BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,50
HABER /  DÜNYA

IŞİD'in ana gelir kaynağı artık petrol değil!

Pentagon Sözcüsü Kirby "Petrol artık IŞİD’in ana gelir kaynağı değil" derken Ürdünlü pilotun infazını da yorumladı.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, petrolün artık IŞİD'in ana gelir kaynağı olmaktan çıktığını söyledi.

Kirby, basın toplantısında, IŞİD'in Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe'yi öldürmesinin, örgütünün insan hayatını ne kadar değersiz gördüğünü bir kez daha gösterdiğini kaydetti. Ürdün'ün IŞİD'in gücünün azaltılması ve yenilgiye uğratılmasındaki küresel koalisyonun sütunlarından biri kalmaya devam ettiğini ifade eden Kirby, örgütün bu barbarca tavrının sadece IŞİD'e karşı ortak kararlılıklarını güçlendirdiğini bildirdi.

"Bu, kazanan bir tarafın davranışı değil" diyen Kirby, IŞİD’in bu eylemlerinin bölgede geri tepme yaratabileceğini kaydetti.

"Şu andaki örgüt, altı ay öncekinden farklı"

Kirby, IŞİD’in hala savaşçı çekme kapasitesine sahip olduğunu ama örgüte gelip gidişler nedeniyle düzenli ordu güçlerinin bulunmadığını belirterek, IŞİD’in artık daha fazla savunma pozisyonuna geçtiğini ve saklandığını, eskisi gibi konvoylar halinde pek dolaşamadığını ve yüzlerce aracını kaybettiğini dile getirdi.

Kirby, IŞİD’in finansmanının ana kaynağı olan petrolün de artık örgütün temel geliri olmadığını bildirerek, "Şu andaki örgüt, altı ay öncekinden daha farklı" diye konuştu.

Öte yandan Kirby, Somali'de ABD özel operasyon güçlerinin, 31 Ocak’ta, eş-Şebab örgütü ve örgütün istihbarat ve güvenlik alanlarındaki operasyon şefine yönelik, Mogadişu’nun güneyinde insansız hava araçları ve "cehennem ateşi" füzeleriyle saldırıda bulunduğunu bildirdi.

Saldırının sonuçlarını hala değerlendirdiklerini ifade eden Kirby, "Şu ana kadarki değerlendirmemiz ise saldırıların sonucunda herhangi bir sivil kaybın olmadığı" dedi.