BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,76
ALTIN 2.491,27
HABER /  DÜNYA

IŞİD'e en büyük darbe için geri sayım!

Irak Başbakanı Haydar İbadi, ordunun Musul'u IŞİD'den geri almak için hazırlandığını belirterek "Birkaç ay içinde Musul için harekete geçilecek" dedi

Abone ol

Irak ordusu ve Peşmerge birlikleri, Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürüyor.

İbadi BBC'ye yaptığı açıklamada, "Musul'un birkaç ay içinde az sayıda zayiatla özgürlüğüne kavuşacağını, Irak ordusunun birkaç ay içinde Musul'u almak için harekete geçeceğini" dile getirdi. Askeri operasyonun zamanını açıklamayan İbadi, operasyonun bu yıl sona ermeden düzenleneceğini vurguladı.

Mezhep ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle eleştirilen Nuri El Maliki'den boşalan başbakanlık görevine eylül ayında gelen İbadi, "Operasyonun zamanlamasının, bölgedeki duruma ve ordunun hazırlığına bağlı olduğunu" kaydederek Irak güvenlik güçleri, ABD ordusu ve Peşmerge arasındaki koordinasyonun önemine dikkati çekti.

'YARDIMLAR ARTTI'

Göreve geldiği ilk aylarda IŞİD ile mücadele konusunda uluslararası yardımın yavaş olduğunu ve bundan endişe duyduğunu belirten İbadi, ancak özellikle son birkaç haftadır bunun olumlu yönde değiştiğini kaydetti. İbadi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı daha hızlı hareke geçmiş olmasını umduğunu da ifade etti. Ülkesinin IŞİD'i yenilgiye uğratmak için askeri mühimmat ve eğitime ihtiyacı olduğunu belirten İbadi, ancak başka ülkelerin Irak'a girişlerinin uygun olmayacağını, çünkü bu durumlarda o ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmeye başladığını söyledi. Irak'ın ikinci büyük ili Musul, 10 Haziran 2014'te IŞİD'in eline geçmişti. Irak ordusu ve Peşmerge birlikleri, Sünni Arap nüfusun çoğunlukta olduğu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürüyor. Musul çevresinde yeri gizli tutulan karargahlarda, kurtarma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eğitiliyor. Bunlar arasında daha önce Musul düşerken Irak ordusundan kaçan askerler de bulunuyor. Yabancı askeri danışmanların da katıldığı eğitimlerde, silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüş, her türlü arazi şartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eğitim veriliyor. (El Cezire, BBC, aa)