BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,93
ALTIN 2.423,22
HABER /  DÜNYA

Ahmet Davutoğlu'ndan Yezidi açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu NTV canlı yayınında önemli açıklamalar yaptı, Türkiye Yezidelire yardım paketi atmış.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
NTV'de Oğuz Haksever'in programına konuk olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak ve Suriye'deki son durum ve IŞİD'in saldırıları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, IŞİD'in Türkiye'den destek aldığı iddialarına, "Bunu söyleyenler haindir" diyerek tepki gösterdi.

Davutoğlu, önceki gün AFAD'ın hazırladığı çok büyük bir yardım paketinin Irak helikopterleriyle Yezidilerin bulunduğu Sincar dağlarına havadan atıldığını söyledi.

Davutoğlu, bu sabah Ankara'da yapılan  MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve üst düzey komutanlarla yapılan zirveyle ilgili şunları söyledi:

"Rutin bir toplantı sayılabilir. Biz çevre bölgemizde bir gelişme olduğunda bir kriz yönetimi gerektiğinde devreye sokacak bir mekanizmamız var. Birkaç şeyi aynı anda yapıyoruz. Bir insani yardımla ilgili bir güvenlikle ilgili koordinasyon yapıyoruz. Mesela dün AFAD, TİKA, Kızılay ve Sağlık Bakanlığımızın yetkilileri ile bakanlıkta bir koordinasyon yaptık. Hem Irak’taki insani duruma yapacağımız müdahaleler nedir; Türkmenler başta olmak üzere oradaki ihtiyaçların tespiti hem de Gazze’ye yardımın konusu. Bugünde dün geceki gelişmeler etkili oldu. Başbakanımızın talimatıyla ilgili kurumlarımızın Milli Savunma Bakanımız, Genelkurmay Başkanlığımız, MİT Müsteşarımız ve İçişleri Bakanlığımız birlikte bir değerlendirme toplantısına ihtiyaç duyuldu. Devlet kurumlarımız arasında koordinasyon için bu toplantılar önemli. Çabuk ve etkili tedbirlerin alınması için gelişmiş bir mekanizma. Birçok sürpriz durumda gerek insani yardım konusunda gerek güvenlikle ilgili alınacak tedbirlerde çok çabuk refleks verebiliyor birimlerimiz. Bu övünç duyulacak bir şey.

TÜRKİYE'NİN ÇEVRESİNDE 8 ÜLKE KRİZ YAŞIYOR

Bunu Türkiye'nin olağanüstü bir gündemle bu toplantılar yapıldı gibi düşünmemek lazım. Maalesef muhalefet partilerimiz bunun hala idrakinde değiller ama Türkiye'nin çevresinde şu anda 8 ülke bir şekilde idare krizi yaşıyor. Bir kısmı yoğun yaşıyor artık merkezi hükümetler toraklarını kontrol edemez haldeler. Etrafımızda bir yangın çemberi var. Etrafta bu kadar kritik bütün devlet çözülürken Türk devleti kendi içinde bir güç biriktiriyor. Biz bunu riske edemeyiz. Birçok çevreler Türkiye'yi de kaosa sokmak isteyebilirler ama iç refleksimiz çok kuvvetli.

VERDİĞİMİZ MALZEMELER HAVADAN ŞİNCAR DAĞI’NA ATILDI

Irak’ta insani operasyon yürüten tek ülke Türkiye. Şincar dağlarına bizim verdiğimiz malzemeler havadan atıldı. Öyle bir hava yaratılıyor ki sanki Türkiye Yezidileri dışlıyor. Oysa tam tersi. Şu ana kadar Türkmenlere 100 bin gıda paketini aşan yardım malzemesi gitti. Bu büyük bir organizasyon gerektiriyor. Çünkü bölgede her yer hareketli. Tek bir nokta değil.

