmakta geç mi kaldı?" başlıklı bir yazıyla ele alıyor. Patrick Cockburn'ün kaleme aldığı yazıda, IŞİD'in Ürdün ve Suriye sınırındaki başarılarının bölünme korkusunu tetiklediği belirtiliyor.

Cockburn, Irak'ın 1947'lerdeki Hindistan'ı andırdığını yazıyor ve hindistan'ın o dönemde yaşanan katliamlar nedeniyle geçirdiği demografik değişimi hatırlatıyor.

Obama ve Kerry'nin Sünni, Şii ve Kürtlerin ortaklaştığı bir yönetim önerdiğini ifade eden Cockburn, bu çözüm için geç kalınmış olabileceğini söylüyor.

Gazeteci, Sünni ağırlıklı bölgelerde çoktan Irak hükümeti kontrolü kaybettiğini ve güç paylaşımı söz konusu bölgeler için bir anlam ifade etmeyebileceğini belirtiyor.

Yazıda Iraklı yetkililerin açıklamalarına da yer veriliyor. Buna göre Maliki, ABD'den IŞİD'in eğitim kamplarına hava operasyonu yapmasını istiyor ancak Kerry herhangi bir sivil ölümünün önüne geçmek için çok dikkat ettikleri cevabını verdiği belirtiliyor.

IŞİD'in Şiilerin dine ihanet ettiklerine inandığını ve onların ölümü hak ettiğini düşündüğünü kaydeden Cockburn, bu nedenle de güçlerin paylaşıldığı bir Irak yönetiminin çözüm olamayacağını söylüyor.

IRAK'TAKİ SİLAHLAR SURİYE'YE TAŞINIYOR

Times gazetesi "IŞİD ele geçirdiği Amerikan silahlarıyla terör saçıyor" başlıklı bir haberle, Irak'ta yaşananları ele alıyor. Haberde, IŞİD'in Irak'ta ele geçirdiği Amerikan askeri araçlarını Suriye'de kullandığı yazıyor.

Gazete, bunun IŞİD'in bölgede yarattığı tehdide delil olduğunu belirtiyor. Gazeteye konuşan İslam Ordusu muhaliflerinden Abdurrahman El Halabi, Halep'te "kurtardıkları" bölgelerin IŞİD tehdidi altında olduğunu söylüyor.

Haberde, IŞİD'in Ürdün'ü tehdit eden videolar yayımladığı ve Ürdün sınırına giderek yaklaştığı, Ürdün'ün ise sınırdaki güvenliği güçlendirdiği belirtiliyor.

Financial Times da, Suriye ve Irak'taki çatışma alanların arasındaki bağlantının giderek daha görünür hale geldiğini söylüyor. Bazı muhaliflerin gazeteye yaptığı açıklamaya göre, Irak'taki ABD üslerinden alınan tank ve diğer askeri araçlar artık Suriye'de kullanılıyor.

ÜRDÜN SINIRINDA ALARM

Daily Telegraph gazetesi, IŞİD'in Ürdün sınırına dayandığını yazıyor. Haberde, Irak'ın batı sınırının tamamen örgütün kontrolüne geçtiği belirtiliyor.

Merkezi Irak hükümetinin Suriye'yle tek bağlantısının Rabia sınır kapısı olduğu kaydedilen haberde, bu kapının Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında olduğu da vurgulanıyor.

Ürdün kralı Abdullah'ın Arap baharından etkilenmediğini ifade eden gazete, ülkeye yönelik İslami operasyon tehlikesinin arttığını belirtiyor.

Gazete, Irak hükümetinin Kürt peşmergeleri ve İran Devrim Muhafızları ve ona bağlı El Kudüs ordusundan yardım isteyerek IŞİD'in Bağdat'a yönelik ilerlemesini yavaşlattığını söylüyor.

PETROL RAFİNERİLERİ IŞİD'İN ELİNDE

IŞİD, Suriye'de petrol zengini Rakka ve Deyr Ez Zor ile, Irak'taki petrol bölgeleri Musul ve Beyci'yi ele geçirdi. Örgüt aynı zamanda Ortadoğu'nun en büyük su kaynakları Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde de büyük oranda kontrolü sağladı.

İlerleyişini sürdüren IŞİD, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye sınırlarındaki bazı bölgeleri ele geçirerek bu ülkelerle 'komşu' oldu. Örgüt şu anda Türkiye sınırından başlayan, Fırat ve Dicle nehirlerinin sınırını çizdiği Mezopotamya'yı da içine alan stratejik hat boyunca Ürdün ve Suudi Arabistan sınırına kadar olan Sünni bölgeyi kontrol ediyor.

Suriye'nin en büyük kenti Halep'in kuzeyinden itibaren, Irak'ın başkenti Bağdat'ta 40 km yakınına kadar olan Sünni bölgelerde yükselen IŞİD hâkimiyeti, Suriye ve Irak arasındaki sınırı da fiilen ortadan kaldırmış durumda.

işid-işid-son-dakika-işid-son-dakika-harita-irak-harita-son-durum.jpg

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye yaptığı saldırının ardından Irak ordusu askerleri bölgeden çekilmişti.

Türkmen nufüsün yoğun olduğu, Musul'un Telafer bölgesi de IŞİD kontrolü altında.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.