BIST 9.487
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.494,89
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'e karşı kritik İncirlik pazarlığı

ABD Başkanı Obama'nın IŞİD özel temsilcisi John Allen Suriye'deki operasyonlarda İncirlik Üssü'nün kullanılması için Ankara'ya geldi. Türkiye sınırda güvenli bölge istedi

Abone ol

Türkiye-ABD arasındaki Suriye trafiği hız kazandı. Türkiye sınırlarını Suriye’deki terör ortamından koruyabilmek için “Güvenli Bölge” talebinde bulunurken, ABD Başkanı Obama’nın, IŞİD’e karşı özel temsilci olarak tayin ettiği emekli General John Allen dün Ankara’ya geldi.

ABD Savunma Müsteşarı Christine Wormuth ile birlikte dün Ankara’da görüşmelerde bulunan Allen ile, “Güvenli Bölge de dahil olmak üzere sınır güvenliğini sağlama yöntemleri”, “Eğit Donat Programının kapsamı” ve “PYD’nin, Suriye’nin kuzeyindeki demografik yapıyı Kürtler lehine değiştiren zorlamaları” masaya yatırıldı. Türkiye’nin Suriye sınırındaki hareketliliğin arttığı günlerde yapılan ziyaret kapsamında John Allen Ankara’da, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay’dan yetkililerle görüştü. Görüşmede Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede daha aktif rol alması için olasılıklar masaya yatırıldı.

ANKARA'NIN İKİ TALEBİ MASADA

ABD elçiliği, görüşmenin amacını ‘IŞİD’in ilerlemesini durdurmak ve örgütü yenilgiye uğratmak için iş birliği’ olarak açıkladı. İncirlik Hava Üssü’nün aktif operasyonlarda kullanılmasının da masada olduğu öğrenildi. Ankara, güvenli bölge ve kara operasyonları için ABD’den tavır değişikliği bekliyor.

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde YPG’nin Tel Abyad’ı da denetimine almasının ardından, bölgede bir devlet oluşumu konusunda ‘endişesini’ dile getirmişti. TSK, sınıra takviye güç yollamıştı.