BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,83
ALTIN 2.412,07
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'e karşı savaşta favori 2 taşeron aday

Murat Yetkin, IŞİD'e karşı büyük bir mücadele başlatan ABD'nin kara savaşında taşeron aradığını yazdı.

Abone ol

Radikal yazarı Murat Yetkin'e göre IŞİD'e karşı kara savaşında İran destekli Şii milislerle Kürtler dışında savaşacak kimse kalmayacak.

ABD'nin IŞİD stratejisini değerlendiren yazar, İran ile ABD'nin çıkarlarının IŞİD konusunda örtüştüğünü yazdı.

Yetkin, ABD'nin IŞİD'i havadan vurup, kara savaşını "taşerona vermek" gibi yeni bir "uzaktan kumanda" savaş yöntemi izleyeceğini savundu.

Türkiye'nin temkinli duruşunu sürdürmesini isteyen Yetkin, kimlerin taşeronlukta sahne alacağını böyle yazdı:

KOALİSYONDA KİMLER VAR?

"Bugün ilk resmi toplantısını yapacak koalisyonun Batılı üyeleri ABD ve Türkiye’nin yanı sıra, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Danimarka, (NATO üyesi olmayan) Avusturalya. İspanya ve Macaristan’ın da burada yer alabileceğine dair bilgiler var. Arap coğrafyasından ise Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Lübnan, Katar ve Bahreyn’in katılması bekleniyor ve tabii Irak.

Tekrar soralım: Bu ülkelerden hangisi IŞİD’le savaşmak üzere kara birlikleri görevlendirecek.

IŞİD’le kara muharebesine girecek en muhtemel güçler Irak ordu birlikleriyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KRG) güçleri olarak görülüyor; bir de İran istihbaratı yönlendirmesiyle harekete geçen Irak’taki Şii milis güçleri.



Suriye zaten ayrı bir dünya... Beşar Esad yönetiminin son üç yıldır kendisini yıkmak isteyen bu Batı-Arap koalisyonuyla işbirliği yapması zor bir ihtimal. Gerçi IŞİD aslında Esad’a karşı ayaklanan unsurları da öldürüyor ve işte Esad IŞİD’in el koyduğu petrol sahalarının ürününü ondan satın alarak aslında en büyük katkıyı yapıyor, bir yandan da Batı’ya ”Asıl işbirliği yapmanız gereken benim” mesajı veriyor. Ama o iş zor.

Geriye bir de PKK kalıyor, hem Suriye, hem Irak’taki varlığıyla. Ama onun “Gelişmiş silah verin, biz alt ederiz” talebine, onu barış görüşmeleri yoluyla siyasi çözüme zorlamak isteyen Hükümetin onay vermesi beklenmemeli.

ALAVERE DALAVERE KÜRT MEHMET NÖBETE

Başa dönüyoruz: ABD IŞİD’e karşı hava savaşını kendi yapıp, karayı taşerona vermek istiyor ama, geriye İran destekli Şii milislerle Kürtler dışında savaşacak kimse kalmıyor gibi görünüyor.

Bu stratejinin ayrıntıları belli oldukça belki diğer gönüllüler çıkarsa başka, şu andaki manzara daha çok “Alavere dalavere Kürt Mehmet nöbete” sözünü anımsatıyor maalesef.

Bütün bu belirsizlik içinde belirgin olan tel şey ise, bu savaşın kısa sürede bitmeyeceği. O nedenle Türkiye’nin hiç değilse bu defa aşırı temkinle hareket etmesinde, IŞİD’e karşı net tavır alıp, ama işin içine balıklama dalmamasında fayda var."

Yazının tamamı için