KAMUOYU UYANIK OLSUN

Böyle kritik bir aşamada kamuoyumuzun provokatif haberlerden mesela Türkiye ile IŞİD ilişkisi gibi son derece mantık dışı, hiçbir gerçek veriye dayanmayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni problemin parçası haline getirmeye çalışan yaklaşımlara karşı uyanık ve diri olmamız lazım. Bölgedeki bazı operasyonlardan Türkiye'nin de etkilenmesini isteyen bazı çevreler maalesef Türkiye'den de işbirlikçi bulabiliyor. Bu bazen muhalefet partileri olabiliyor, bazen bazı çevreler oluyor bunlara karşı kamuoyumuzun çok dikkatli olması lazım. Bugün bir gazetede ‘Irak hava kuvvetleri Musul’u bombaladı, rehineler tehlikede’ diye yazıyor. Bunu dünyanın hiçbir uygar basının görmezsiniz. İnsani olarak görmezsiniz, çünkü o rehinelerin ailelerine bu haberin nasıl etki yapacağını düşünürsünüz. Basın etiği açısından da ortada hiçbir belgesi olmayan bir haberden bahsediyoruz. Bunu yapmak hangi ahlaka sığar. Bu toplantıları biz yine yapacağız.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerimiz var ama bir yandan da hayat akıyor bir an birle dikkatimizi dağıtamayız. Gazze ateşkesi ile uğraşırken iki üç gündür ben dün Kerkük Vilayet Meclisi, başkanı Sayın Hasan Turan’ı ağırladım, detaylı bir brifing aldım. Geçen hafta Irak Türkmen Cephesi Başkanını ağırladım. Dün gece Neçirvan Barzani ile konuştum. Bir yandan da Gazze görüşmeleri yaptım. Bir ayda 128 görüşme yaptım. Bu kadar geniş bir alanda biz yoğun bir kriz yönetimi ile uğraşıyoruz. Ama böyle bir dönemde Cumhuriyet Halk Partisi benim hakkımda gensoru veriyor. Gensoru bir haktır hiç tartışmam. Ama böyle bir gündem de biz böyle meselelerle uğraşırken muhalefet partilerinin sadece bizimle uğraşıyor olmaları bile dikkate şayandır.

SPEKÜLATİF HABERLER

‘Gazze’de dökülen kandan Erdoğan ve Davutoğlu sorumludur’ diyorsa bir muhalefet lideri, ‘Ortadoğu’da dökülen kandan Erdoğan ve Davutoğlu sorumludur, Suriye’de Irak’ta olanlardan onlar sorumlu’… Dışarıdan biri okusa bunu sanki Türkiye'de kriz üreten bir mekanizma var. Esad sorumlu değil, Netenyahu değil, Maliki sorumlu değil, IŞİD sorumlu değil, biz sorumluyuz, öyle mi? Rehineler konusu insani bir konu onu önce bir çözelim sonra zaten hukuk devleti içindeyiz, hiçbir zaman hesaptan kaçmadık. Türkiye'de siyasiler muhalefet ve basın ne kadar spekülatif haberle yangına körükle giderse gitsin, bizim devlet aklını her zaman diri tutmamız gerekiyor. Bu sabah yapılan toplantıda temelde Irak ve Suriye’de değişen durum çerçevesinde Türkiye'nin sınır boylarındaki güvenlik sorunları da dahil olmak üzere alandaki değişimlerin ritmini tutmak onlarla ilgili gelişmeleri takip etmek ve alınabilecek tedbirleri etnik şekilde almak. Belki yarın başbakanımız uygun görürse bu toplantıda aldığımız temel konularda değerlendirmelerimizi ele alacağız.

İDDİA EDENLER HAİNDİR

Başbakanın talimat verdiğini söylediniz bugünkü toplantı için insani kriz mi öne çıkıyor?
Türkmenler başta olmak üzere Irak’ta en yoğun insani yardım yapan ülke Türkiye'dir. En kısa zamanda ilk aşamada 20 bin ikinci aşamada 40 bine kadar gidecek bir kamp kurulmaya çalışıldı. Olayın arka planını bildikleri halde Türkiye'ye dönük olarak bu eleştirileri yöneltenler kendileri hiçbir zaman Türkmen davasıyla ilgili bir şeyin içinde olmadılar. IŞİD'in Türkiye'den destek aldığını iddia edenler haindir.

KILIÇDAROĞLU’NUN AKLI YETMEZ

Önce dediler ki Ramazan bayramından önce rehineler bırakılacak. Sonra prestij olsun diye seçimden önce bırakılacak. Kılıçdaroğlu’nun aklı yetmez bunlara başkaları ona söyletiyor.

O KONSOLOSU ALNINDAN ÖPEREK UĞURLADIM

Ben o konsolosu alnından öperek uğurladım. Ben uğurladım. Hiç kimse onların derdiyle benim kadar hemhal olmamıştır. Benim onların kaderleriyle aileleriyle nasıl ilgilendiğimi bilirler. Ben bazen rastgele bir odaya girer ara sorarım. Evlenmişse damatsa arar kızımıza nasıl davranıyorsun diye sorarım. Dışişleri bir aile. Bir aileyiz biz.

IŞİD SİTELERİ HABERİ BÖYLE VERDİ

Davutoğlu'nun IŞİD'le ilgili ılımlı açıklamaları örgüte yakın internet sitelerinde de yankı buldu. Örgüte yakın haber siteleri açıklamayı "AKP hükümetinin Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İslam Devleti hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı'nın açıklamaları, İslam Devleti gerçekliğini ve arkasındaki halk gücünü bir kez daha ortaya koydu." diyerek duyurdu.