BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'i bitirmek için toplanıyorlar

Avrupa ve Arap ülkelerinin temsilcileri IŞİD'le mücadele için ilk kez bir araya geliyor. Toplantı bugün Brüksel'de

Abone ol

60 ülkenin üye olduğu IŞİD karşıtı koalisyon bugün Brüksel'de toplanıyor.

NATO genel merkezinde yapılacak toplantıya Avrupa'dan, Arap ülkelerinden ve diğer koalisyon üyelerinden temsilcilerin geleceği belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşecek üyelerle yabancı cihatçıların durumunun da gündeme alınacağı ve "Batı ülkelerinden cihada ikna eden IŞİD kollarını nasıl yasadışı hale getireceklerini" konuşacakları öğrenildi.

IŞİD'LE İLGİLİ EN BÜYÜK SORUN 

AFP Haber Ajansı'na konuşan üst düzey bir yetkili, "IŞİD'e dair bu bölgede yaşayacağımız uzun vadeli sorunların başında yabancı cihatçılar geliyor" dedi.

Yetkili, Washington'ın Avrupa ve Körfez ülkeleri ile "sınır kontrolünün sıkılaştırılması ve ziyaret edemeyecekler listesi oluşturulması" konusunda görüştüğünü belirtti.

Öte yandan IŞİD'in petrol satışı, haraç kesmesi, insan ticareti, Suriye antikalarını satması, fidye toplaması ve yağmalamadan elde ettiği gelirlerin de konuşulacağı, koalisyon ortaklarının bu gelirleri önlemenin yollarını arayacakları kaydedildi.

Ayrıca yabancı cihatçılar konusunda görüşmek üzere koalisyonun 15 Aralık'ta Marakeş'te toplanacakları öğrenildi.

KOALİSYONUN KURULUŞU TAMAMLANDI

Basının sorularını yanıtlayan John Kerry, "Bu koalisyonun kuruluşunun tamamlandığının göstergesidir. Artık koaliston bir araya gelmeye başlayacaktır" şeklinde konuştu.

ABD, Ağustos ayında Suriye'deki IŞİD mevzilerine hava operasyonlarına başlamıştı. Eylül ayından bu yana ise koalisyon ortakları IŞİD mevzilerine hava bombardımanı düzenliyor.

Suriye'deki hava operasyonlarında ise Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliği, Ürdün ve Bahreyn yer alırken, Irak'taki operasyonlarda Avusturalya, Belçika, İngiltre, Kanada, Danimarka, Fransa ve Hollanda rol alıyor.

Suriye ve Irak'taki hava operasyonlarının çoğu ABD öncülüğünde gerçekleştiriliyor.